FOTO Începe selecţia pentru instituţiile de învăţământ militar. Ministerul Apărării Naţionale a aprobat cifrele de şcolarizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, instituţiile de învăţământ militar din România sunt asaltate de tineri dornici să îmbrăţişeze cariera militară. Concurenţa poate ajunge şi la 10 elevi pe un loc, după ce aceştia au trecut de fazele de preselecţie. Pentru a fi admişi, trebuie să treacă de probe sportive, psihologice dar şi din materiile şcolare.

Biroul de Informare şi Recrutare (BIR) a primit zilele acestea zeci de cereri de la elevii aflaţi în clasa a 12, care doresc să devină militari de carieră. Totodată, în şcolile din judeţul Bacău se desfăşoară o campanie de informare a elevilor de gimnaziu, care doresc să-şi încerce şansa la unul dintre colegiile militare din ţară. „Învăţământul militar a rămas de foarte bună calitate. Este concurenţă la admitere şi disciplină în anii de studiu. Ne putem lăuda că anul trecut cea mai mare medie la admitere a fost luată  de o fată din Moineşti, peste 9.80.  În ultimii ani, la Colegiul Militar „Ştefan cel Mare“ din Câmpulung Moldovenesc toţi elevii au luat Bacalaureatul“, a precizat locotenent-colonelul Ioan Tiţă, şeful Biroului de Informare şi Recrutare din Bacău.
Potrivit situaţiei transmise de Ministerul Apărării Naţionale, în 2014, au fost aprobate câte 120 de locuri la cele trei licee militare din ţară: Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare“ din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir“ Breaza şi la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazu“ din Alba Iulia.
Totodată, pentru învăţământul postliceal de maiştri militari au fost aprobate 71 de locuri la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri ai Forţelor Terestre „Basarab l“ Piteşti, 73 de locuri la Şcoala Militară de Maiştri Militri şi Subofiţeri ai Forţelor Aeriene „Traian Vuia“ de la Boboc şi 50 de locuri pentru Şcoala Militară de Maiştri Militari ai Forţelor Navale „Amiral l Murgescu“ din Constanţa.
Viitorii ofiţeri ai Armatei Române pot opta pentru admitere la următoarele instituţii de învăţământ militar: Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu (167 de locuri), Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă“ din Braşov (60 de locuri), Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa (25 de locuri), Academia de Tehnică Militară Bucureşti (63 de locuri) şi Institutul Medico-Militar (20 de locuri, împărţite egal între Bucureşti şi Târgu Mureş).
„Pentru admiterea în colegiile militare, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii: să aibă vârsta de cel mult 16 ani, împliniţi în 2014 şi să fi promovat testările naţionale. După constituirea dosarului de candidat, vor susţine selecţia la centrele regionale, cei din Bacău, la Câmpulung-Moldovenesc. Media de admitere se va calcula între media celor patru ani de gimnaziu, media la testele naţionale şi testul grilă de trei ore susţinut la colegiul militar“, a mai declarat lt. col. Ioan Tiţă.
Candidaţii pentru învăţământul superior trebuie să aibă cel mult 26 de ani, iar în cazul naviganţilor de aviaţie, 24, să aibă Bacalaureatul şi să nu fi absolvit o altă formă de învăţământ superior cu finanţare de la buget. Pentru maiştri şi subofiţeri, vârsta maximă trebuie să fie 28 de ani. Recrutarea candidaţilor a început zilele acestea şi se va finaliza în aprilie pentru colegiile militare, în mai pentru ofiţeri şi în iunie, pentru subofiţeri.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite