Curtea de Conturi confirmă neregulile făcute de edili la reţeaua de apă din comuna Scorţeni, unde sătenii au fost storşi de bani fără nicio bază legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii Camerei de Conturi din Bacău au confirmat abaterile de la lege la exploatarea reţelei de apă din comuna băcăuană Scorţeni, unde sătenii au plătit cât le-a zis primarul, sumele fiind consemnate într-un caiet. Ulterior, după ce aceştia au făcut scandal şi plângeri penale, li s-a eliberat o chitanţă pentru consum de energie electrică, fără vreo bază legală. Verificările făcute de poliţişti au rămas învăluite în mister.

După mai bine de un an de la semnalarea unor cazuri de încălcare a prevederilor legale, Camera de Conturi Bacău, în urma unui control amplu, programat la Primăria Scorţeni, a verificat şi legalitatea modului în care s-au încasat bani de la săteni pentru consumul de apă. Peste 100 de familii sunt beneficiare a reţelei de apă, realizată înainte de 1989. Mai bine de 20 de ani nu au primit nicio chitanţă pentru plăţile făcute, iar în ultima perioadă au fost taxaţi pentru energie electrică, fără să existe un contor.


Reparaţiile, ţevile stricate dar şi consumul de apă au fost făcute din banii oamenilor, dar fără a li se elibera acestora documente justificative. După ce au făcut plângere penală, în toamna lui 2015, edilul de atunci Mircea Ambăruş a crescut tarifele de două ori şi le-a eliberat o „chitanţă pentru creanţele bugetare“, pentru consum de energie electrică. 

Practic, Primăria Scorţeni a devenit furnizor de energie electrică şi încasează bani pentru consumul energiei electrice, fără însă să menţioneze care este cantitatea consumată în dreptul fiecărui cetăţean. Mai mult, chitanţa este emisă fără să existe vreun contract de furnizare între primărie şi clienţi. În urma controlului făcut în aceeaşi perioadă de Direcţia de Sănătate Publică s-a constatat că apa nu este potabilă. 

image

Sesizată de ziarul Adevărul, Camera de Conturi a inclus în cadrul controlului de la Scorţeni şi situaţia bugetară a reţelei de apă, din punctul de vedere al modului în care este aceasta taxată şi faţă de modul în care sunt puşi sătenii să plătească. „Precizăm că s-au constatat abateri de la legalitate şi regularitate, cazuri de nerespectare a principiilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate în utilizarea fondurilor publice. Abaterile de la legalitate şi regularitate au fost consemnate în procesul verbal  de constatare  la UATC Scorţeni cu numărul 2595 din 12 mai 2017. Precizpm că documentele rezultate, precum şi alte rapoarte întocmite de către auditorii publici externi ai Curţii de Conturi ai României, ca urmare a controalelor la entităţi nu se consideră finale şi nu pot fi date publicităţii decât după încheierea tuturor procedurilor legale de valorificare a constatărilor cuprinse în acte“, se arată în răspunsul transmis de Camera de Conturi Bacău, semnat de directorul Alexandru Victor Niţulescu.

Nereguli Scorţeni Camera de Conturi Bacău by Mircea Merticariu on Scribd

Primarul Cătălin Gheorghiţă Anton, fost viceprimar: „Nu ştiu, nu m-am ocupat eu. A ieşit bine, a luat NUP“

Actualul primar al comunei Scorţeni a refuzat să-şi dea cu părerea dacă modul de taxare şi folosire a reţelei de apă din comună a fost unul legal. În timpul ultimului mandat al primarului Mircea Ambăruş acesta a ocupat fotoliul de viceprimar. Edilul ştie ceva şi de unele verificări ale organelor de cercetare penală, dar care „au ieşit bine“ pentru conducerea Primăriei Scorţeni.

„Nu ştiu, nu m-am ocupat eu“-se scuză edilul-„Reţeaua aia nu e publică, şeava au plătit-o oamenii. Au venit de la DIICOT, de pe la Poliţie, de la Economic, de prin Moineşti. A ieşit bine, a luat NUP. Nu trebuie avize, nu trebuie nimic. Totul e în regulă. Pentru problemele găsite de DSP vom face tratarea apei cu ultraviolete. Am inclus asta la investiţii, s-a făcut ridicarea topo. Trebuie o tratare continuă a apei“, a declarat primarul Cătălin Gheorghiţă Anton.  

Cum îi lasă fără bani pe săteni un primar băcăuan. Pentru apa de la robinet îi taxează fictiv, dar în documente trece consum de energie electrică

Întreg sistemul de distribuţie a apei a intrat în administrarea primăriei, dar care nu a făcut nimic pentru a intra în legalitate, din punct de vedere financiar. Un grup de 20 de familii au adresat o scrisoare ziarului Adevărul, în speranţa că lucrurile vor intra în normal. „În ultimii zece ani, cetăţenilor abonaţi la acest serviciu de furnizare a apei nu li s-a eliberat niciodată o chitanţă sau o factură, deşi cu toţii am plătit cât ni s-a spus de la primărie, iar sumele au fost consemnate într-un caiet. Niciodată nu ni s-a explicat de ce nu ni se dă vreo dovadă pentru banii plătiţi, ce se întâmplă cu aceste sume, dacă totul este legal“, afirmă Gheorghe Vasile (64 de ani), din Scorţeni.

În vara anului trecut a fost făcută o sesizare anonimă la Parchetul Judecătoriei Moineşti, de a cărui competenţă sunt şi faptele din comuna Scorţeni. „Noi nu ştim cine a făcut cercetările, că pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic. A fost clasată pentru că a fost anonimă. Solicităm o anchetă seriosă, verificarea documentelor din primărie privind evidenţa acestor încasări. Vrem să ştim cine a băgat aceşti bani în buzunar în ultimii 10 ani“, a mai spus săteanul.

Oamenii din Scorţeni reclamă o delapidare, Parchetul de la Moineşti dă NUP pentru abuz în serviciu

Oamenii din Scorţeni cred că anchetatorii care au cercetat sesizarea penală au muşamalizat cazul, mai ales că şi edilul în funcţie a fost poliţist. Ei reclamă delapidarea unor sume importante de bani, care se adună de la peste 100 de familii (peste 300 de persoane), lunar, de peste un deceniu. „Ni s-a cerut să plătim 360 de lei fond de rulment, nu ni s-a dat chitanţă, am plătit cu toţii când s-a stricat o pompă de 4 mii de lei, fără chitanţă. Suntem aproape toţi pensionari. Unde se duc aceşti bani? De ce poliţistul de cercetare penală nu a întrebat oamenii din comună? Poate pentru că primarul Mircea Ambăruş a lucrat în poliţie“, se întreabă Vasile Botezatu (66 de ani).

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite