Cum şi-a construit un senator un bloc la preţ redus, pe vremea când era viceprimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Luchian şi-a construit blocul din centrul Bacăului cu o treime mai ieftin decât în proiect FOTO Mircea Merticariu
Dragoş Luchian şi-a construit blocul din centrul Bacăului cu o treime mai ieftin decât în proiect FOTO Mircea Merticariu

Senatorul Dragoş Luchian (48 de ani) era viceprimar în 2009, când a reuşit să-şi construiască un bloc de 952 de metri pătraţi, în centrul Bacăului, cu numai un milion de lei. Societăţile Fabroma din Paşcani şi Urban Proiect, care lucrau la modernizarea Teatrului de Vară din Bacău, investiţie a Primăriei, i-au făcut şi imobilul viceprimarului, iar arhitectul municipiului, Alexandru Geliman, i-a semnat recepţia.

Dragoş Luchian (PNL) şi-a construit un bloc în Bacău cu numai un milion de lei, cu o treime mai puţin decât era estimat în proiect. Afacerea a făcut-o în perioada când era viceprimar al municipiului Bacău (2008-2012).

Edilul şi-a făcut blocul cu aceleaşi firme care executau lucrările de modernizare la Teatrul de Vară din Bacău. Firma Fabroma din Paşcani trebuia să realizeze edificiul public cu 8 milioane de lei, dar administraţia condusă de Romeo Stavarache şi Dragoş Luchian i-a acordat încă 1,2 milioane de lei, prin acte adiţionale. Proiectul de modernizare al teatrului este făcut de aceeaşi firmă care i-a proiectat şi blocul viceprimarului Luchian. Arhitectul Alexandru Geliman, care i-a realizat proiectul de bloc, devine arhitect al municipiului Bacău în 2009 şi pe 22 decembrie a aceluiaşi an îi recepţionează şi lucrările la clădirea privată a viceprimarului.

Viceprimarul şi-a „năşit“ blocul cu subordonaţii din Primăria Bacău

Luchian a fost numit viceprimar al oraşului pe 4 iulie 2008. Câteva luni mai târziu, pe 28 noiembrie, împreună cu soţia, Elena Codrina, obţine autorizaţie de construire a unui imobil de 952 de metri pătraţi, pe strada Şoimului, numărul 2, din Bacău. 

Pentru construirea imobilului de pe strada Şoimului, viceprimarul Dragoş Luchian a împrumutat cu 200.000 de euro firma pe care o deţine împreună cu soţia. SC Total Market SRL, a familiei Luchian, încheie un contract de lucrări cu SC Build AG SRL, care subcontractează lucrările firmei Fabroma, de la Paşcani, care în aceeaşi perioadă executa Teatrul de Vară, investiţie a Primăriei Bacău.

SC Urban Proiect din Bacău, condusă de Valentin Bâlu, era cunoscută în acea perioadă ca firma de casă a liberalilor băcăuani. O parte din cele mai importante proiecte ale primăriei au fost executate, contra-cost, de această societate. Printre ele se numără şi Teatrul de Vară şi pietonalul de la Casa de Cultură din Bacău. Firma realizează şi proiectul blocului de pe strada Şoimului şi semnează la recepţie.

Potrivit datelor existente la Registrul Comerţului, firma SC Build Ing AG SRL, deţinută de arhitecţii Adrian Chelaru şi Daniela Apostică, s-a închis în 2012 şi în ultimul bilanţ depus la Finanţe societatea număra doar doi angajaţi.

Cătălin Chelaru şi Daniela Apostică, după terminarea lucrărilor pe strada Şoimului, înfiinţează Auditeval Consulting şi Chelaru Group, care devin abonate la banii publici de la Primăria Bacău. Printre contractele mari primite de firmele de apartament de la Primăria Bacău se numără cel de la Pasajul subteran „Ştefan Guşe-Oituz“, dar şi reabilitarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială.

Procesul verbal de recepţie al blocului lui Dragoş Luchian conţine semnăturile mai multor oameni care lucrau în Primăria Bacău. La recepţie au participat arhitectul oraşului Alexandru Geliman, Ion Iliuţă, a cărui soţie, Veronica Iliuţă este şefa Direcţiei de Urbanism dar şi Vasile Mocanu, unicul asociat şi administrator al firmei Fabroma.

Cu această echipă, Dragoş Luchian a reuşit să construiască un bloc, cu peste 450 de mii de lei mai ieftin faţă de cât era trecut în proiect. Construcţia clădirii era estimată la 1.456 de milioane de lei, fără TVA  în proiectul semnat de Alexandru Geliman, dar potrivit procesului verbal de recepţie, clădirea a costat, doar 1 milion de lei. Muncitorii care lucrau la Teatrul de Vară din Bacău lucrau şi la firma viceprimarului, ordonator de credite pentru investiţia municipalităţii.

În timp ce lucrările pentru alte imobile ale oraşului, inclusiv Teatrul de Vară, se cifrau între 600 şi 800 de euro pe metrul construit, viceprimarul a reuşit performanţa să-şi construiască un bloc cu costuri de doar 220 de euro pe metru desfăşurat.


Acte adiţionale de peste 1,2 milioane de lei semnate către Fabroma şi Dieffe Coperture din Torino

Teatrul de Vara din Bacău FOTO Facebook

Teatrul de Vară FOTO Facebook

Pe 18 aprilie 2008, Asociaţia de firme Dieffe Coperture din Torino şi Fabroma câştigă contractul de lucrări pentru modernizarea Teatrului de Vară din Bacău pentru suma de opt milioane de lei. Lucrările la obiectivul public au fost tărăgănate mai bine de doi ani. Apoi, în 2009 şi 2010, societatea primeşte contracte adiţionale de peste 1,2 milioane de lei, pentru lucrări neprevăzute. Plăţile suplimentare au fost aprobate pe 10 iulie 2009, 319 mii de lei, 28.500 de lei pe 3 iunie 2009 şi 803 mii lei, pe 23 aprilie 2010. Chiar asta contrazice spusele senatorului Dragoş Luchian.

„Singurele dispoziţii sau adrese semnate de mine în calitate de viceprimar al municipiului Bacău cu privire la S.C.Fabroma SA sunt cele care au avut ca obiect calcularea de penalităţi pentru aceasta firmă ca urmare a nerespectării termenilor contractuali“, spune Luchian. În declaraţiile de avere ale viceprimarului băcăuan sunt menţionate atât imobilele înstrăinate, cât şi datoriile. În 2009, Luchian a vândut propriei firme, SC Total Market, suprafaţa de de 382 de metri pătraţi, unde se găseşte blocul, cu suma de 87 de mii de euro. Tot în 2009, Luchian a mai înstrăinat un teren de 1450 de metri pătraţi, cu 72 de mii de euro şi două apartamente din Bacău, cu 50 şi 90 de mii de euro.


Dragoş Luchian FOTO Mircea Merticariu

image

Dragoş Luchian: Când s-a angajat arhitect şef în primărie, despre Alexandru Geliman am spus că este o persoană competentă


Senatorul Luchian a venit cu un punct de vedere în care explică de ce a ales firma Building ING AG dar şi care a fost relaţia cu Alexandru Geliman: „Terenul aferent construcţiei l-am achiziţionat în anul 2007 şi tot în acest an am demarat lucrările de proiectare, lucrări la care am colaborat cu doamna Iuliana Geliman arhitect ce lucra în cadrul biroului de arhitectură a lui Geliman Alexandru (n.r. soţul ei)“. După obţinerea autorizaţiei de construcţie, a făcut cerere de ofertă în piaţă, inclusiv firmei Fabroma. Însă, susţine fostul viceprimar, cea mai bună variantă a fost firma Build ING AG (n.r.cu doi angajaţi) care avea însă experienţă la lucrări în străinătate. Totuşi, firma agreată de Luchian a subcontractat lucrările la Fabroma. „Societatea contractantă avea dreptul să-şi ia orice subcontractant în vederea finalizării obiectivului de construit ,răspunderea de îndeplinire a obligaţiilor revenindu-i numai şi numai S.C.Build ING AG“, afirmă Dragoş Luchian.

Fostul viceprimar afirmă că nu există nicio stare de incompatibilitate pentru arhitectul şef al municipiului Alexandru Geliman, deoarece procesul verbal de recepţie a blocului are doar un caracter de constatare. Totuşi, la angajarea acestuia pe funcţia de arhitect şef al municipiului Bacău, l-a recomandat ca pe o persoană competentă. „Nu am avut nicio contribuţie în numirea lui, nu am făcut parte din comisia de concurs şi atunci când am fost întrebat de Romeo Stavarache referitor la profesionalismul acestui arhitect am zis că cel care a luat concursul e o persoană competentă“, a mai spus Luchian.

Alexandru Geliman, arhitectul şef al municipiului Bacău, nu-şi mai aduce aminte dacă a participat la comisia de recepţie a imobilului de pe strada Şoimului. „Nu am nicio informaţie, despre valoarea proiectului sau despre altceva. Nu mai ţin minte dacă am participat la recepţia lucrărilor“, a precizat arhitectul.

Alexandru Geliman FOTO Mircea MERTICARIU

image

În 2009, un bloc ca al lui Dragoş Luchian putea fi ridicat cu 891 de euro pe metru pătrat

Conform lucrării de specialitate „Costuri de reconstrucţie-costuri de înlocuire-Clădiri rezidenţiale“ a lui Corneliu Şchiopu, care prezintă preţurile pentru realizarea clădirilor rezidenţiale, la nivelul anului 2009, pentru o clădire ca a senatorului Luchian costurile s-ar cifra la 891 de euro pe metrul pătrat. Potrivit lucrării, la o clădire cu două etaje şi mansardă, costă 255 de euro pe metru pătrat doar terasa, iar băile încă 63 de euro.

Senatorul Dragoş Luchian este cel mai bogat candidat la Primăria Bacău. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Dragoş Luchian are două case de vacanţă, în Bacău şi Neamţ, un spaţiu comercial în centrul Bacăului şi două apartamente în Bacău. Un teren din zona rezidenţială Valea Budului dar şi o casă de vacanţă le-a primit donaţie. Deşi conduce un bolid Mercedes, care este pe firmă, în declaraţia de avere este menţionat doar un Volkswagen Polo. În declaraţia de avere nu este trecut blocul de pe strada Şoimului, despre care viceprimarul afirmă că a vândut câteva apartamente. Senatorul Dragoş Luchian realizează venituri anuale estimate între 160 şi 170 de mii de lei.

Blocul lui Dragoş Luchian de pe strada Şoimului, nr 2 din centrul Bacăului FOTO Mircea Merticariu

Blocul lui Dragoş Luchian FOTO Mircea Merticariu
Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite