Cercul de informatică "Programare cu răbdare" continuă şi în noul an şcolar. Ce surprize îi aşteaptă pe elevii care se iniţiază în tainele informaticii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Programare cu răbdare” este un fenomen educaţional care a atras până acum sute de elevi din mai multe judeţe ale ţării.

Cercul de informatică Programare cu răbdare” îşi continuă activitatea şi în acest an şcolar, în dorinţa de a atrage tot mai mulţi tineri din Bacău, Vrancea, Neamţ, Covasna, dar şi din alte judeţe spre tehnologie şi domeniul IT.

Prima activitate va avea loc sâmbătă, 21 septembrie 2019, la ora 10.00, la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, unde este aşteptată dr. Carmen Holotescu, profesor universitar doctor din Timişoara.

Carmen Holotescu este cunoscută pentru activitatea sa de cercetare în domenii de vârf precum eLearning/Blended Learning, Social Media, resurse educaţionale deschise (OER), cursuri online masive deschise (MOOC) şi tehnologia block-chain, fiind unul dintre cei mai citaţi autori din mediul universitar românesc.

Am stat de vorbă cu Carmen Holotescu şi cu Bogdan Pătruţ, pentru a afla mai multe despre întâlnirea cu elevii interesaţi de informatică.

Reporter: Cercul de informatică „Programare cu răbdare” a avut un succes deosebit în anul şcolar precedent, oferind elevilor şansa de a întâlni nume de referinţă atât în IT, cât şi în educaţia informatică. Mai aveţi energie pentru un nou an, domnule Pătruţ?

Bogdan Pătruţ: Aş putea spune că interesul manifestat de elevi mă încarcă cu energie şi astfel, vom continua activitatea şi în noul an, când vom veni în faţa elevilor cu noi provocări, noi concursuri cu premii. Prezenţa doamnei Holotescu este un exemplu în acest sens.

Reporter: Doamna profesoară, ce temă veţi aborda în întâlnirea cu elevii?

Imagine indisponibilă

Carmen Holotescu: Voi face o introducere în tehnologia blockchain, care constă într-o listă de înregistrări (sau date) în continuă creştere, numite blocuri, care sunt legate şi securizate cu ajutorul criptografiei. Le voi prezenta copiilor, la nivelul lor de înţelegere şi bazându-mă pe cunoştinţele lor, primii paşi pentru dezvoltarea de aplicaţii descentralizate (DApps) pe Ethereum, o platformă publică de calcul distribuit, cu sursă deschisă, bazată pe tehnologia blockchain.

Reporter: Credeţi că vor înţelege copiii aceste lucruri?

Carmen Holotescu: Copiii sunt entuziasmaţi de tot ce e nou şi depăşeşte nivelul actual al cunoştinţelor predate în şcoală. Cuvântul magic „criptomonedă” le va stârni interesul şi, cu siguranţă, vor fi foarte atenţi şi concentraţi astfel încât să înţeleagă măcar principiile care stau la baza tehnologiei blockchain şi a dezvoltării de aplicaţii descentralizate. Cu siguranţă, o prezentare de câteva ore este insuficientă pentru a pune în practică cele prezentate, dar cred că datoria noastră de profesori este şi aceea de a le deschide orizonturile şi de a-i pune în temă cu ce le va oferi viitorul. Ei vor putea citi mai departe, vor putea învăţa singuri şi vor fi pregătiţi pentru facultăţi.

Reporter: Şi pentru adaptarea la noile tehnologii şi crearea de noi tehnologii.

Bogdan Pătruţ: Aşa este. Cred că important este să-i învăţăm să înveţe, să le arătăm că se poate, să le deschidem ochii despre tot ce se întâmplă sau se realizează în prezent în lume, în domeniul tehnologiei, nu să ne limităm la curricula şcolară, care uneori este depăşită.

Imagine indisponibilă

Reporter: Domnule profesor Pătruţ, ce alte teme vor fi abordate în continuare la clubul pe care îl organizaţi?

Bogdan Pătruţ: Următorul nostru invitat este Daniela Andrioaie, o tânără de succes, care a câştigat pemiul I la categoria „Erasmus“ în cadrul galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Daniela a făcut calcule pentru avioanele Airbus, optimizând traiectoriile, consumul şi nivelul de poluare. De doar câţiva ani, Daniela acumulează experienţă şi know-how prin diverse colţuri ale lumii unde industria aerospaţială este mai dezvoltată, iar acum ea este bursieră la Agenţia Spaţială Europeană. Daniela este un model de curaj, perseverenţă şi inteligenţă şi cred că va inspira mulţi copii să-şi urmeze visul, dar vor înţelege că trebuie multă muncă. Chiar şi în pezentarea ei, Daniela le va arăta cum a folosit mediul de programare Matlab pentru a calcula traiectoria unui vehicul suborbital tip săgeată accelerată. Vor fi, în continuare, noi întâlniri cu oameni de succes din informatică, matematică, dar şi din alte domenii STEM, fie că ei sunt tineri valoroşi, fie oameni ajunşi la maturitatea cercetării.

Cercul de informatică ”Programare cu răbdare” deschis în Bacău de Asociaţia Edusoft a devenit un adevărat fenomen pentru sute de tineri pasionaţi de IT şi de materiile STEM – Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie (Engineering) şi Matematică. Profesorul care a declanşat acest fenomen local este Bogdan Pătruţ, lector universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite