Ce sunt înşelăciunile prin metoda şmen şi cum reuşesc escrocii să fure bani la vedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inselaciune

Înşelăciunile prin metoda şmen sunt printre cele mai comune în rândul escrocilor. Deşi frecvent şi aparent uşor de depistat acest tip de escrocherie continuă să facă victime printre români.

Metoda „şmen” se bazează pe inducerea în eroare, pe moment, a victimei. Ţeparul solicită schimbarea unor bancnote în cupiură mai mică sau efectuarea unui schimb valutar după care se ”răzgândeşte” şi cere banii înapoi, distrage atenţia victimei şi în acelaşi timp subtilizează o parte din banii primiţi în schimb, restituind doar o mică parte din ei. Totul se întâmplă sub ochii victimelor în timp record.

Două angajate ale unui magazin Orange, respectiv Centrul Medical Regina Maria din Bacău au căzut victime înşelăciunilor prin metoda şmen. 

Autorul, un bărbat de 36 de ani, din Bucureşti, a dat prima lovitură la magazinul de telefonie mobile. A reuşit să păcălească o angajată cu cu suma de 900 lei, după ce i-a solicitat schimbarea a trei bancnote de 500 lei în bancnote de 100 lei. În momentul în care intrat în posesia sumei de bani schimbate, profitând de neatenţia angajatei şi printr-o manevră dibace, a sustras din suma de bani primită de la persoana vătămată  suma de 900 lei, după care a restituit suma de bani rămasă persoanei vătămate, solicitându-i schimbarea acesteia în bancnote de 50 de lei.

Ulterior, bărbatul, s-a deplasat la Centrul Medical Unirea – Clinica Regina Maria, unde a pretins că doreşte să schimbe 3 bancnote de 500 lei în bancnote mai mici. Ulterior s-a răzgândit, a luat înapoi cele 3 bancnote, precum şi suma de 1000 lei din banii remişi în primă fază de victimă, metodă cunoscută sub denumirea de „şmen”.

În mod inexplicabil, angajatele celor două unităţi au ales ca escrocul să nu fie tras la răspundere, încheiind un acord de mediere cu acesta, la scurt timp după ce bărbatul a fost trimis în judecată pentru înşelăciune şi le-a achitat prejudiciul.

Judecătoria Bacău a încetat procesul penal împotriva escrocului, însă le-a obligat pe cele două victime să achite statului câte 450 de lei, cheltuieli judiciare.

Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, poliţiştii recomandă evitarea schimburilor de mondă sau banconote către persoane suspecte.

 În cazul în care consimţiţi un astfel de schimb, când primiţi suma solicitată, număraţi cu atenţie bancnotele şi nu mai întoarceţi banii spre renumărare! Atunci se realizează înlocuirea sumei valabile cu o suma derizorie şi sub diverse pretexte, infractorii dispar, iar victima descoperă ulterior că a fost înşelată!

De asemenea, poliţiştii vă recomandă u va încredeţi în binevoitori! Nu cumpăraţi valută de la persoane neautorizate! Poate fi falsă! Aceştia acţionează, de regulă, la câţiva metri de un birou de schimb valutar şi riscaţi să cădeţi victimă pentru un câştig nesemnificativ.

  

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite