FOTO VIDEO Cum stoarce un deputat român milioane de euro de la Uniunea Europeană cu asfalt contrafăcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de modernizare cu fonduri europene a patru străzi din Bacău, „prins“ de firma baronului PSD Victor Roman, riscă să piardă finanţarea după ce autorităţile au descoperit că asfaltul este de proastă calitate şi produs într-o fabrică clandestină.

Victor Roman, deputat PSD Vrancea, a luat o singură dată cuvântul în Parlament din 2012 şi până în prezent. A compensat totuşi apatia de la Cameră cu o prezenţă masivă pe şantierele proiectelor de infrastructură realizate cu fonduri publice.

Una dintre lucrările „grase“ câştigate de firmele lui Victor Roman priveşte asfaltarea a patru străzi importante din municipiul Bacău: Mioriţei, 9 Mai, Vântului şi Vadul Bistriţei. Contractul, adjudecat pe 18 octombrie 2013, de firma Symmetrica în asociere cu Roman Impex Prest, are o valoare de 18,89 de milioane de lei, dintre care 14,8 de milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile din bugetul UE. 

Caietul de sarcini prevede asfaltarea a 2.317 de metri de stradă şi a 16.000 de metri pătraţi de parcări şi se apropie de sfârşit. Cu puţin timp înainte de finalizarea proiectului, reporterii „Adevărul“ au descoperit că deputatul Roman a acoperit străzile Bacăului cu material produs într-o staţie de asfalt ilegală. Investigaţia ulterioară a dovedit că, în plus, asfaltul este şi de proastă calitate.

Este vorba despre o betonieră şi o staţie de mixtură asfaltică, înregistrate pe Eco Rino, una dintre firmele baronului de Vrancea, situată la periferia Bacăului, în cartierul Şerbăneşti, căreia Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) i-a ridicat autorizaţia de funcţionare acum cinci ani.

„Staţia asta avea foarte multe nereguli. În 2009, conducerea de la Eco Rino a solicitat închiderea fabricii pe motiv că nu mai corespundea. Ca să-şi reia activitatea, trebuie făcută o solicitare şi apoi o echipă de la Inspectorat trebuie să efectueze un control.

Eu nu ştiu să fie întocmită vreo astfel de solicitare. Dacă funcţionează, înseamnă că o fac ilegal, de capul lor“, a spus Ionela Măgirescu, expert pe staţii de mixturi asfaltice, în cadrul Inspectoratului Regional în Construcţii Nord-Est

Experţii în construcţii afirmă că, pentru a-şi desfăşura activitatea, o staţie de asfalt are nevoie de acreditări avize de la Agenţia de Mediu, Biroul de Metrologie, Direcţia Apelor, dar şi de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale. Toate acestea vor sta la baza emiterii autorizaţiei de funcţionare eliberate de ISC.

La Eco Rino se lucreaza

Fabrica fantomă funcţionează

În urmă cu câteva zile, ziariştii de „Adevarul“ au urmărit maşinile care ies din curtea societăţii Eco Rino, din cartierul băcăuan Şerbăneşti, pentru a verifica dacă asfaltul turnat la proiectul european provine de la staţia neautorizată. Încă de dimineaţă, mai multe vehicule de mare tonaj, folosite la asfaltări şi cimentări, au fost încărcate direct de la fabrica-fantomă.

Dacă camioanele cu ciment au ajuns la o destinaţie privată, cele cu asfalt au oprit pe strada Mioriţei, inclusă în proiectul cu finanţare europeană. 

image

 Alte patru camioane, folosite pentru transportul pietrişului, au pornit spre albia râului Siret, pentru a fi încărcate cu balast.

„În fiecare zi pleacă maşini şi asfaltează străzile din Bacău. Staţia funcţionează“, a spus Manole Caltea, portarul balastierei. Un alt angajat, şofer pe o maşină de smoală parcată pe strada Mioriţei, ne-a spus că „în această dimineaţă staţia din Şerbăneşti a pornit un pic mai greu, deoarece nu este chiar nouă“, însă acum merge din plin.

Dupa ce a descarcat asfaltul, camionul se intoarce de pe str. Mioritei la baza neautorizata

Conform normativului aprobat la atribuirea licitaţiei, asfaltul turnat pe bani europeni trebuia să conţină criblură, adică piatră de carieră măcinată. În schimb, camioanele deputatului au fost surprinse încărcând balast de râu, material inferior calitativ, de patru ori mai ieftin. Teoretic, asfaltul trebuia produs la o staţie autorizată a deputatului din Adjud, localitate situată la 60 de kilometri de Bacău. Staţia-fantomă îi mai aduce şi o economie însemnată la combustibil.

Primăria Bacău îl refuză la plată

Conducerea Primăriei Bacău spune că va dispune controale. „Dacă toarnă de la această staţie, înseamnă că trebuie făcută o expertiză de urgenţă a asfaltului. Astfel, se va vedea dacă a fost respectată reţeta şi dacă este criblură sau piatră de râu. Dacă lucrează neautorizat, deja are o mare problemă. Dacă lucrarea nu este bună, nu o plătim. Când au venit cu o situaţie de lucrări, le-am tăiat de la plată în jur de 500.000 de lei, pentru că asfaltul de pe Mioriţei era vălurit“, a declarat Leonard Pădureanu, administratorul public al municipiului Bacău.

În cazul în care piatra folosită la producerea asfaltului nu este cea prevăzută în caietul de sarcini, s-ar putea pierde şi bani europeni. „Dacă aşa stau lucrurile, atunci avem de a face cu o falsificare de produs“, afirmă Ovidiu Popovici, secretarul Primăriei Bacău.

Conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) este de părere că în cazul falsificării de produs se poate ajunge până la pierderea întregii finanţări.

„Pentru proiectele cu finanţare europeană, personalul care avizează plăţile verifică documentele solicitate prin procedurile specifice, inclusiv documentele care se referă la calitatea materialelor şi lucrărilor, lipsa lor find de natură a genera neaprobarea plăţilor. În situaţia în care calitatea lucrărilor nu este realizată, există riscul să fie aplicate corecţii financiare, mergându-se până la neavizarea la decontare a costurilor aferente“, a declarat Gabriela Bobeanu, director comunicare la ADRNE.

Deputatul Victor Roman, patronul Eco Rino, afirmă că staţia de asfalt este în probe de câteva săptămâni şi în curs de reautorizare. Mai mult, el afirmă că în urmă cu zece ani, de la această staţie de asfalt s-au realizat materiile prime pentru drumurile naţionale. „E adevărat, se lucrează. Fabrica este în probe pentru autorizare de anul acesta. Nu pot să ştiu exact de când. Aceasta este o staţie care produs asfalt până în 2004. S-a cerut permisiunea să facă probe tehnologice şi de asta s-au luat maşini s-au pus pe Mioriţei. Dacă aţi avea o fabrică de producere a sticlei, aţi arunca sticla de probă sau aţi valorifica-o?“, s-a întrebat Victor Roman.

Abonat la contracte cu primăria lui Stavarache

De numele deputatului PSD se leagă societăţile Roman Impex Prest, Sotirex SRL Bacău, Agro Service Adjud şi Eco Rino, pe care este înregistrată atât licenţa televiziunii băcăuane Euro Tv, maşini dar şi staţia de asfalt închisă în 2009.

În urmă cu doi ani, în perioada mai - iunie, firmele lui Victor Roman au astupat gropile de pe străzile din Bacău. Autorităţile locale au calculat suprafaţa de gropi la 156.250 de metri pătraţi. Pentru această lucrare, municipalitatea condusă de liberalul Romeo Stavarache i-a plătit 5 milioane de lei. Roman Impex şi Eco Rino SRL au obţinut între anii 2008 şi 2012 nu mai puţin de 53 de contracte cu diverse instituţii publice, cele mai multe din Vrancea şi Bacău. 

Agenţia Naţională de Integritate l-a considerat pe Roman incompatibil deoarece a deţinut simultan în perioada 20 septembrie 2012-21 mai 2013 atât funcţia de deputat, cât şi aceea de preşedinte în Consiliului de Administraţie al Agroservice Adjud SA. 

Cimentul este transportat si la o locuinta privata

Mai puteţi citi:


Deputatul PSD de Vrancea Victor Roman riscă să rămână în afara Parlamentului. El a fost dat de ANI pe mâna Parchetului Bacău pentru fals în declaraţii

Victor Roman, găsit de ANI cu contracte de 11 milioane de euro cu statul

„Baronul drumurilor“ în judeţul lui Oprişan: Victor Roman a pus monopol pe lucrările de asfaltare din Vrancea

Donaţii de 120.000 de euro pentru deputatul milionar de Vrancea, Victor Roman

„Baronul” Victor Roman, expert în afaceri cu statul

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite