Cel mai mare labirint vegetal din ţară este construit la Bacău şi ar putea intra în Cartea Recordurilor în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Filipeşti, omul de afaceri băcăuan Ioan Neculcea a realizat cel mai mare labirint verde din ţară, cu garduri din specia Thuja Plicata. Suprafaţa lui este în momentul de faţă de 16200 de metri pătraţi, iar traseul corect măsoară 11,2 kilometri. Până în 2018 labirintul se va extinde încât va fi cel mai mare din lume.

Comuna Filipeşti din judeţul Bacău ar putea deveni capitala „Marelui joc Atletic“, sport care presupune parcurgerea traseului corect prin labirint, în timpul cel mai bun. Graţie omului de afaceri Ioan Neculcea, pasionat de mulţi ani de ideea realizării unui labirint, până în 2018, în localitatea băcăuană se vor pune bazele unui complex sportiv, menit să atragă turişti din toată lumea.

Labirintul este extrem de dificil şi a fost realizat după ani de studiu. „Eu am lucrat la proiectul labirintului, la testarea lui pe calculator, pentru realizarea unui grad maxim de dificultate. În momentul de faţă este cel mai mare din ţară şi îmi propun ca până în 2018 să devină ca dimensiuni şi grad de dificulate, cel mai impozant din lume. Am o pepinieră mare de răşinoase Thuja Plicata, din care sunt luaţi arbuşti pentru a fi plantaţi în labirint“, a spus Ioan Neculcea.

Creşterea rapidă a gardului verde, care la maturitate va ajunge la trei metri, ţine de un biostimulator, care este pus ca îngrăşământ în pământul labirintului. Este vorba de ASFAC-BCO-4, inventat de un profesorul universitar ieşean Corneliu Oniscu.

„Acest biostimulator, folosit în legumicultură, floricultură şi silvicultură are darul de a creşte productivitatea şi creşterea plantelor cu până la 30%. Tocmai de aceea, Thuja Plicata va ajunge la maturitate, în perfectă stare, mult mai repede“, a explicat  Neculcea.


Ioan Neculcea în pepiniera de Thuja Plicata de la Filipeşti

image

Pentru a-şi vedea visul îndeplinit, Ion Neculcea este dispus să-şi mute şi fabrica de var lavabil, vopsele şi substante ignifuge în care a investit peste 2,5 milioane de euro. Chiar dacă nu a vrut să faca publice costurile cu manopera şi întreţinerea labirintului, din cei patru ani în care s-au plantat sute de mii de puieţi, omul de afaceri afirmă că îşi va concentra eforturile pentru desăvârşirea labirintului. „Marele joc atletic presupune o bună condiţie fizică, psihica iar câştigătorul este desemnat şi în funcţie de timpul în care rezolva ieşirea din labirint“, a mai spus Ioan Neculcea.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite