Bacău

articolul anterior articolul urmator

Gest de omenie al unui preot din Bacău: a înmormântat creştineşte, pe banii lui, cinci cadavre părăsite la morgă

29
31 Mar 2016 18:54:56
Autor: Mircea Merticariu
Preotul surzilor din Bacău, Gabriel Radu-Ichim, a îngropat morţii îngheţaţi în rafturile de la morgă
Preotul surzilor din Bacău, Gabriel Radu-Ichim, a îngropat morţii îngheţaţi în rafturile de la morgă

Preotul Gabriel Ichim a înmormântat, joi, creştineşte cinci cadavre, rămase în rafturile de la Morga Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău din anii 2014 şi 2015. Trupurile îngheţate au fost învelite în capitonaj de mătase şi închise în sicrie. Înmormântarea s-a făcut în cimitirul Măgura 2, de pe lângă Biserica Sfântul Ioan Evanghelistul. În urmă cu un an, acelaşi preot a suportat cheltuiala la înmormântarea altor zece trupuri.

Preotul paroh băcăuan Gabriel Ichim, care slujeşte pentru surzi la Biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“, a îngropat astăzi, la Măgura, cinci trupuri, care stăteau îngheţate în rafturile de morga Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bacău de mai bine de un an. Tot el s-a ocupat de acte, a luat legătura cu o parte din membrii familiilor morţilor. Din lipsa banilor sau din dezinteres, deţinătorii celor morţi au preferat să lase trupurile la spital, fără se le mai pese de cele creştineşti. „Eu o văd ca pe o obligaţie morală, să fie înmormântaţi. Nu contează dacă au fost buni sau răi, beţivi sau mai puţin pătimaşi. În afara celor cinci, la morgă mai sunt încă trei trupuri, pentru care trebuie să fac demersuri la primărie, procuratură şi medicină legală, pentru a le putea scoate“, ne-a spus preotul Gabriel Ichim.

Cine sunt cele cinci persoane îngropate astăzi, pe dealul de la Măgura


Pentru o parte dintre cadavre, autorităţile nu au aflat nici măcar data naşterii. Preotul băcăuan a încercat să obţină cât mai multe date despre cei morţi. În sicriele care au coborât în mormânt astăzi se aflau: Crinel Tănasă, din Bacău, născut pe 25 iunie 1966, decedat pe 25 noiembrie 2015, Dorel Berza, căruia nu i se cunoaşte data naşterii, decedat pe 15 decembrie 2015, Jănică Gogoloş, din Săcele, Constanţa, căruia nu i se cunoaşte data naşterii, mort pe 27 octombrie 204, Constantin Olaru, din Mărăşeşti, Vrancea, cu data naşterii necunoscută, decedat pe 22 mai 2015 şi Ilie Ciobotaru, cu data naşterii necunoscută, mort pe 9 mai 2015.  „Legea nu obligă pe nimeni să-şi înmormânteze ruda. Poate sunt unii care nu au posibilităţi, o parte din cei care rămân la morgă sunt persoane fără un acoperiş deasupra capului, care au murit în condiţii suspecte“, a mai spus preotul băcăuan.


În această dimineaţă, cinci sicrie au fost duse la Prosectura Spitalului de Urgenţă din Bacău. Trupurile goale, îngheţate, au fost scoase din rafturi, îmbrăcate în capitonajul de mătase şi băgate în sicrie. Preotul Ichim a suportat toate cheltuielile, cu excepţia transportului sicrielor, care a fost asigurat de Serviciul de Medicină Legală din Bacău. „Sicrierele nu au fost descoperite, astăzi a fost destul de cald şi trupurile au început să se dezgheţe şi să miroase. Groparii chiar au spus că li se întoarce stomacul“, a mai spus preotul băcăuan. Slujba de înmormântare a început la ora 10, iar în jurul orei 11.30, cele cinci trupuri au fost coborâte în pământ.


Zece morţi îngropaţi în 2015, cu praznice de pomenire


Anul trecut, tot în primăvară, preotul Gabriel Ichim a mai îngropat zece morţi, uitaţi la morgă. Trei au ajuns la Cimitirul Sărata, şase la Parohia Holt şi unul în Şerbăneşti. Înmormântările au respectat şi atunci întreg ritualul creştin.  Preotul Gabriel Radu-Ichim a cumpărat sicrie, cruci, capitonaje, voal, lumânări, a tocmit gropari şi maşini care se ocupă de funeralii, a obţinut locurile de veci. Apoi, le-a făcut praznice. Prima înmormântare a fost pe 5 martie, la Cimitirul Sărata iar a doua, pe 6 martie, la Holt. Ultima, în care a înmormântat un singur cadavru, la Şerbăneşti, pe 24 martie. În doar două zile preotul a îngropat 9 morţi.
Sâmbătă, 25 aprilie 2015, preotul Gabriel Radu –Ichim le-a făcut praznicul de 40 de zile. Primul şi al doilea „lot“ au fost cele mai consistente, pentru golirea frigiderelor de la morgă.  „Doar îmbrăcăminte nu a trebuit să le iau. Ei sunt îngheţaţi, nu ai cum să-i îmbraci. Vreau să mulţumesc tuturor care s-au implicat, cei de la morgă şi Medicină Legală s-au mişcat foarte repede, iar la transportul unuia dintre morţi m-au ajutat cu o maşină“, ne-a declarat atunci preotul surzilor.


Lecţia de omenie dată de preotul surzilor din Bacău: a îngropat creştineşte toţi morţii abandonaţi la morgă, pe cheltuiala lui

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Paun Al
31.03.2016, 19:10:36

Un om cu un suflet bun .

+6 (6 voturi)
Radu Mircea
31.03.2016, 19:55:33

# Asa nu se mai poate . In curind o sa-l vedeti pe drumuri pe preotul care ingroapa mortii pe banii lui . Daca-i contagios ??? Deja teancul de reclamatii ale '' colegilor '' catre preafericit a depasit volumul de turnatorii din anii buni facute de aceasi '' colegi '' . Pai unde se trezeste preotul lchim de strica piata ??? Miine , poimiine te pomenesti ca oitza pe care tocmai se pregatesc s-o beleasca de paste va avea pretentia absurda sa primeasca chitanta pentru slujba de inmormintare .

0 (4 voturi)
Adrian Foangă
31.03.2016, 23:07:04

Omului ii place sa ingroape...si cum nu are mereu "materie prima" se orienteaza si el. Cred ca asta suna zilnic la morga, abia asteapta sa mai apara un cadavru nerevendicat ca sa-l puna la somnul vesnic intr-unul din cimitirele din zona. La o adica, daca rudele celor decedati nu se misca destul de rapid, s-ar putea sa trezeasca cu mortul ingropat deja de asta, si n-ar avea ce sa mai faca... popa le-ar zice: "pe banii mei ingop pe cine vreau!"

-4 (4 voturi)
x cogito ergo sum
31.03.2016, 20:51:26

Trebuiau musai inmormantati crestineste ? Nu puteau pur si simplu sa fie inhumati chiar si fara nici o slujba religioasa ? Pe cei mortii in naufragiide exemplu cine-i inmormanteaza crestineste ? Asta inseamna ca nu vor mai invia niciodata fiindca nu le-a cantat si citit la capatai un ins cu barba imbracat in negru ?

-4 (8 voturi)
JIM BEAM
31.03.2016, 21:59:53

Da eu cred ca avem cele mai proaste legi din Europa!.Daca timp de o luna nu vine nimeni sa ia cadavrele pt. a le inmorminta, trebuia arse la crematoriu ca pina-n '89!.Nu sa le tinem la morga cu ani,cheltuind bani aiurea pe congelarea lor cit 2 ani??sau la infinit??

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările