Cum a scăpat de închisoare un şofer care a ucis o fetiţă de 7 ani şi a fugit de la locul faptei. Motivul halucinant invocat de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ambulanta Galati

Trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, un tânăr din judeţul Bacău s-a bucurat din plin de clemenţa judecătorilor care i-au aplicat o pedeapsă cu suspendare. Instanţa a manifestat mai multă grijă pentru copiii şoferului vinovat, decât pentru familia care şi-a pierdut fetiţa de 7 ani.

Judecătoria Moineşti a motivat sentinţa în cazul unui teribil accident de circulaţie produs în toamna anului 2018 în localitatea Dărmăneşti, când o fetiţă de 7 ani, care se angajase în traversarea regulementară a străzii a fost ucisă de un şofer care circula cu mult peste viteza legală. Şoferul, un tânăr de 26 de ani, tatăl a patru copii, nu a oprit continuându-şi cursa în timp ce copila agoniza pe asfalt. 

Impactul nimicitor a fost surprins de un alt conducător auto şi soţia acestuia, aflaţi într-un autoturism pe care şoferul criminal l-a depăşit cu puţin timp înainte de a lovi copila. Aceştia au oprit şi sunat la 112, încercând să ofere primul ajutor fetiţei până la sosirea cadrelor medicale. 

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti, accidentul a avut loc pe 4 noiembrie 2018, în jurul orei 17.30. Şoferul conducea un autoturism  VW Golf pe sensul de mers Sălătruc-Rafinărie Dărmăneşti. La un moment dat, a efectuat o manevră de depăşire a unui autoturism marca Opel şi-a continuat deplasarea, iar când a ajuns în zona unei intersecţii a accidentat mortal o fetiţă în vârstă de 7 ani, care s-a angajat în traversare regulamentar, pe la colţul străzii.

După 20-25 minute de la data producerii accidentului, şoferul s-a prezentat la sediul Poliţiei Oraşului Dărmăneşti cu autoturismul implicat în accident recunoscând faptele. El nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. 

În timpul cercetărilor, poliţiştii au dispus efectuarea unei expertize tehnice, în urma căreia s-a stabilit că autoturismul prezenta grave probleme tehnice şi rula cu o viteză de 85 de km/oră.

”Din concluziile raportului de expertiză întocmit de Biroul Local de Expertize de pe lângă Tribunalul Bacău a rezultat că viteza autoturismului la deplasarea în localitate, coroborat cu punerea în circulaţie a unui autovehicul cu grave probleme tehnice a fost cauza determinantă a producerii accidentului. Conducătorul auto putea evita crearea condiţiilor de accident şi producerea accidentului dacă respecta viteza admisă în localitate de 50 km/oră. De asemenea,  având în vedere defecţiunile la sistemul de frânare, autoturismul implicat în accident nu putea opri în siguranţă în intervalul de 30 m , interval de siguranţă oferit de lumina fazei de întâlnire la circulaţia pe timp de noapte”, au menţionat experţii. 

De asemenea, aceştia au stabilit că acţiunea victimei de traversare nu are circumstanţele unei cauze determinante în producerea accidentului, motivând că dacă autoturismul se deplasa cu viteza maxim admisă în localitate, pietonul avea timp să traverseze partea carosabilă.

În ciuda conduitei conducătorului auto, care a fugit de la locul faptei, şi a concluziilor experţilor tehnici, magistraţii Judecătoriei Moineşti au apreciat că o parte din vină aparţine şi familiei victimei, care şi-a lăsat copila să traverseze singură strada într-o seară de început de noiembrie, când, susţine instanţa, afară este întuneric! 

”Chiar dacă acestea sunt cauzele tehnice ale producerii accidentului (viteza şi defecţiunile autoturismului n.r.), instanţa nu poate omite o culpă în sarcina părinţilor victimei (minoră în vârstă de 7 ani) care, pe timp de noapte (întrucât în luna noiembrie la ora 17,30 este întuneric) au lăsat-o afară nesupravegheată, fiind evident că aceasta nu ar fi putut avea puterea de a discerne cum să traverseze drumul în condiţii de siguranţă”, au motivat judecătorii instanţei din Moineşti. 

Pentru că a avut o poziţie procesuală sinceră şi a solicitat să fie judecat prin procedura simplificată a acordului de recunoaştere, şoferul s-a bucurat o largă clemenţă din partea instanţei. Magistraţii Judecătoriei Moineşti au dispus condamnarea şoferului găsit vinovat pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului la 2 ani şi 7 luni închisoare cu suspendare, sub supraveghere, interzicându-i dreptul de a conduce autoturisme timp de 3 ani.

Judecătorii au motivat sentinţa blândă prin faptul că dacă ar dispune o pedeapsă în regim de detenţie i-ar pune în pericol pe cei patru copii ai inculpatului.

”Inculpatul este la prima încălcare a legii penale, are 4 copii a căror existenţă va fi pusă în pericol în condiţiile în care inculpatul şi-ar ispăşi pedeapsa în stare de detenţie şi nu ar mai putea munci pentru a le asigura un trai decent”, a motivat judecătorul.

Sentinţa Judecătoriei Moineşti a fost contestată de procurori, o decizie definitivă în acest caz urmând a fi pronunţată de Curtea de Apel Bacău. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite