Bacău

articolul anterior articolul urmator

Cronica falimentului judeţului care producea 5% din PIB-ul României. Cum a ajuns Bacăul, din fruntaş la prosperitate, „campion“ la migraţie şi sărăcie

7
11 Sep 2015 06:07:12
Autor: Mircea Merticariu
Chimcomplex Borzeşti este deţinut de SCR, grup controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza FOTO Mircea Merticariu
Chimcomplex Borzeşti este deţinut de SCR, grup controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza FOTO Mircea Merticariu

Poziţia strategică a judeţului Bacău, dar şi resursele umane şi naturale de care dispune au fost factori esenţiali înainte de 1989 pentru dezvoltarea industriei în oraşele Bacău, Oneşti, Moineşti şi Comăneşti. În ultimii 25 de ani, marea industrie a Bacăului a fost falimentată. S-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă, iar Bacăul este acum fruntaş la migraţie, şomaj şi sărăcie.

Înainte de 1989, Bacăul se afla în primele 5 judeţe din ţară în privinţa dezvoltării industriale. Peste 5% din producţia totală a României se realiza la fabricile din judeţul moldav. Acum, după ce marile companii de stat au fost privatizate şi puse la pâmânt, după pierderea pieţelor de desfacere, lipsa finanţărilor pentru cercetare şi retehnologizare, după o relativă supraproducţie la începutul anilor '90, Bacăul şi Vasluiul împart ultimile locuri din ţară în ceea ce priveşte nivelul de trai, numărul locurilor noi de muncă şi al investiţiilor directe.

În locul marilor comapanii, şi-au făcut apariţia întreprinderi mici şi mijlocii, orientate spre comerţ şi servicii, dar şi companii străine, care deţin lanţuri de supermarketuri. „Principalii vinovaţi pentru starea actuală a ţării, dar şi a judeţului nostru sunt sistemul bancar şi politica. Declinul industriei băcăuane a început după 1996. S-au distrus cele mai importante companii din diferite ramuri ale industriei. Statul trăieşte numai din taxe şi impozite, nu are o viziune de dezvoltare, nu investeşte în cercetare, nu sprijină mediul privat. Nu există strategii nici acum şi nici colaborare între administraţiile locale şi mediul de afaceri“, afirmă Doru Simovici, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Bacău.

Înainte de 1989, la Bacău se producea hârtie, sodă caustică, îngrăşăminte chimice, benzine, motorine, păcură, ţesături de lână, cauciuc sintetic, acid sulfuric şi cherestea.

Unul dintre atuurile de altădată era exploatarea ţiţeiului şi a gazelor naturale, care se realiza în  Moineşti, Comăneşti, Zemeş, Sascut, Solonţ, Dofteana, Dărmăneşti, Balcani, Valea Slănicului, Valea Oituzului, Mănăstirea Caşin şi Huruieşti ş.a. După al Doilea Război Mondial, date fiind resursele importante, au fost fondate companiile S.C. Foraje Sonde S.A. Zemeş, S.C. Foresco S.A. Tg. Ocna S.C. Foraj Sonde S.A. Comăneşti, ş.a. Atunci, s-au făcut forări de mare adâncime, au fost alocate resurse importante pentru cercetare şi exploatare.Poate cele mai importante companii care contribuiau la PIB-ul României erau cele două rafinării care prelucrau atât ţiţeiul extras din zonă, dar şi cel adus prin conducte pe sub pământ, de la Marea Neagră. Rafo Oneşti a fost fondată 1956. Instalaţiile sale de pe Platforma Borzeşti erau capabile să producă o mare varietate de  benzine, motorine, păcură, propan, propilenă, benzen, toluen, sulf de petrol, cocs de petrol ş.a.m.d.

Rafinăria Dărmăneşti a fost înfiinţată în anul 1949, fiind prima unitate de prelucrare a ţiţeiului construită în perioada postbelică. 

O altă companie, închisă la începutul anilor 2000, era Exploatarea Minieră Comăneşti, care extrăgea cărbune de calitate superioară, folosit în special în alte ramuri ale industriei.

Judeţul Bacău era recunoscut şi pentru companiile: Salina Tg. Ocna Bacău, S.C. Sofert S.A. Bacău, Combinatul Petrochimic Borzeşti, S.C.: Avicola,  S.C. Diana Forest S.A. S.C. Elbac S.A. Bacău,. S.C. Comprec S.A. Comăneşti, S.C. Stofe Buhuşi, S.C. Pobac Bacău şi S.C. Asco Bacău, S.C. Letea S.A. Bacău, S.C. Maşini Unelte S.A., S.C. Robinete Industriale S.A., S.C. Aerostar S.A., S.C. Subex S.A., S.C. Perom S.A., S.C. Uton S.A, Electrocentrale Borzeşti. Centrala Electrică de Termoficare Comăneşti,  hidrocentralele: Buhuşi, Racova, Gârleni, Lilieci, Bacău, Galbeni, Răcăciuni şi Bereşti, Trustul de Construcţii Judeţean Bacău, Trustul de Construcţii Industriale Oneşti, Trustul de Construcţii Hidroenergetice Bacău ş.a.

Bacăul mai are companii mari în construcţii, instalaţii şi industria cărnii

Cea mai mare parte dintre companiile cu care Bacăul se mândrea altădată au intrat în declin şi faliment, urmare a unui management defectos, a politizării excesive şi a lipsei de investiţii. Foarte puţine dintre ele au rezistat prin retehnologizare, precum Aerostar sau Chimcomplex. Totodată, au apărut noi opotunităţi de afaceri, în construcţii edilitare şi drumuri. Bacăul mai este vizibil, prin companii precum Dedeman, UMB Spedition,Conextrust-Rustrans-Amici,  Pa%Co, International, Agricola Internaţional ş.a.

Se dezvoltă IMM-urile şi comerţul

Cele mai multe societăţi din judeţul Bacău, au activitate în comerţ (3644 de firme în 2013), în servicii 2.130 societăţi comerciale, iar în construcţii - 1.105 societati comerciale. Comerţul  a avut o cifră de afaceri de 1.65 miliarde euro, iar firmele de construcţii 483,94 milioane de euro. Turismul înregistrează o cifră de afaceri de 38,64 milioane de euro.

„Valoarea cea mai mare a profitului este înregistratî de firmele din comerţ, cu 107.99 mil euro, urmate de firmele din construcţii, care au avut un profit de 51.94 mil.euro. Numărul cel mai mare de salariaţi este înregistrat în comerţ, 20.318 persoane, construcţii, 11.088 persoane, iar la polul opus este sectorul agricultură, cu 2.091 persoane. Având în vedere indicatorii economico-financiari se constată faptul ca microintreprinderile reprezintă cel mai numeros sector în cadrul IMM-urilor, reprezentând 89,02% din total. Totodată, IMM-urile au înregistrat 27,72% din totalul cifrei de afaceri la nivel de sector şi 33,03% din numărul de salariaţi“, se arată într-o analiză a Camerei de Comerţ şi Industrie din Bacău, pentru situaţia economică a a judeţului în 2013.

Analiza indicatorilor economici pentru 2014 nu evideţiază modificări majore. Bacăul a stagnat pe fondul lipsei investiţiilor şi a locurilor noi de muncă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

cornel jurja
11.09.2015, 08:41:15

Asta afost pretul platit pentru admiterea in UE care nu dorea o tara industrializata si cu o productie agricola semnificativa, ci doar o piata de desfacere , recompensand romanii cu un singur lucru: libere circulatie in calitate de turisti pe teritoriul UE pe baza de CI.Va amintesc ca libera circulatie a fortei de mjuca a fost restrictionata mult timp si chiar acum este privita cu reticenta , punandui-se obstacole artificiale in fata , invocand tot felul de pretexte.Va mai amintesc sabotarea exporturilor de produse alimentare in tarile UE si invadarea pietei cu produse din alte tari UE prin reteaua de super si hypermarketuri si a unor multinationale producatoare de lactate de exemplu.Este suficient sa amintim de gripa aviara si pesta porcina sub a caror pretext productiile respective au fost subminate pana la faliment. Mai sublniati importurile de lapte de catre multinationalele de profil. Cat despre industria chimica, petroliera, siderurgica, constructiile de masini , astazi nu se mai poate vorbi.Cu exceptia Daciei Pitesti si Ford Craiova, impreuna cu ceva industrie pe orizontala , unde salariile sunt in general cam putin peste cel minim pe economie, restul sunt mici ateliere care produc marfa fara mare valoare adaugata , de interes local, cea ce numim IMM. De fapt si acea industrie de componente auto este in majoritate la nivelul atelierelor din fostele CAP care produceau bucsi pentru piese de schimb la Dacia.In rest economia este bazata pe servicii ( de proasta calitate si pe importuri de produse finite si exporturi la preturi hilare a materiilor prime catre occident. In primul rand ecologistii din occident cer din ce in ce mai mult lemn, ecologizand definitiv padurile noastre.

-3 (5 voturi)
gica
11.09.2015, 09:28:25

Da, toata planeta e de vina mai putin oamenii locului. Ce-au incercat sa faca bacauanii pentru Bacau si au fost impiedicati de UE !? Ce ? Nu cumva v-ati ingropat singuri in noroi pana la gat complacandu-va in mediocritatea instalata de PSD in acel judet? Nu cumva ati asistat pasivi la toate devalizarile industriale? V-a furat UE industria s-au v-ati demontat-o singuri si ati dat-o la fier vechi !?

+3 (3 voturi)
in bogus
11.09.2015, 10:11:02

si cine ii impiedica pe romani sa faca exact ce ii acuzi tu pe altii ca fac? retele de supermagazine, autostrazi, companii tehnologice, sa cumpere companii din vestul europei, etc, etc, etc...?? in afara faptului ca voteaza cum voteaza, fura cum fura, trag tunuri la buget, se injura si se faulteaza unul pe altul, aia de au agonisit un banut prefera sa-si cumpere masini bengoase si sa-si ridice palate inainte de a-si consolida firmele, si multe, multe, multe altele....? ps. tu, personal, ce ai facut ptr maretia Ro?

cornel jurja
11.09.2015, 13:32:25

Nu este cazul sa ma laud cu ce am facut eu pentru maretia Romaniei. Nu sunt bacauan, dimpotriva locuiesc undeva in partea opusa a tarii .Iar daca te intrebi de ce romanii nu au facut nimic trebuie sa-ti spun ca asta a fost polotica promovata de cei acre au preluat puterea in 1989. Iti amintesc ca oricine venea in Romania cu 100 de dolari avea niste avantaje mari fata de un roman.Acela era considerat investitor strain. Dar investitiile au fost nu in productie sau servicii comunitare ci in domeniul finantelor si al comertului. Este suficient sa-ti amintesc ca majoritatea caselor de schimb valutar apartin strainilor si mai cu seama arabilor care dupa cum am spus au venit sa investeasca 100 de dolari si sa castige de pe urma diferentei de curs vanzare cumparare.Iti amintesc ca in perioada respectiva ecartul intre vanzare si cumparare a fost si de 20%, asta ca sa nu mai punem la socoteala jocul cursului leu dolar in totala defavoare a romanilor. Pentruca acei investitori erau "ïnformati" de stim noi cine ce urmeaza sa se intample. In timp ce romanul de rand se lasa prostit de explicatiile lui Isarescu si ale partenerului sau Vasilescu.Asta ca sa nu mai spun ca din 1990 si pana astazi toti cei care sunt la conducerea tarii sunt oameni din esalonul 2-3 al PCR promovati de Iliescu.Chiar si cei care se dau liberali batarni ( cu exceptia a celor veniti din afara) au provenienta comuna cu cei din PSD.Priveste numai la Tariceanu, liberalul rosu, care in numele liberalismului este gata sa faca pact si cu dracu numai sa fie la butoane.Vezi si pe preaproastatul inculpat Oprescu promovat de acelasi I, fiu de liescu, fiu de general de securitate, profesor universitar pe acte false, director concomitent la mai multe spitale, si mare chirusrg care nu a operat pe nimeni cu vreo boala mai complicata si profesor pe care nu l-a vazut picior de student in amfiteatru sau in sala de examene.

in bogus
11.09.2015, 15:14:25

si ce treaba are ce spui tu acolo cu ce am intrebat eu? repet intrebarea: ce fac romanii, sau mai corect, de ce nu fac romanii ce trebuie ca sa concureze cu strainii?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările