Bacău: Portret/ Vasile Curpăn: „Judecătorul trebuie să fie vertical“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A visat să ajungă procuror, dar la 37 de ani ocupă funcţia de vicepreşedinte la Judecătoria Bacău. I-au trecut prin mâini zeci de mii de dosare.

Sorin Curpăn şi-a dorit încă din clasa a VI-a să devină procuror. Atunci a avut şansa să stea de vorbă cu nişte procurori şi a ştiut imediat ce vrea să se facă când va fi mare. Deşi era doar în şcoala generală, Sorin a început să citească Codul Penal. Pentru că părinţii nu erau de acord cu decizia lui, prefera să ţină cartea ascunsă sub pat şi să nu spună nimănui ce face. „Mă fascina acest domeniu. Pe mine, ca şi copil, m-a impresionat foarte mult rigurozitatea şi seriozitatea de care dădeau dovadă procurorii. Toată viaţa am visat la meseria asta“, îşi aminteşte Sorin.


A luat examenul, dar sistemul a uitat de el


După terminarea liceului a dat admitere la Facultatea de Drept a Universităţii „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi, iar în 2005 a absolvit-o ca şef de promoţie. A rămas asistent universitar la aceeaşi facultate un an însă, în final, s-a hotărât să se întoarcă acasă, la Bacău. A dat examene pentru a ocupa fie un post de procuror, fie unul de judecător. Chiar dacă îşi dorea cu ardoare să ajungă procuror, visul său s-a spulberat fără să înţeleagă de ce. „Am luat primul pe listă la ambele examene. La cel de procuror şi de judecător. Nici până astăzi nu am mai fost chemat la vizita medicală şi la repartizare pentru procuror. Nu înţeleg de ce. Aşa am ajuns judecător, constrâns de situaţie“, a povestit Sorin. Nu regretă nicio secundă „festa“ pe care i-a jucat-o viaţa. A judecat zeci de mii de cazuri şi, în cei 14 ani de activitate, şi-a dat seama că este făcut pentru această meserie.


A scris o istorie a Dreptului românesc


A scris nenumărate cărţi de specialitate şi a încercat să le împărtăşească şi celor din jurul său din experienţa sa. Îi place atât de mult ceea ce face încât a scris chiar şi o „Istorie a Dreptului românesc de la cucerirea Daciei până în decembrie 1989“. „Am vrut astfel să arăt cum au încercat guvernele de-a lungul a aproape 2.000 de ani să-şi impună voinţa în faţa poporului“, a explicat judecătorul.


Dosarele care i-au trecut prin mână l-au făcut însă să vadă lumea cu alţi ochi, să intre în contact cu violatori, tâlhari, criminali şi borfaşi. „Cazul care m-a impresionat cel mai mult este al unei femei care şi-a ţinut soţul legat de gât cu un lanţ într-un staul de oi în aer liber. Când vezi aşa ceva începi să te întrebi în ce fel de lume trăieşti“, a spus judecătorul.

întrebări şi răspunsuri


În ce perioadă a istoriei v-ar fi plăcut să fiţi judecător?
În perioada interbelică. Atunci era respectată de către toată lumea onorabilitatea profesiei de judecător. În România, oamenii sunt tentaţi să nu respecte autoritatea. Poate că şi ei au dreptate în felul lor. 

Sunt independenţi judecătorii din România?
Sunt independenţi, însă sunt nevoiţi să lupte zi de zi pentru asta. Trebuie să se războiască cu factorul politic, cu societatea şi, poate cel mai important, cu el însuşi. Un judecător trebuie să aibă tărie de caracter şi să fie vertical cu propria sa persoană. Noi avem legi foarte bune, însă ele trebuie aplicate corect.

ce-i place
Cea mai mare pasiune a lui Sorin este istoria, atât a României, cât şi a lumii. În timpul liber îi place să citească romane. Pentru că-şi petrece foarte mult timp la serviciu, îi place foarte mult perioada din an când intră în concediu.

ce nu-i place
Nu-i plac iritarea şi încrâncenarea oamenilor. Detestă rutina pentru că „distruge creativitatea şi omoară spiritul“. Nu-i plac oamenii cameleonici. Chiar dacă nu obişnuieşte să facă mofturi la masă, detestă varza.

profil
născut. 14 iulie 1973, la Bacău.
studii. Facultatea de Drept,  de la Universitatea „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi.
familie. Este căsătorit şi are o fetiţă de patru ani.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite