Concept „revoluţionar“ patentat de capii BOR: bază militară bisericească. Pe fostul domeniu al Armatei exploatat de Biserică la Bacău ziariştii au strict interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a blocat accesul mass-media, pe 8 septembrie, când s-a sfinţit paraclisul aşa zisului „Aşezământ social-filantropic“ de la Iteşti, aflat pe spaţiul unor foste unităţi militare, date în administrare unei parohii din Buhuşi de către Guvernul Adrian Năstase. Mai marii Bisericii nu au construit nici acum aşezământul social, promis la primirea celor 64 de hectare şi 126 de clădiri în folosinţă gratuită.

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului ţine secretă activitatea care se face pe cele 64 de hectare din comuna băcăuană Iteşti, unde a funcţionat o unitate militară, primite în administrare în 2004, prin semnătura premierului. Pe 8 septembrie, aici a avut loc sfinţirea unei capele, amenajată într-una din clădirile care altădată adăposteau soldaţi.

La evenimentul anunţat oficial de Arhiepiscopie, la care a participat şi Ioachim Băcăuanul, au participat câteva zeci de preoţi dar şi peste 100 de persoane. Deşi s-au renovat doar două clădiri, preoţii anunţă într-un articol pe site-ul instituţiei preoţeşti, că totul a fost reparat, cu mari eforturi financiare, fără a se schimba arhitectura (Sic!) a imobilelor. 

„S-a reuşit, printr-o investiţie exclusivă a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, prin mari eforturi financiare şi resurse umane proprii, recondiţionarea şi readucerea în stare de funcţionare a acestor locuri. Fără a se schimba nimic din arhitectura şi structura clădirilor, fără a se face modificări, totul a fost reparat, adus la zi şi în conformitate cu nevoile stringente ale unui aşezământ de acest tip“, se arată într-un text de pe site-ul instituţiei bisericeşti, care anunţa ziua porţilor deschise.

La faţa locului, lucrurile nu stau cum sunt anunţate de preoţii coordonaţi de IPS Ioachim Băcăuanul. Din cele 126 de clădiri primite în administrare odată cu terenul de 64 de hectare, doar două au fost văruite şi modernizate. Într-una a fost realizată o capelă, iar în alta câteva dormitoare, cu baie în cameră.


Oamenii de la "Aşezămânul social-filantropic", scoşi în întâmpinarea ziariştilor FOTO Mircea Merticariu

Reporterii "Adevărul" nu au avut acces în afara ariei celor două imobile modernizate iar cameramanul RTV, Marius Fundulea, prezent la eveniment, a fost admonestat şi prins de mână de unul dintre paznicii de pe domeniul public, după ce acestora li s-a dat ordin de către un preot să nu fie lăsaţi jurnaliştii să fotografieze în afara ariei unde avea loc slujba. Mai mult, o angajată a Arhiepiscopiei a indicat ce este şi ce nu este subiect de presă.

image
„Puteţi scrie despre slujbă, asta trebuie să fie reflectat în articol. Să văd ce poze aţi făcut!“

În urmă cu un an, ziarul Adevărul a prezentat, în exclusivitate, faptul că Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi-a amenajat aici o stână secretă, cu oi şi capre aduse de preoţi şi că „a uitat“ să realizeze centrul social- filantropic, destinat îngrijirii bătrănilor şi copiilor defavorizaţi. Potrivit Hotărârii 495 a Guvernului Năstase, din 2004,  prin care se aproba trecerea fostului depozit de muniţii în administrarea unei parohii din Buhuşi, se specifica că Biserica primeşte totul în folosinţă gratuită, cu condiţia să amenajeze acolo un „centru social creştin pentru formarea, supravegherea şi educarea copiilor fără părinţi“.

Malacii arhiepiscopului Ioachim Băcăuanul blochează accesul presei la un eveniment de tip „ziua porţilor deschise“ organizat de Biserică

Mai precis, un aşezământ pentru copii orfani, adăpostiţi şi îngrijiţi de oamenii bisericii. După 10 ani de la primirea în folosinţă gratuită, administratorii de la Arhiepiscopie au ras mai bine de jumătate din pădurea existentă iar clădirile au fost lăsate în paragină. Mai mult, centrul social creştin a existat doar cu numele.


SUV Mercedes de lux parcat într-un loc ferit al bazei militare bisericeşti de la Iteşti FOTO Mircea Merticariu

image

În urma dezvăluirilor, Secretariatul pentru Culte a efectuat un control la baza de la Iteşti. Pentru a nu pierde din administrare moşia, Arhiepiscopia s-a angajat să realizeze aici investiţii majore. Unele trebuiau finalizate până în primăvara acestui an.

Pe 1 aprilie 2015, aici trebuia să funcţioneze un cămin de bătrâni cu 10 membri, iar în următorii cinci ani, numărul lor să ajungă la 50 de vârstnici.

Mai mult, proiectul trimis de Arhiepiscopie inspectorilor de la Culte prevedea ca aici să mai fie realizate o sală de fitness, un poligon pentru tir cu arcul, tiroliană, pistă şi trambulină pentru skateboard, terenuri de volei, badminton, tenis de câmp, baschet, handbal, minifotbal, pistă de golf dar şi alei pentru plimbări cu role şi ciclism.

Preoţii îşi asumau şi înfiinţarea unui centru „dedicat amatorilor şi celor pasionaţi de cal şi echitaţie“ dar şi un centru de dezvoltare personală, unde tinerii să facă mişcare dar şi sporturi precum şahul sau go. Până în momentul de faţă, niciuna dintre promisiunile asumate nu au fost onorate, iar reprezentanţii Arhiepiscopiei au evitat, prin interdicţiile impuse, vizitarea stânei de oi şi a celorlalte imobile, aflate în stare avansată de descompunere.

Istoricul bazei militare bisericeşti de la Iteşti

O bază militară dezafectată, cedată Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului cu destinaţia precisă de a fi transformată în adăpost pentru copiii orfani, este folosită în scopuri lucrative de capii Bisericii din Moldova. În 2004, Guvernul Năstase a aprobat hotărârea cu numărul 495, prin care legifera trecerea în administrarea Bisericii a unei depozit de muniţie dezafectat, construit de Armata Română departe de ochii lumii, în comuna băcăuană Iteşti. Baza militară, întinsă pe o suprafaţă de 64 de hectare şi ascunsă de o pădure deasă, cuprindea 126 de clădiri - magazii, cantine, ateliere auto şi pavilioane -, care totalizau aproape 20.000 de metri pătraţi construiţi.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

VIDEO Ultima invenţie a Bisericii: Arhiepiscopia cu tiroliană

Fosta bază militară de la Iteşti aflată în folosinţa gratuită a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a fost ţinta unor controale, în urma articolelor publicate de „Adevărul“. Ca să dea bine în faţa inspectorilor, capii locali ai Bisericii au promis să construiască acolo, printre altele, un parc de distracţii.

Stâna Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul de la Iteşti, verificată pentru nereguli de Secretariatul de Stat pentru Culte

Ca prim efect al anchetei „Ioachim Băcăuanul şi-a făcut stână în secret pe un teren donat de stat cu destinaţia de centru social“, publicată de ziarul Adevărul, Secretariatul de Stat pentru Culte va efectua mâine verificări la fosta bază militară de la Iteşti. În 2004, 60 de hectare de teren şi 124 de clădiri care au aparţinut Armatei au trecut în folosinţa gratuită a unei parohii din Buhuşi, care a promis că va face un aşezământ social.

FOTO VIDEO Ioachim Băcăuanul şi-a făcut stână în secret pe un teren donat de stat cu destinaţia de centru social

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite