Bacău

articolul anterior articolul urmator

Băcăuanii stresaţi fac rând la psiholog

0
26 Jan 2010 14:44:11
Autor: adevarul
Psihoterapeutul îşi ajută pacientul să-şi rezolve problemele
Psihoterapeutul îşi ajută pacientul să-şi rezolve problemele

Zeci de depresivi apelează zilnic la psihologii din cabinete specializate. Ei vin personal pentru consultaţie, sau cer sfaturi prin telefon.

Psihologii spun că problemele financiare, grija zilei de mâine, stresul şi anxietatea sunt principalii factori care îi determină pe băcăuani să meargă la cele cinci cabinete de psihoterapie din oraş. Fenomenul a luat amploare din luna august a anului trecut, iar numărul clienţilor s-a triplat de la începutul anului.


„Mai rar veneau la noi persoane cu probleme de ordin financiar. În general, sufereau din cauza problemelor conjugale, abandonuri şcolare sau afecţiuni psihice de ordin patologic. Acum sunt depresivi, după perioada Sărbătorilor“, a precizat Ramona Tiliuc, medic psiholog.


Vor sfaturi prin telefon


Specialiştii spun că oamenii apelează la ei în speranţa că vor găsi soluţii pentru a-şi depăşi problemele, dar că majoritatea vor servicii gratuite. „Dacă anul trecut, în august, aveam trei-patru clienţi săptămânal la cabinet, acum majoritatea cer numai sfaturi prin telefon. Pe săptămână primesc cel puţin 15 apeluri. Îi programez, dar după ce aud tarifele nu mai vin deloc“, a spus Rodica Barcan, medic psihoterapeut.


Pentru a-şi atrage clienţii, medicii de profil şi-au ieftinit tarifele cu până la 70%. „Anul trecut era între 50 şi 80 de lei şedinţa, iar acum preţurile pornesc de la 20 de lei. Încercăm să venim în sprijinul lor pentru că numărul solicitărilor este foarte mare. Gratuit, totuşi nu se poate“, a mai spus Rodica Barcan. Psihoterapeuţii spun că, de exemplu, persoanele care îşi caută o nouă slujbă au nevoie de cel puţin trei şedinţe de terapie. „Am căpătat încredere în mine. După şase luni am avut din nou curaj“, a zis Ionuţ Dumitraş, un băcăuan care a făcut şedinte la un cabinet de psihoterapie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările