FOTO Şcoală de vară „Contribuţia armenilor la istoria şi cultura românilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoală de Vară la Uniunea Armenilor din Bacău
Şcoală de Vară la Uniunea Armenilor din Bacău

Armenii din Bacău au organizat în perioada 10-13 iulie o şcoală de vară pentru elevi, la care au fost îmbinate cursurile de istorie şi civilizaţie cu cele practice, de bucătărie armenească. La final, cursanţii au gustat din preparatele armeneşti precum sugiuk (cârnatul  armenesc), basturma (pastramă sărată, din carte de vită sau oaie), lavaş(pâine armeanească) sau khaş (supă tradiţională armeanească).

Timp de patru zile, Uniunea Armenilor din Bacău a fost gazda unei şcoli de vară, organizată cu sprijinul Casei Corpului Didactic, a Inspectoratului Şcolar Judeţean, al Colegiului „Gheorghe Vrănceanu“, al Societăţii Culturale „Vasile Alecsandri“ dar şi al Instituţiei Prefectului. În prima zi a şcolii de vară profesorii au vorbit elevilor despre literatura şi pedagogia contemporană. Spiru Haret a fost unul dintre întemeietorii pedagogiei dar şi ai învăţământului românesc modern. Despre această temă au vorbit profesorii Monalisa Gavriluţ dar şi conferenţiarul dr Ioan Dănilă, de la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău. 

Ultimul curs a fost ţinut de profesorul Nataşa Maxim pe analiza unor texte ce aparţin unor scriitori armeni, despre jurnal, ca „formă de exersare a inteligenţei intrapersonale“ . A doua zi a şcolii de vară s-a axat pe cunoaşterea unor istorii locale: „Călătorie în timp pe strada armenească“.

Sâmbătă, 12 iulie, profesorul Dumitru Ficuţă a vorbit despre „armeni, istorie şi cultură“ dar şi despre genocidul armean, produs 1915, la începutul Primului Război Mondial. Un al doilea curs a fost despre educaţia non-formală (biblioteca vie şi animaţia socio-educativă) la care au contribuit cadrele didactice dr. Ovidiu Buhucianu, Ramona Elena Rotaru, Ionela Aura Mancaş şi Radu Marian Botez. În ultima zi, pe 13 iulie, elevii implicaţi la şcoala de vară s-au bucurat de muzică şi filme armeneşti. Pe tot parcursul celor patru zile, activităţile au fost sprijinite material de Vasile Agop, preşedintele Filialei din Bacău a Uniunii Armenilor din România.  

Bucătărie armeanească în sediul UAR Bacău

Vineri după amiază, cursanţii şcolii de vară s-au bucurat de realizarea dar şi degustarea unor preparate tradiţionale armeneşti. Despre istoria şi bucatele servite a vorbit Vasile Agop. „Armenii  sunt un popor cu o străveche cultură naţională, influenţată de asirieni, greci, perşi  dar şi alte popoare din Orientul Mijlociu. Bucătăria armeanească este considerată una dintre cele mai vechi din lume. Printre mâncărurile armeneşti mai cunoscute se numără  lavaş(pâine armeanească);  sugiuk (cârnatul  armenesc)  khorovats (frigărui), khaş (supă tradiţională armeanească) basturma ( pastramă sărată, condimentată şi uscată din carte de vită sau oaie),  dolma, (preparat pe bază de tocături din carne sau legume învelite în foaie de viţă sau  dovlecei, vinete, roşii şi ardei umpluţi)anaşabur,  (o supă dulce din fructe uscate şi boabe de grâu fierte, îndulcite cu sirop de struguri sau miere),  geagik (o supă rece  pe bază de castravete, iaurt, nuci măcinate şi mentă verde tocată) harissa, (prăjitură cu iuart şi griş),  baclava, (prăjitură cu miere şi nuci), halva cu nuci şi  alani (piersici umplute)“, a precizat Vasile Agop, preşedintele Filialei Bacău a Uniunii Armenilor din România. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite