Cum a învins un şofer Poliţia Rutieră după ce a fost depistat în trafic cu o alcoolemie de 0,05 şi a rămas fără permis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Bacău a câştigat procesul intentat Poliţiei Rutiere, după ce a fost amendat şi i s-a reţinut permisul auto pentru că a fost depistat în trafic cu o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool în aerul expirat. Cazul readuce în dezbatere dilema etilotest versus etilometru, primul aparat doar detectează prezenţa alcoolului, în timp ce al doilea oferă măsurători omologate.

În acţiunea înaintată Judecătoriei Bacău, petentul a arătat că pe 12 septembrie 2019, în jurul orei 11.00, conducea un autoturism pe raza comunei Răcăciuni, direcţia de mers Gâşteni – DN2, E85, ocazie cu care a fost oprit de un echipaj de poliţie pentru un control de rutină. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, marca Drager, ocazie cu care a rezultat o alcoolemie de 0,05 mg./l alcool pur în aerul expirat.

Şoferul a declarat faptul că nu a consumat deloc alcool în ziua în care a fost oprit de către echipajul rutier şi nu înţelege înregistrarea făcută cu etilotestul, având în vedere timpul trecut de la ultima ocazie în care a consumat băuturi alcoolice. 

El a precizat poliţistului şi, ulterior, instanţei că în ziua precedentă, pe 11 septembrie, consumase aproximativ 100 ml de ţuică şi maximum trei pahare cu vin. A doua zi a urcat la volan, fiind convins că nu mai avea alcool în sânge. Conducătorul auto a invocat că ultimul pahar cu vin îl consumase cu mai bine de 12 ore înainte de a fi oprit de echipajul rutier.

În procesul-verbal, prin care s-a dispus sancţionarea conducătorului auto cu o amendă în cuantum de 1.305 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile, poliţistul a consemnat că, de fapt, contravenientul emana halenă alcoolică şi de aceea s-a efectuat testarea cu etilotestul.

Cum şoferul era convins că valoarea rezultată este una eronată, s-a adresat instanţei de judecată pentru a i se face dreptate, solicitând anularea procesului-verbal prin care a fost sancţionat şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile.

Etilotestul doar detectează, „nu asigură garanţii pentru constituirea de probe“

Instanţa a solicitat lămuriri Biroului Român de Metrologie Legală (BRML) în legătură cu aparatul cu care s-a realizat testarea petentului. În adresa comunicată Judecătoriei Bacău, BRML a precizat că aparatul etilotest, Drager, cu care a fost testat conducătorul auto este un mijloc de detecţie ce semnalizează prezenţa etanolului în areul alveolar expirat. Or, potrivit normelor de metrologie legală doa etilometru este mijlocul de măsurare destinat măsurării automate a concentraţiei masice de etanol în aerul alveolar expirat de către o persoană.

„Etilotest este un mijloc de detecţie care semnalează prezenţa etanolului în aerul alveolar expirat; în cazul în care furnizează informaţii de măsurare, acestea nu sunt considerate suficient de exacte, astfel încât să asigure garanţiile necesare pentru constituirea de probe judiciare privind consumul de alcool”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Bacău, citându-se Normele de Metrologie Legală.

Mai mult, se arată se menţionează în adresa comunicată instanţei din Bacău că etilotestele nu sunt cuprinse în lista mijloacelor tehnice supuse controlului metrologic legal, aparatul Drager nefiind supus controlului metrologic în perioada de referinţă, subliniindu-se că doar etilometrul constituie un mijloc de probă tehnic omologat şi verificat metrologic.

Raportat la argumentele Biroului Romând de Metrologie Legală, judecătorii au dat câştig de cauză conducătorului auto, motivând că există dubii în privinţa alcoolemiei de 0,05 mg/l alcool pur în aerul exprirat.

”Reţinând că intimatul (Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bacău) nu a făcut dovada verificării metrologice a aparatului cu care a fost testat petentul, faţă de valoarea mică înregistrată de aparatul etilotest, 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat, instanţa apreciază că dubiul există asupra procesului-verbal contestat, dubiu ce operează în favoarea petentului. Astfel, probatoriul administrat în cauză este de natură a potenţa prezumţia de nevinovăţie a petentului şi a combate cuprinsul procesului-verbal de constatare a contravenţiei. Pentru toate aceste considerente, instanţa va admite plângerea contravenţională formulată de petent împotriva procesului verbal de contravenţie, va anula  procesul-verbal şi va  înlătura sancţiunile aplicate prin acesta”, au conchis magistraţii Judecătoriei Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite