Bacău

articolul anterior articolul urmator

De ce avem nevoie de alegerea primarilor în două tururi – cazul Bacău

7
20 Jan 2020 14:21:24
Cristian Ghingheş

Mă tot întreabă băcăuanii de ce susţin şi îmi doresc cu toată forţa revenirea la alegeri în două tururi, unii dintre ei punând în discuţie şansele mele la Primăria Bacău dacă se modifică legea. asumă.

E simplu: şansele unui candidat sau altul contează mult mai puţin în comparaţie cu importanţa alegerii unui primar care să aibă legitimitate şi care să se bucure cu adevărat de susţinerea cetăţenilor pentru implementarea măsurilor drastice şi pe alocuri nepopulare pe care şi le asumă.

Pentru că, da, nu trebuie să ne ascundem că există o serie de politici şi măsuri care trebuie luate cât mai curând astfel încât să oprim picajul în care se află Bacăul faţă de alte comunităţi din regiune. Mai bine eşti criticat în primul an de mandat că vei coborî milităria din pod şi în următorii ani te vei bucura de roadele acelor măsuri hotărâte şi nu tocmai iubite la prima strigare.

Iar pentru asta ai nevoie de un primar care să fie legitim, învestit prin votul a cât mai mulţi cetăţeni, nu ales într-un singur tur cu 19,2 mii de voturi, aşa cum s-a întâmplat în 2016 la Bacău.

19,2 mii de voturi dintre cele 54,4 de mii exprimate în 2016 înseamnă 35%, dar dacă raportăm numărul de sufragii cu care Cosmin Necula a ajuns primar la totalitatea alegătorilor înscrişi în listele electorale (166 de mii), ajungem la 11,5%. Sau, ca să fim îngăduitori, 13,3% din numărul populaţiei de la ultimul recensământ.

Ei, uite de asta ar fi bune două tururi la locale: ca să dezbatem mai mult, ca să cernem sita mai bine, ca să întoarcem candidaţii pe toate feţele, ca să ne uităm şi la capacitatea lor de a aplica ce promit şi de a nu-i uita pe oameni după ce ajung acolo şi, în cele din urmă, ca cel care va sluji comunitatea să fie legitim şi gata de gospodărire.

Că de asta avem nevoie în primul rând la cârma oraşului: de un om care iubeşte aceste locuri, care se dedice total Bacăului şi care să fi dovedit asta până acum, nu de unul oarecare pentru care primăria e doar o gară în trenul său politic.

Şi tind să cred că se aplică multor oraşe din ţară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ghe Stoian
21.01.2020, 09:42:30

O.K. 100% !

+1 (1 vot)
Scorilo
21.01.2020, 11:54:52

De ce este nevoie de doua tururi ? Simplu ! Turul 1 : 1. PSD 33% ; 2. PNL 20 % ; 3.USR 17% ; Turul 2 : 1. PNL+USR 37 %; 2. PSD 33 % ; Si PSD OUT ! ACEASTA ESTE DIRECTIA IMPUSA (CERUTA !)… Directiva este de eliminare a stangii (prin orice mijloace "democratice") din spectrul politicii europene (si,daca se poate,chiar mondiale). Stanga inseamna MASE...Multime...Empatie…"Turma"... Dreapta inseamna BANCI,MULTINATIONALE,ind.de armament,ind petrolifera...Egoism,egocentism,BANI ! De aici se extrag "ciobanii"... In lupta dintre cele doua populatia este spectatoare.Actorii,regia,scenografia,luminile (comandate de unii) sunt pentru impresionarea SPECTATORILOR. Spectacolul continua ! "Turma" isi alege (democratic,nu ?) "ciobanii"...Adica pe cei care vor lua gatul "mieilor" periodic...

-1 (5 voturi)
Scorilo
21.01.2020, 11:59:25

Acum cativa ani DREAPTA s-a dat de ceasul mortii,a facut scandal si garagata sa se schimbe legea si ALEGERILE SA FIE FACUTE INTR-UN SINGUR TUR...Erau la putere si era varianta cea mai convenabila lor...Acum cer sa se modifice schimbarea (la loc comanda !) ! Bai,sunteti nebuni ?

0 (4 voturi)
The Fog
21.01.2020, 13:14:53

O intrebare, ce are PSD cu "stanga"? Ca cu "empatia" reala nu are absolut nimic. Iar de atata binefacere de stanga in stil PSD mase, multimi, turme emigreaza in iadul de dreapta, de unde vin bancile, multinationalele, ind. de armament si petrolifera - toate din occident, dupa cum le scrieti, in opozitie cu maretul Rasarit, de unde vine lumina, credinta si omuletii verzi. Iar cu DREAPTA care a vrut alegeri dintr-un tur, cam scria USL pe ea. Aici suntem de acord, acea dreapta ar trebui scoasa din politica, urgent.

+1 (3 voturi)
C Dana
21.01.2020, 18:04:42

Asa e broscoiule, PSD e de "dreapta". Si da oamenii au emigrant numai pe timpul PSD-ului, pe timpul lui bas era coada la granita cu romanii care se inghesuiau sa se intoarca in tara chiar daca era somaj de 50% si salarii de 100-200 de euroi. Dar cu Udrea, Videanu, Berceanu si Marele Carmaci Bas oamenii erau fericiti. Daaaaaa.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările