CET Bacău a intrat în faliment, cu datorii de 183 de milioane de lei.Bunurile societăţii de termoficare vor fi scoase la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost respins planul de reaorganizare propus de Sierra Quadrant, societatea de termoficare CET Bacău a intrat zilele acestea, în faliment. Managerii impuşi în cei 10 ani de administraţie condusă de Romeo Stavarache au contribuit la acumularea unei datorii de 183 de milioane de lei, din care 65 de milioane către societăţi private.

Statul român are de recuperat 118 milioane de lei, din datoria totală de 183,8 milioane pe care o înregistrează CET Bacău, societatea care asigurat agentul termic pentru municipiul Bacău, pentru care magistraţii au dispus la începutul săptămânii deschiderea procedurii falimentului. Potrivit planului de reorganizare propus Sierra Quadrant, chiar dacă se vor vinde toate bunurile CET, în cazul falimentului nu se va putea recupera decât o mică parte a banilor, aproximativ 62 de milioane de lei. Şi toţi se vor duce către stat.  Ceea mai mare datorie faţă de sectorul privat este înregistrată faţă de EON Gaz, aproximativ 30 de milioane. „Societatea mai are un patrimoniu, care va fi vândut. Terenuri, clădiri. Vom vedea ce va fi“, a spus consilierul local Ilie Bârzu.  Despre situaţia societăţii de termoficare a refuzat să discute şi avocatul care a reprezentat în instanţă lichidatorul judiciar. „Planul de reorganizare a căzut. Nu dau interviuri la presă“, a spus avocatul Diana Achim. Nicolae Olaru, fostul director CET şi administrator special al societăţii pe perioada insolvenţei, nu a răspuns apelurilor telefonice.

Grupul 1 de cogenerare şi Grupul 2 de cogenerare, proiect în curs de implementare dar şi reţelele secundare din municipiul Bacău au fost transferate sub administrarea unei noi societăţi, Thermoenergy Group, înfiinţată săptămâna trecută de Consiliul Local Bacău, cu un patrimoniu de 5 milioane de lei. Din Adunarea Generală a Acţionarilor fac parte consilierii Isabela Adam, Vasile Drăguşanu şi Ilie Bârzu iar pentru Consiliul de Administraţie şi funcţia de director deciziile vor fi luate în curand.

CET Bacău a fost înfiinţată pe 19 mai 2002, cu acţionar unic, Consiliul Local Bacău, din fosta Filială Electrocentrale Bacău, din componenţa Grupului de Producere a Energiei Electrice şi Termice din cadrul Renel.CET a preluat în patrimoniu, în baza unei hotărâri de Guvern, o centrală electrică de termoficare dar şi 36 de puncte termice, la care s-au adăugat, în 2003 alte puncte termice de la Termloc. Treptat, după 2005, majoritatea punctelor termice au fost desfiinţate, astfel că în 2007 mai funcţionau doar 10 dintre ele. Modernizarea societăţii de termoficare a început în 2008, printr-un grup de cogenerare de 14 megawatti, iar un an mai târziu a fost semnat un contract pe Axa 3 POS Mediu, privind retehnologizarea unor puncte termice dar şi realizarea unui nou grup de cogenerare, care trebuia finalizat în 2013. Managementul CET dar şi restrângerea pieţei de energie termică şi electrică  în municipiul Bacău, au produs pierderi importante, acumularea de datorii şi falimentul. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite