Cum se câştigă o licitaţie la DSVSA Bacău. Scandal între medicii veterinari care se luptă pentru o concesiune la Săuceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neregulile la licitaţia pentru atribuirea serviciilor veterinare din comuna Săuceşti au fost reclamate la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). Mai mult, actele care au stat la baza atriburii vor face obiectul unei plângeri penale, pentru abuz în funcţie şi fals în declaraţii. În acelaşi timp, medicul contestatar este ameninţat cu plângeri la Agenţia Naţională de Integritate.

La licitaţia pentru atribuirea serviciilor veterinare obligatorii din Săuceşti au depus oferte cabinetul medicului veterinar Cecilia Diac dar şi Tedivet Expert, reprezentată de Alin Iordănescu, fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), actual viceprimar al comunei. Valoarea estimată a serviciilor plătite de stat este de 82200 de lei. Criteriile care au stat la baza atriburii concesiunii au fost: dovada deţinerii unui spaţiu, cabinet veterinar, în localitate (în chirie sau proprietate), domiciliul, personalul medical angajat şi cel auxiliar, dotările, experienţa profesională, maşina iar unul dintre criteriile de departajare a fost deţinerea titlului de medic primar. La stabilirea criteriilor pentru achiziţia serviciilor veterinare a contribuit chiar Cecilia Diac (54 de ani), medic primar, care a făcut parte din comisia formată din 15 medici, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari.

Punct de lucru şi angajări peste noapte, pentru câştigarea licitaţiei. Punctajul şi departajarea

Medicul Alin Iordănescu (41 de ani), asociat al Tedivet Expert, îşi practică de ani buni meseria în comuna Săuceşti, unde locuieşte şi are cabinet veterinar. Cecilia Diac are cabinetul veterinar în comuna Letea Veche. Comisia de licitaţie le-a acordat ambilor competitori, în ciuda diferenţelor, punctajul maxim la toate criteriile. 59 de puncte. La care s-au adăugat, la fiecare, 40 de puncte, pentru valoarea ofertei. Departajarea şi stabilirea câştigătorului a fost apoi simplă. Cecilia Diac este medic primar, iar Alin Iordănescu nu are acest titlu profesional.

În vară, în luna iulie, Cecilia Diac face cerere de înfiinţare a unui punct de lucru în Săuceşti, într-o casă locuită din localitate. Apoi, cu puţin timp înainte de organizarea licitaţiei angajază un medic, cu normă de două ore. Paşii erau necesari pentru acoperirea condiţiilor impuse în caietul de sarcini. Chiar dacă punctul de lucru nu a funcţionat şi nu a fost verificat sub aspectul dotărilor, Colegiul Medicilor Veterinari l-a autorizat. „Procedura de înregistrare este simplă. Se face cererea de autorizare, care este trimisă apoi la Colegiul Naţional al Medicilor Veterinari. Şi se autorizează. Nu se merge în teren, dar anual facem verificări la 30% din cabinete. Punctul de lucru din Săuceşti nu a fost verificat“, afirmă Costel Busuioc, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Bacău. Un alt criteriu a fost personalul angajat, medical şi auxiliar. În luna septembrie, la cabinetul medicului Diac a fost angajat un medic, cu două ore pe zi, care are însă normă întreagă în Răcăciuni, la 30 de kilometri de Săuceşti. „Sunt prieten cu doamna Diac de aproape 30 de ani. Sunt angajat din septembrie, înainte de a se anunţa lista concesiunilor. Am două ore, e treaba mea când le fac, pot face 10 într-o zi şi mi-am făcut activitatea pe o lună întreagă. Eu am şi normă întreagă la ferma din Răcăciuni, mai am încă un contract din ăsta într-o comună învecinată dar şi în Săuceşti“, a spus medicul Petrişor Olteanu (61 de ani). Un alt punct atacat şi în contestaţie este preţul. Potrivit prevederilor legale, din domeniul veterinar, valoarea ofertei nu poate fi mai mică de plafonul de 80%, sub care este considerată o ofertă derizorie, prin urmare, descalificantă. Din analizarea procesului verbal de deschidere a ofertelor şii a anexelor la acesta, oferta financiară  a cabinetului medical individual al medicului Deac Cecilia a fost de 65.799 de lei , ceea ce înseamnă  79 % din valoarea estimată, aşadar sub procentul impus de catre legiuitor“, se arată în contestaţia depusă la CNSC.

Acuze de nereguli şi fapte penale

Alin Iordănescu afirmă că în activitatea Ceciliei Diac au existat nereguli în ultimii doi ani, fapt constat chiar de Direcţia Sanitar Veterinară. De partea cealaltă, atât conducerea Direcţiei cât şi medicul Diac afirmă că Iordănescu s-ar afla în incompatibilitate. Asta deşi a adus clarificări, în acest sens, în timpul licitaţiei. „Consider că este o licitaţie incorectă. Am fost punctaţi egal deşi diferenţele sunt esenţiale, la majoritatea criteriilor. Mai mult, în activitatea doamnei Diac au fost constatate o serie de abateri, care însă nu au fost luate în considerare de comisie“, afirmă Alin Iordănescu. Potrivit unui răspuns oficial al DSVSA, în activitatea Ceciliei Diac au fost constatate unele nereguli, atât în ceea ce priveşte înregistrarea animalelor cât şi prin încasarea a peste 4 mii de lei, necuveniţi, returnaţi ulterior în casieria instituţiei. O altă acuză este formulată pe baza unei adrese de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Bacău din care reieşea că a început urmărirea penală şi cercetarea pentru cinci persoane, din care ar face parte şi Cecilia Diac. „Toate aspectele au fost analizate de comisia de licitaţie. Nu am să răspund cu nicio răutate. Am medic angajat, am certificat de funcţionare pentru acest spaţiu din Săuceşti iar criteriile au fost stabilite de o comisie din partea Colegiului Medicilor Veterinari“, afirmă Cecilia Diac.

Direcţia Sanitar Veterinară din Bacău „a preluat“ atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate

Contestaţia făcută la  CNSC a fost transmisă spre înştiinţare şi Direcţiei Sanitar Veterinare, care potrivit legii trebuia doar să ia act de ea. Chiar dacă comisia de licitaţie a constatat faptul că Alin Iordănescu nu este în incompatibilitate, deoarece chiar dacă are funcţia de viceprimar în Săuceşti este suspendat ca fincţionar al DSVSA iar în cadrul firmei Tedivet Expert SRL are doar calitatea de asociat. În răspunsul din 16 decembrie, semnat de directorul DSVSA, Carleta Bodea, se inserează şi o ameninţare: „Considerăm că dr. Alin Iordănescu, în calitate de viceprimar în Săuceşti, este incompatibil cu orice funcţie de conducere sau execuţie la societăţile comerciale. Semnarea documentelor la procedura de achiziţie ca reprezentant legal al Tedivet Expert şi ca medic titular veterinar, viceprimar la Primăria Săuceşti, considerăm că reprezintă o incompatibilitate, iar instanţa se va exprima cu privire la acest aspect, la momentul când se va solicita acest lucru“. Avocatul Gabriel Ioniţă afirmă că răspunsul instituţiei este contradictoriu, conţine ameninţări şi nu era necesar, conform procedurilor. „Ei nici nu trebuiau să răspundă la această contestaţie, care este adresată CNSC-ului. Mai mult, notificarea conţine ameninţări şi acuzaţii, deşi DSVSA răspunsese anterior, în timpul licitaţiei, că Alin Iordănescu nu este în incompatibilitate. Mai nou, văd că DSVSA a preluat atribuţiile inspectorilor de integritate“, a spus Gabriel Ioniţă.

„Licitaţia este de fapt atribuire directă“

Deoarece preţul concesiunii este de sub 30 de mii de euro, plafon sub care se poate face o atribuire directă, soluţionarea contestaţiilor nu se supune OUG 34/2006, care reglementează licitaţiile publice, se afirmă în răspunsul DSVSA Bacău.  Astfel, procedura, organizată de instituţie potrivit unor norme speciale veterinare (Ordinul 16/2011 al ANSVSA), nu este tocmai o licitaţie. „Este vorba de acel plafon de 30 de mii de euro, care nu este atins. Prin urmare această licitaţie este o formă de atribuire directă“, afirmă Carleta Bodea, directorul DSVSA Bacău.

„Procedura de atribuire a fost realizată  dupa OUG 34/2006, deci nu se putea aplica selectiv, numai în contextul care convine uneia din părti. Ori se ia în calcul valoarea contractului şi nu se aplică, ori, ca în acest caz, daca procedura a fost organizată după prevederile OUG 34, aceasta este aplicabilă incluisv cu privire la procedurile de contestare. Mai mult, Ordinul 16/2011 nu există în legislaţie“, a afirmat, în contradictoriu, avocatul Gabriel Ioniţă. 

În maxim 20 de zile Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va soluţiona plângerea ofertantului nemulţumit de licitaţie.  

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite