Cum ar putea scăpa de ultimul dosar penal fostul primar al Bacăului, Romeo Stavarache, acuzat că a cerut mită pentru firme şi asociaţii. A fost sesizată ICCJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recent, Romeo Stavarache a fost achitat într-un dosar de corupţie şi a primit 9 clasări de la procurori
Recent, Romeo Stavarache a fost achitat într-un dosar de corupţie şi a primit 9 clasări de la procurori

Pe 11 septembrie, la Curtea de Apel Târgu Mureş, se judecă un nou termen în dosarul de luare de mită al fostului primar al Bacăului, Romeo Stavarache. Fostul edil a reuşit să-şi strămute ambele dosare făcute de procurorii DNA, după ce a primit „acasă“, la instanţele de fond din Bacău, condamnări. A fost achitat definitiv la Alba Iulia în dosarul „Apartamentul“ iar la Târgu Mureş se judecă apelul în dosarul de luare de mită.

Fostul primar al Bacăului, Romeo Stavarache, prin avocatul Adrian Toni Neacşu, a sesizat instanţa de apel de la Târgu Mureş, care, dacă va considera acţiunea admisibilă, o va transmite la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru „pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept“.
Prin rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, se arată că fostul edil ar fi cerut mită pentru alţii, faptă care însă nu era incriminată prin definiţia infracţiunii de luare de mită din vechiul Cod Penal al României.


Oamenii legii nu au putut proba că vreun leu din banii ceruţi pentru Asociaţia Top Sport, SC Mediabac, SC SSC Invest SRL (societăţi care au editat Ziarul de Baacău), Sc Duoco şi SC Ligone Internaţional (1 Tv Bacău) ar fi ajuns în buzunarul lui Romeo Stavarache. Acţiunea depusă de avocatul Toni Neacşu la Curtea de Apel Târgu Mureş ar putea fi judecată la următorul termen din 11 septembrie.


„Toate sumele de bani pretins a fi solicitate de inculpat au intrat în conturile acestor persoane juridice, actul de sesizare şi considerentele sentinţei penale 266 din 14 iulie 2016 a Tribunalului Bacău arătând că aceste sue de bani nu au fost ulterior retrase pentru a ajunge în vreun fel sau altul în posesia inculpatului Stavarache Romeo sau a altor persoane apropiate ci au fost folosite în circuitul comercial obişnuit, exclusiv în interesul acestor societăţi şi asociaţii. Inculpatul Stavarache Romeo nu are nicio legătură juridică cu nici una dintre aceste societăţi comerciale sau asociaţii sportive, respectiv nu este şi nu a fost acţionar, fondator, administrator, membru în consiliul de administraţie, astfel încât să fi putut folosi sumele de bani pretins a fi primite cu titlu de mită în folos personal sau să le scoată prin orice mijloace din contabilitatea acestora“, se arată în sesizarea avocatului Toni Neacşu. Luarea de mită pentru altul a fost incriminată prima oară prin noul cod penal, intrat în vigoare pe 1 februarie 2014, adică după producerea faptelor de care-l acuză procurorii. Practic, la momentul producerii faptelor (2008-2010), legea nu le incrimina explicit, aşa cum se menţiona în codul din 1969, din perioada regimului totalitarist.


Romeo Stavarache, fostul primar liberal al municipiului Bacău (2004-2016) a fost condamnat pe fond, în acest dosar, de Tribunalul Bacău la 6 ani de închisoare. Au primit condamnări  şi ceilalţi inculpaţi din dosar (Liviu Cenuşă, Liviu Goian, Constantin Apostol). Este acuzat că ar fi primit mită pentru asociaţii şi firme în valoare de 2,39 milioane de lei.

„Dosarul este un colaj, fără probe concludente. Înregistrările sunt făcute de SRI“


Rechizitoriul din dosarul de luare de mită prin care a fostt trimis în judecată Romeo Stavarache conţine o serie de inadvertenţe. Pe parcursul procesului denunţătorii (Viorel Rusu, Costică Rusu, Constantin Şoşu) şi-au schimbat afirmaţiile. „Rechizitoriului i se pot aduce foarte multe critici. Dacă scoatem denunţurile, dosarul rămâne fără probe. Înregistrările, făcute de SRI, nu fac referire la ceea ce afirmă procurorul. Sunt scoase din context“, a precizat avocatul Toni Neacşu, pentru ziarul Adevărul.


Romeo Stavarache a fost urmărit penal în mai multe dosare, ale procurilor de la DNA dar şi de la alte parchete. Doar două au ajuns instanţă. În ultima perioadă a primit mai multe clasări, în dosare în care avea calitatea de suspect iar Curtea de Apel de la Alba Iulia l-a achitat, definitiv, în dosarul „Apartamentul“ . „E un moment favorabil pentru domnul Stavarache. După cum ştiţi, a primit achitare în dosarul Apartamentul şi 9 clasări în diferite dosare“, a mai precizat avocatul Toni Neacşu.
 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite