Bacău

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt tinerii care s-au cununat în straie populare şi au fost văzuţi de peste un milion de români pe Facebook. Nuntă de vis la Bacău

4
26 Oct 2016 16:42:26
Autor: Mircea Merticariu
Nuntă în costume populare la Bacău FOTO Sandu Floarea Photographer
Nuntă în costume populare la Bacău FOTO Sandu Floarea Photographer

Diana Barbu (28 de ani) şi Adrian Mihai Enache(29 de ani) s-au cununat religios la Biserica Militară „Sfântul Gheorghe“ de pe strada Constanţei din Bacău, pe 16 octombrie, apoi au petrecut. Prietenii şi familia au îmbrăcat costumaţii tradiţionale româneşti iar la petrecere le-a cântat trupa Haiducii, de peste Prut. Pozele de la nuntă au devenit „virale“ pe internet.

O nuntă de vis, au spus prietenii, cunoscuţii sau internauţii care au văzut pozele de la nunta Dianei şi a lui Mihai Adrian Enache. Au dat mii de like-uri pe Facebook şi au apreciat iniţiativa. Costumele şi iile populare par a fi tot mai căutate şi la modă printre tineri, mai ales printre cei care apreciază valorile şi identitatea neamului românesc. Diana şi Mihai sunt iubitori de istorie, îndrăgesc Basarabia, obiceiurile poporului român şi sunt implicaţi în diverse activităţi culturale, de-o parte şi de alta a Prutului. La nuntă le-au cântat artiştii trupei Haiducii din Costeşti, raionul Ialoveni, din Republica Moldova.

„Încă dinainte să ne cunoaştem, atât eu cât şi soţul meu eram uniţi prin apartenenţa la valorile familiei tradiţionale româneşti şi creştine pe care fiecare voia să o întemeieze. Mihai  este pasionat de istorie şi eu, o mare iubitoare a Basarabiei ne-am cunoscut ca voluntari în diverse proiecte pentru românii din Basarabia organizând şcoli de vară pentru elevii de acolo, donaţii de cărţi şi alte evenimente culturale. Astfel, toate aceste elemente întâlnindu-se, nunta a venit de la sine, fără să facem un efort deosebit în organizare unei nunţi "traditionale", ci urmându-ne dorinţa.  În primul rând,  ne-am pregătit sufleteşte şi trupeşte pentru acest pas ţinând să ne curăţim prin post şi spovedanie, fiind conştienţi că suntem protagoniştii unei mari taine. 

Alegerea straielor a venit natural, ca şi cea a bunicilor care mergeau în zi de sărbătoare la biserica din sat. Mihai purta o manta specifică zonei Munteniei din care provine  cămaşa, brâu şi cizme, iar eu o rochie lunga alba, decentă, cu motive tradiţionale şi un voal care să acopere creştetul capului.  Ne bucurăm enorm că românii şi chiar străini din toata lumea au rezonat cu bucuria noastra primind foarte multe mesaje de felicitare. Asta ne arată în primul rând faptul că în fiecare din noi mai trăieşte romanul autentic , demn şi ne-am regăsit cu toţii în frumoasele noastre tradiţii. Îndemnăm pe toţi să îşi păstreze autenticitatea şi să acţioneze după cum le dictează inima în orice capitol al vieţii.  

A urmat petrecerea, în deschiderea căreia i-am invitat să ne încânte pe Haiducii din Costeşti, raionul Ialoveni, deasemenea mari susţinători ai romanismului în Basarabia. Ansamblul artistic este condus de profesorul naist Gheorghe Matei. Tot din trupa Haiducii face parte şi artistul Tudor Grigoriţă, vicepreşedintele raionului Ialoveni, care a făcut demersuri pentru a stabili o legătura de înfrăţire între raionul Ialoveni şi municipiul Bacău, concretizată printr-un acord de cooperare“, a declarat Diana Enache, pentru ziarul Adevărul.

Mii de felicitări şi peste un milion de persoane s-au uitat la poze.

Fotograful profesionist Sandu Floarea, cel care le-a făcut poze mirilor, le-a mulţumit acestora că l-au ajutat practic să se promoveze, prin imagini care au fost văzute de peste 1, 23 de milioane de persoane, până în prezent, din care un milion în primele 6-7 zile.  „Un milion de persoane, într-un interval de 6 zile de la publicare, au văzut postarea fotografiilor de la nunta Dianei cu Mihai şi a fost distribuită de 4728 de ori fără nicio sponsorizare ceea ce este un record personal de vizualizări şi distribuiri, într-un timp atât de scurt! Vă mulţumesc Diana şi Mihai pentru nunta superbă la care am luat parte!“, a spus încântat fotograful Sandu Floarea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

CristianSieg Ufo
26.10.2016, 20:06:47

Superb. O astfel de nunta si manifestare pur romaneasca este infinit mai frumoasa decat ceea ce se face acum. Sa nu mai zic de nuntile gretoase numa cu manele si ghertoi. Incet incet poate altii vor urma exemplul si ne distantam de indirromalizare

0 (2 voturi)
Adrian Foangă
26.10.2016, 23:12:24

Da, intoarceti-va in evul mediu...sa nu uitati sa scoateti si cearsaful patat de sange in naopte nuntii, inapoiatilor...

-2 (2 voturi)
CristianSieg Ufo
26.10.2016, 23:55:42

asta cu patatul este la voi la indorromi bai foaga

+1 (1 vot)
Adrian Dinu
26.10.2016, 22:08:18

Ia uite ma, ma mir ca publicati si asa ceva. Suberb!

+1 (1 vot)
Modifică Setările