Bolnavii de cancer, lăsaţi în voia sorţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean Bacău se închide, spre disperarea pacienţilor înscrişi la tratament. Programări nu se mai fac, iar cei care au nevoie de terapie sunt îndrumaţi către alte centre din ţară, respectiv Iaşi şi Galaţi, care sunt deja supraaglomerate.

Georgeta Florea a venit tocmai din Suceava pentru a-şi trata cancerul mamar  la Bacău. Iniţial a fost la Iaşi, dar prima şedinţă fusese programată pentru august, motiv pentru care a ales Bacăul. Vestea că secţia se va închide a luat-o prin surprindere.


„Şi noi ce o să facem? Nu se poate să închidă şi să ne trimită aşa prin ţară. Eu vin tocmai de la Suceava, dar în niciun caz nu pot să fac naveta la Galaţi“, spune disperată femeia. Toţi pacienţii sunt nemulţumiţi, iar unii se gândesc chiar să renunţe la tratament.


„Aştept să mor“


„Am 70 de ani. Dacă se închide, mă duc acasă şi aştept să mor“, ne-a şi spus Maria Tampa, din comuna Onişcani. Elena Gorobi, din Buhuşi, s-a tratat în secţia băcăuană şi se gândeşte cu groază la ceilalţi bolnavi, care trebuie să-şi caute un alt centru de tratament. 


„Ăsta este un genocid. O programare în alte centre poate să dureze luni de zile, iar boala evoluează. Bolnavul ajunge acolo în metastaze, când este prea târziu“,  a opinat Elena Gorobi.


Acest lucru a fost confimat şi de managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi. „Programări nu mai facem până la sfârşitul lunii august. Este trist, dar nu avem ce face“, ne-a declarat managerul ieşean Ioan Bârliba. Secţia de Radioterapie din cadrul Spitalului Judeţean Bacău se va închide la sfârşitul lunii iulie, când expiră autorizaţia de funcţionare.


„Aparatura este depăşită“


„S-a ajuns aici pentru că aparatura este depăşită, din anii 70, iar sursa de cobalt are peste 25 de ani vechime. Este dezintegrată, are un debit foarte scăzut şi nu mai corespunde normelor în vigoare“, ne-a declarat Vălu Penea, medic-şef Secţia Radioterapie. Programări nu se mai fac, iar cei care au nevoie de tratament sunt îndrumaţi către alte centre. „Din păcate şi celelalte secţii sunt foarte aglomerate şi o programare se prinde abia după două sau trei luni“, a mai spus Penea.


Conducerea spitalului mai spune că nu are resurse financiare pentru achiziţia unui nou aparat. Costul echipamentului performant se ridică la 2,5 milioane de euro şi depăşeşte posibilităţile financiare ale spitalului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite