Bacău

articolul anterior articolul urmator

Cel mai mare labirint vegetal din ţară este construit la Bacău şi ar putea intra în Cartea Recordurilor în 2018

3
30 Sep 2014 10:09:02
Autor: Mircea Merticariu
La Filipeşti a fost realizat cel mai mare labirint din ţară, care ar putea intra în Cartea Recordurilor după anul 2018
La Filipeşti a fost realizat cel mai mare labirint din ţară, care ar putea intra în Cartea Recordurilor după anul 2018

La Filipeşti, omul de afaceri băcăuan Ioan Neculcea a realizat cel mai mare labirint verde din ţară, cu garduri din specia Thuja Plicata. Suprafaţa lui este în momentul de faţă de 16200 de metri pătraţi, iar traseul corect măsoară 11,2 kilometri. Până în 2018 labirintul se va extinde încât va fi cel mai mare din lume.

Comuna Filipeşti din judeţul Bacău ar putea deveni capitala „Marelui joc Atletic“, sport care presupune parcurgerea traseului corect prin labirint, în timpul cel mai bun. Graţie omului de afaceri Ioan Neculcea, pasionat de mulţi ani de ideea realizării unui labirint, până în 2018, în localitatea băcăuană se vor pune bazele unui complex sportiv, menit să atragă turişti din toată lumea.

Labirintul este extrem de dificil şi a fost realizat după ani de studiu. „Eu am lucrat la proiectul labirintului, la testarea lui pe calculator, pentru realizarea unui grad maxim de dificultate. În momentul de faţă este cel mai mare din ţară şi îmi propun ca până în 2018 să devină ca dimensiuni şi grad de dificulate, cel mai impozant din lume. Am o pepinieră mare de răşinoase Thuja Plicata, din care sunt luaţi arbuşti pentru a fi plantaţi în labirint“, a spus Ioan Neculcea.

Creşterea rapidă a gardului verde, care la maturitate va ajunge la trei metri, ţine de un biostimulator, care este pus ca îngrăşământ în pământul labirintului. Este vorba de ASFAC-BCO-4, inventat de un profesorul universitar ieşean Corneliu Oniscu.

„Acest biostimulator, folosit în legumicultură, floricultură şi silvicultură are darul de a creşte productivitatea şi creşterea plantelor cu până la 30%. Tocmai de aceea, Thuja Plicata va ajunge la maturitate, în perfectă stare, mult mai repede“, a explicat  Neculcea.


Ioan Neculcea în pepiniera de Thuja Plicata de la Filipeşti

Pentru a-şi vedea visul îndeplinit, Ion Neculcea este dispus să-şi mute şi fabrica de var lavabil, vopsele şi substante ignifuge în care a investit peste 2,5 milioane de euro. Chiar dacă nu a vrut să faca publice costurile cu manopera şi întreţinerea labirintului, din cei patru ani în care s-au plantat sute de mii de puieţi, omul de afaceri afirmă că îşi va concentra eforturile pentru desăvârşirea labirintului. „Marele joc atletic presupune o bună condiţie fizică, psihica iar câştigătorul este desemnat şi în funcţie de timpul în care rezolva ieşirea din labirint“, a mai spus Ioan Neculcea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Camelian Propinatiu
30.09.2014, 23:07:49

Cu banii astia se putea innoi fondul de carte pt toate bibliotecile Moldovei.

No Name No
1.10.2014, 15:11:28

Da mai omu' lui dumnezeu dar ce aduce atata carte? cel putin labirintul ii pregateste pe romani ptr vremurile intortocheata ce vor veni dupa alegeri...

+1 (1 vot)
Simona Rau
7.06.2016, 21:13:55

Foarte interesant ,toti strainii au sa se buluceasca la Filipesti sa se piarda in labirintul vegetal . Romania e tara contrastelor exagerate ,alb-negru ,cer-pamant ,le gasesti impreuna pe o suprafata de doar doi metri patrati. Pe o parte sunt cei care au reusit intr-un fel sau altul sa faca un ban ( interesant de stiut cat de legal )si care fac tot posibilul sa-si transpune visele in realitate ,fie si cele mai putin reale ,utile ,cu sens.De cealalta parte sunt cei ce muncesc pe mai nimic ,abia au ce manca pentru ca lucreaza la prima categorie. Stiu deja cum o sa fie ,exact ca peste tot in Romania : lux ,marmura , aur ,caviar,porche, audi ,iphone 10 .Nenorocirea mare va fi cand vei pasi prin sat ,in afara paradisului verde .Oameni necajiti care abia au ce manca desi sunt angajati cu norma intreaga ,mizerie cat incape ,bidoane ,sticle aruncate peste tot ,case darapanate ,garduri gata sa cada ,ciment mancat de vreme ,caini si pisici ale nimanui lihnite de foame , praf , indolenta ,betie .poluare . Intreprinzatorii romani se inseala amarnic daca isi inchipuie ca pot avea imperii de success pe spinarea nevoiasilor fara sa fie afectati . Turistii straini nu merg in vacanta sa vada saracie , angajati tratati ca slugi pe salarii de nimic ,foame ,suferinta ,caini morti in mijlocul strazii . Ar trebui sa fie datoria intreprinzatorilor (mai ales in turism ) sa ajute comunitatea de unde-si trag profituri sa prospere , sa o antreneze in proiecte educative , sa-i ajute sa se dezvolte astfel incat sa nu socheze diferenta . Ca sa ajungi in paradisul verde va trebui inevitabil sa treci prin iadul negru . Can't wait !

Modifică Setările