FOTO VIDEO Vartan Arachelian, în Bacău: „Într-o bună zi şi Guvernul  României va recunoaşte genocidul făcut de turci împotriva armenilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul şi jurnalistul Vartan Arachelian, fost director al Televiziunii Române, a ţinut ieri, la sediul Filialei din Bacău a Uniunii Armenilor din România, o conferinţă pe tema coordonatelor geopolitice care condiţionează mai multe state în privinţa recunoaşterii genocidului armean, din 1915, în care au murit peste 1,2 milioane de armeni.

Chiar dacă s-a împlinit un secol de la declanşarea armenocidului (1915-1919), Turcia nu a recunoscut nici acum crimele făcute în timpul guvernului condus de „Junii Turci“. Armenii sunt o „oază“ de creştinism în Asia Mică islamică iar în timpul Primului Război Mondial au fost deportaţi din Asia Mică, spre Siria.

Au murit peste 1,2-1,8 milioane de armeni (după unele surse) de foame, epuizare şi boli. Turcia, dar si alte state, care au interese în regiune, evită să recunoască genocidul şi să recunoască crimele produse acum 100 de ani. „Un barometru european a făcut o cercetare din care reiese că doar 9 % din populaţia Turciei crede că ar trebui recunoscut genocidul. Nu turcul de pe stradă este vinovat de această stare de fapt. Cred că elitele poartă vina. Să nu uităm că există articolul 301, în codul penal turcesc, care condamnă tot ce aduce atingere turcismului. Un mare scriitor, Orhan Pamuk, laureat Nobel,  a căzut sub incidenţa acestui articol, dar au sărit alţi oameni de cultură şi l-au salvat“, a spus Vartan Arachelian.Totodată,  a făcut referire la poziţia geopolitică privilegiată în care se află Turcia, ca membru NATO, aliat al americanilor şi israelienilor în regiune. 

Scriitorul armean de origine română a subliniat faptul că atunci când un stat recunoaşte oficial armenocidul, Turcia ia măsuri, de cele mai multe ori, nediplomatice, cum a făcut în cazul Austriei, de unde şi-a retras ambasadorul. „Germania a fost copărtaşă la acest genocid armean, care a durat mai mulţi ani. A fost protectorul  Imperiului Otoman în Război“, a mai spus Arachelian, după care a făcut referiri la poziţia ambiguă a României, care vrea să nu supere pe nimeni şi în consecinţă, nu adoptă o poziţie oficială în acest sens.


„Din păcate destinul Armeniei şi destinul Turciei s-au deosebit foarte mult. Turcia a mers spre Occident, iar Armenia, spre infernul roşu. Teritoriul a fost diminuat considerabil. Reprezenta doar a mia parte din teritoriul Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, era pe primul loc, între popoarele URSS, ca rată a absolvenţilor de învăţământ superior,cu rezultate în toate domeniile. Diaspora armenească a crescut după genocid şi nu uită. Nevoia de dreptate istorică este transmisă, din generaţie în generaţie“, a conchis jurnalistul.
La finalul evenimentului, Vartan Arachelian a dăruit celor prezenţi cartea „Istoria şi fantomele sale“, scoasă de la tipar în 2013, care tratează „chestiunea armeană“ după documentele existente în arhivele româneşti.


Uniunea Armenilor din România, Filiala Bacău, a organizat în ultima săptămână, un program complex dedicat comemorării a 100 de ani de la declanşarea genocidului armean. Au avut loc simpozioane, conferinţe, expoziţii de pictură, pe tema armenocidului iar sâmbătă, 25 aprilie, la final, concertul simfonic al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău. Au fost interpretate piese ale unor compozitori armeni, renumiţi la nivel mondial, precum Aram Haciaturian şi Alexander Arutiunian.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite