Bacău: Iulian Ciobanu:Călugărul din creierul munţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanul a fost călugărit la 16 ani cu numele Emilian. El vrea să refacă din temelii biserica Mănăstirii „Stirigoi”, aflată la altitudinea de 1.264 de metri pe muntele Chilii din Zemeş

Părintele Emilian spune că a avut chemare spre viaţa monahală încă din copilărie, când mergea la slujbele ţinute la Mănăstirea Sihastru, din judeţul Vrancea. A simţit că locul lui este printre preoţi şi din acest motiv, la 16 ani, a ales să fie călugărit la Mănăstirea Nechit, din judeţul Neamţ.

„Eram cel mai mic dintre fraţii mei şi prin urmare, cel mai ocrotit. Părinţii nu au fost de acord cu decizia mea, însă acum mă susţin pentru că şi-au dat seama că eu mi-am găsit în acest mod liniştea sufletească”, ne-a povestit preotul.

Slujeşte la o altitudine
de 1.264 de metri

Mănăstirea unde el slujeşte ca stareţ, din 1994, se află pe muntele Chilii, în comuna băcăuană Zemeş. Departe, în creierul munţilor, la o altitudine de 1.264 de metri se află Mănăstirea

„Stirigoi”, după cum este numită de localnici după muntele din imediată apropiere. Din păcate, biserica mănăstirii a ars acum un an. Construcţia din 1937 a luat foc în urma unui incediu provocat de un coş de fum neprotejat. Cu toate acestea, stareţul Emilian şi cei şapte călugări nu au părăsit locul şi la scurt timp s-au apucat să ridice noua fundaţie.

„Am fost foarte bucuros când am văzut că avem sprijinul oamenilor pentru a ridica din nou o biserică. Aceasta va purta hramul «Înălţarea Domnului» şi sperăm să fie gata în doi, trei ani. La peste 1.200 de metri vremea este extrem de capricioasă şi nu putem lucra decât câteva luni pe an”, ne-a spus stareţul Emilian. Preotul slujeşte pe aceste meleaguri din 1994 şi spune că nu le-ar părăsi nici în ruptul capului. „M-am îndrăgostit de pădurile din împrejurimi şi de liniştea divină care sălăşluieşte în acest lăcaş din mijlocul naturii. Sper să pot rămâne aici pentru totdeauna”, ne-a mai declarat stareţul.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de grea este viaţa de călugăr?
I. C.: Viaţa monahală este destul de dificilă deoarece implică abstinenţă, post şi foarte multă rugăciune. Duci un trai de pustnic şi rar intri în contact cu alţi oameni. De asemenea, intervin şi condiţiile climaterice, destul de aprige pe munte. Nu este uşor, însă cine are credinţă în Dumnezeu izbuteşte să treacă peste toate obstacolele.

Au existat momente când aţi vrut să renunţaţi?
I. C.: Am fost foarte des pus la încercare pentru că ispite sunt la tot pasul. Cu toate acestea, am reuşit să-mi păstrez credinţa şi să înfrunt orice situaţie cu fruntea sus. Trebuie să-ţi menţii calmul.

Ce-i place
Stareţul Emilian iubeşte natura. Este o fire generoasă şi de aceea, îi ajută cu plăcere pe toţi cei care îi solicită ajutorul. Respectă oamenii sinceri.

Ce nu-i place
Preotului nu-i place fotbalul şi agresivitatea. Evită conflictele cât poate de mult.

Profil

Născut
12 august 1969, Adjud
Educaţie
 a absolvit Facultatea de Teologie din Iaşi
Experienţă
este preot din 1992 şi a fost numit stareţ în 1994
Familie
călugărit

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite