Chirurgii din Moineşti scot fierea prin ombilic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuancele supuse operaţiei sunt încântate de noua metodă chirurgicală, care nu lasă urme pe abdomen. Medicii au deja la activ 23 de intervenţii pe colecist prin orificii naturale. Pacienţii spun că s-au recuperat foarte rapid.  

Ioana Pelea, de 27 de ani, din Bacău, este una dintre pacientele care a acceptat să facă operaţie la fiere prin ombilic. „Mi s-a explicat că am dureri mai mici şi nu voi rămâne cu urme pe abdomen. Totodată, mi s-a spus că aceste intervenţii se fac în premieră“, spune femeia. 

Citiţi şi: Nu avem medici, nu vom avea prea curând nici ambulanţă de Terapie Intensivă

Ioana a fost pregătită şi fizic şi mental pentru intervenţia care a durat câteva ore. Pacienta spune că nu a simţit nici cea mai mică durere, după ce a trecut efectul anesteziei, iar la 48 de ore de la operaţie era deja acasă. Intervenţia prin orificiile naturale este cea mai nouă metodă de efectuare a colecistectomiei la Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti, ceea ce constituie o premieră naţională. 

Medicii din Franţa şi-au scos pălăria

„Noi le explicăm pacienţilor despre avantajul operaţiei. Le spunem că în locul celor patru incizii de câte un centimetru, care se fac prin intervenţia clasică cu laparoscopul, facem doar o singură incizie, de 1,5 centimetri, în ombilic“, explică doctorul Adrian Cotârleţ, directorul unităţii medicale din Moineşti.

Chirurgii au la activ 23 de intervenţii pe colecist prin ombilic, ceea ce constituie un record la nivel european. „Este o cazuistică foarte bună. Acest lucru a fost confirmat chiar săptămâna trecută, când am participat la Paris la un congres de chirurgie laparoscopică, unde am prezentat o lucrare despre această metodă“, confirmă managerul spitalului moineştean.

Operaţiile prin orificiile naturale prind mai ales la femei, 19 dintre pacienţii operaţi la Moineşti fiind de sex feminin. „Doamnele acceptă această intervenţie în primul rând din motive estetice“, explică doctorul Cotârleţ.  Totuşi, atunci când se ia o astfel de decizie cântăresc destul de greu şi argumentele că durerile postoperatorii sunt mai mici, iar recuperarea este rapidă. Totuşi, nu toţi pacienţii care vor să scoată fierea prin ombilic pot beneficia de o astfel de intervenţie.

Chirurgii spun că fac o selecţie a persoanelor care ajung pe masa de operaţie, pacienţii obezi fiind excluşi. Procedura se face cu ajutorul unui instrument special, trocar, care este de unică folosinţă, şi care costă 600 de euro. Cum chirurgia prin orificiile naturale este la început, costurile trocarului sunt suportate, deocamdată, de către spital.     

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite