FOTO Câteva izvoare minerale din Slănic Moldova au fost închise din nou. Autorităţile acuză ANRM de interese şi că tergiversează acordarea licenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele trecute, mai multe izvoare minerale din staţiunea băcăuană Slănic Moldova au fost închise de firma care se ocupă de insolvenţa societăţii Flora, care deţine câteva perimetre în apropiere de acestea, unde se află pompele. Primarul Gheorghe Baciu a solicitat la Agenţia Naţională pentru Resursele Minerale acordarea licenţei de exploatare, dar răspunsul instituţiei întârzie. La mijloc sunt interese financiare.

O parte din izvoarele staţiunii Slănic Moldova „au secat“ zilele trecute, odată cu închiderea pompelor, alimentate electric, ce aparţin societăţii Flora. „Ei vor bani, câte 38 de mii de lei pe lună, ca să dea drumul la izvoare. Aşa au stabilit în planul de reorganizare al societăţii. Pe vremea fostei administraţii primeau 45 de mii“, a precizat Gheorghe Baciu.


Planul autorităţilor locale din staţiune este să obţină licenţa de exploatare pentru izvoare, să expropieze firma de pe teren şi să preia controlul asupra apelor minerale, cu efecte curative. „Din septembrie am solicitat la ANRM să ne dea licenţa de exploatare. Se tergiversează aces lucru. Sunt interese financiare la mijloc şi litigii“, a mai precizat, pentru ziarul Adevărul, primarul Gheorghe Baciu.
Autorităţile au solicitat firmei care are controlul pentru funcţionarea mai multor izvoare să dea drumul la pompe. „Nu avem ce să le facem, fosta administraţie a cerut prin ordonanţă preşedinţială să se dea drumul la izvoare. Firma a contestat în instanţă şi a câştigat“.


În momentul de faţă curg în condiţii normale izvoarele care au fost cumpărate de Primărie- „300 de scări“ şi izvoarele 2 şi 3 dar şi izvoarele 6, 14 şi 15, care curg natural.

image


Corespondenţă cu specialiştii ANRM


Primăria Slănic-Moldova a făcut demersurile necesare pentru preluare licenţei  de exploatare a apelor minerale. „În urma întâlnirilor avute la sediul A.N.R.M. cu reprezentantul  Institutului Balneo, DL LĂZĂRESCU, dumneavoastră aţi propus să facem paşii necesari pentru a prelua licenţa de exploatare a apelor minerale.  U.A.T. Slănic-Moldova a respectat în totalitate cerinţele convenite, respectiv a dat hotărâre de consiliu local prin care se obligă să ofere institutului de cercetare medicală I.R.M.F.B. utilizarea izvoarelor minerale în mod gratuit, documente transmise şi către dumneavoastră în speranţa că până  la 15 aprilie 2017 U.A.T. Slănic-Moldova va  primi această licenţă“, se precizează într-o adresă a Primăriei Slănic Moldova.


Care este situaţia juridică în care se află izvoarele minerale


Oraşul Slănic-Moldova are în domeniul public toate căile de acces aferente locurilor de distribuire ale apelor minerale. Potrivit actelor din Primărie, amplasamentul aferent amenajărilor izvoarelor numerele 1, 1bis., 2, 3,8, 10,19, sonda 1 şi sonda 2 este în domeniul public al staţiunii Slănic-Moldova. „Proprietarul terenurilor celorlalte  trei izvoare nr. 5, 14 şi 15 este S.C. FLORA S.R.L. societate aflată în insolvenţă.  Societatea a câştigat în instanţă anularea ordonanţei prezidenţiale care îi conferă dreptul de a bloca accesul la aceste resurse. Terenurile aferente inmagazinări şi distribuţiei apelor minerale sunt la S.C. FLORA S.R.L. societate aflată în insolvenţă.  În acest moment S.C. FLORA S.R.L. a oprit distribuţia apelor minerale de la izvoarel 1, 1bis., 2, 3,8, 10, cauzând altfel nemulţumirea turiştilor care parăsesc staţiunea .  Întrucât au existat şi există conflicte care frânează dezvoltarea turismului în localitatea noastră considerăm că singura variant de a rezolva această situaţie şi de a crea o stabilitate este acordare urgentă a licenţei de explorare/exploatarea către  U.A.T. Slănic-Moldova“, se arată în poziţia oficială a Primăriei Slănic Moldova.


Şi Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie doreşte licenţa


Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, singurul organism din România care certifică calitatea resurselor minerale a depus cerere să obţină licenţa pentru exploatarea apelor minerale din staţiune.  Potrivit unei aadrese a Primăriei Slănic Moldova, Institutul Balneo desfăşoară activitate economică prin secţia de tratament balnear de la Slănic-Moldova care intră în competiţie cu alte trei centre private. În situaţia în care licenţa de exploatare este obţinută de I.R.M.F.B., acesta ar putea tergiversa  planul de dezvoltare afferent intrând în contradicţie cu priorităţile de dezvoltare stabilite de autorităţiile locale. În eventualitatea în care I.R.M.F.B. ar fi supus privatizări, această licenţă ar ajunge din nou în proprietatea unui întreprinzător privat. Menţionăm faptul că licenţa de exploatare a apelor minerale din staţiunile învecinate, Tg Ocna şi Moineşti a fost atribuită autorităţilor locale ceea ce în eventualitatea unui plan zonal de asociere şi dezvoltarea a turismul (asociaţie în curs de înfiinţare) ar împiedica implementarea de proiecte commune“, se arată în scrisoarea trimisă de primarul Gheorghe Baciu la ANRM.

image


O parte din proprietarii de hoteluri şi pensiuni cer la ANRM  licenţa de exploatare pentru Primăria Slănic Moldova


„Ne adresăm instituţiei dvs. cu rugămintea de a spijini preluarea izvoarelor de apă minerală terapeutică din staţiunea Slănic Moldova de către autoritatea locală-Unitatea Administrativ-Teritorială oraş Slănic Moldova, acest aspect constituind din punctul de vedere al intreprinzătorilor în turism o garanţie a accesului liber al turiştilor la izvoarele de ape minerale terapeutice, respectiv la sursa de sănătate, fără a fi obligaţi la plata unor taxe nejustificate către alte entităţi orientate în principal spre realizarea de profit în timp scurt.
În susţinerea solicitării noastre vă reamintim faptul că în anul 2015 dl. Dascălu Gheorghe, administrator al S.C. FLORA S.R.L. cu ..., a procedat la închiderea unor izvoare de apă mineral terapeutică, motivat de faptul că S.C. FLORA SRL (societate aflată actualmente în insolvenţă) Slănic Moldova este adjudecatar al terenului intravilan în suprafaţă de 239 mp, aflat în zona izvoarelor 1,3,5,7,8,10,19, fără însă ca această societate să deţină licenţă de exploatare, conform Legii nr. 85/2003, acţiune care se poate repeta în cazul în care izvoarele de apă minerală terapeutică şi licenţa de exploatare a acestora ajung în deţinerea altor personae fizice/juridice, cu repercursiuni foarte grave asupra activităţii agenţilor economici, a dezvoltării economice şi sociale a oraşului, a imaginii staţiunii, în condiţiile în care turismul balnear este principala activitate economică din zonă.
Considerăm că cea mai bună soluţie pentru exploatarea izvoarelor de apă minerală terapeutică de pe raza staţiunii Slănic Moldova este deţinerea acestor izvoare, respectiv a licenţei de exploatare, de către Unitatea Administrativ-Teritorială oraş Slănic Moldova, singura entitate interesată să asigure bunul mers al activităţii balneare pe raza oraşului, în interesul turiştilor, agenţilor economici şi locuitorilor oraşului, fără împovărarea acestora cu taxe excessive care să conducă la imposibilitatea desfăşurării activităţii balneare, în condiţii de liberă concurenţă.
Referitor la preluarea de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şu Balneoclimatologie Bucureşti – Secţia Sanatorială Slănic Moldova, în vederea valorificării medicale, oferă acestei instituţii o poziţie privilegiată, constituind o concurenţă neloială faţă de activitatea de turism balnear, în condiţiile în care această instituţie prestează aceeaşi activitate, iar în staţiune mai există încă trei baze de tratament similare.
Faţă de cele mai sus menţionate, vă rugăm să sprijiniţi activitatea de preluare a izvoarelor de ape minerale terapeutice de către Unitatea Administrativ-Teritorială oraş Slănic Moldova, cât mai urgent posibil înturcât haosul juridic creat va duce la litigii pe terment îndelungat cea ce va frâna şi va condiţiona dezvoltarea corectă a staţiuni Slănic-Moldova“, se arată în adresa semnată de:
1. S.C. ALCONEP S.R.L., Hotelul NEMIRA
2. S.C. EUROVACANTA S.R.L., Hotelul EUROVACANTA 
3. S.C. MUNTEANU SRL  Vila IOANA 
4. S.C. MOUNTAIN RESORT S.R.L., Hotel TELECONSTRUCŢIA, Hotel DOBRU
5. S.C. ALFA HOTELS S.R.L., Hotel VENUS
6. S.C. C&M LUXURY BOUTIQUE S.R.L., Vila COROANA MOLDOVEI
7. S.C. DAYLY CONSTRUCT S.R.L., CASA “DONNA BIANCA
8. S.C.  Vila SIAM
9. S.C. MOLDAVIA BEST S.R.L., Pensiunea MOLDAVIA BEST
10. S.C. GIGA PROD S.R.L , COMPLEX TURISTIC EDI
11. S.C. SENSO-C S.R.L. Pensiunea POIANA VERDE
12. S.C. ROMIMPEX S.R.L., Pensiunea CASA ALBĂ
13. S.C. ROSID PROD S.R.L. Pensiunea MONTANA
14. S.C. PRIDVORUL HAIDUCILOR S.R.L., Pensiunea PRIDVORUL HAIDUCILOR
15. U.A.T. Slănic Moldova Reprezentată prin Primar Ec. Gheorghe Baciu

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite