Bacău

articolul anterior articolul urmator

Locuitorii unui oraş important din România, nevoiţi de câteva săptămâni să se spele la lighean şi să cumpere apă de băut la bidon

0
16 May 2022 17:19:22
Autor: Valentin Trufasu
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

În pofida numeroaselor scandaluri legate de furnizarea apei potabile la Bacău, foarte puţine lucruri au fost făcute pentru remedierea situaţiei. Băcăuanii sunt nevoiţi de multe ori să trăiască ca în Evul Mediu din cauza numeroaselor avarii de pe reţeaua de transport.

Darea în funcţiune a mult anunţatei şi aşteptatei Rezerve de Apă a municipiului Bacău se amână din nou. Şi asta pentru că exact în timpul efectuării testelor a apărut o nouă defecţiune la o vană.

Prefectul judeţului Bacău, Lucian Bogdănel, spune că s-a depăşit deja orice limită a suportabilităţii, mai ales că, de acum trei luni, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău dispusese operaţionalizarea Rezervei de Apă în maxim 72 de ore.

„Batjocura de la Rezerva de apă a oraşului continuă. Mai întâi au insultat inteligenţa băcăuanilor, anunţând că Rezerva e gata din aprilie 2021.Nu era gata. Dar era plătită bine-mersi, deşi nepusă vreodată în funcţiune şi nerecepţionată.

De 3 luni, de când CJSU a dispus operaţionalizarea Rezervei în 72 de ore, clica formată din conducerea Primăriei (autoritatea contractantă) şi Branpis (antreprenorul lucrării) nu mai ştie pe unde să scoată cămaşa cu această investiţie tarată, rod al complicităţilor & compromisurilor făcute în dauna calităţii lucrării şi a cheltuirii eficiente a banului public. În cele din urmă, inevitabilul s-a produs.

Cei care tot dădeau asigurări că Rezerva este „ok”, cer acum CRAB sistarea alimentării cu apă şi suspendarea procesului de probe & teste la Rezervă întrucât suspectează o defecţiune la vana montată în căminul existent sub pasajul Mărgineni.  Nu e singura, după câte se pare!, susţine reprezentantul Guvernului în teritoriu.

FOTO Facebook/Lucian Bogdănel

Presiunea apei, de trei ori mai mică decât cât se prevede în contract

Practic, Rezerva de Apă a cedat deja în timp probelor şi testelor, cee ace ridică serioase semne de întrebare asupra calităţii lucrării.

„Mai mult, deşi conform contractului apa trebuie pompată prin conductele montate de Branpis cu 1.100 metri cubi/oră, în realitate – şi pentru foarte scurt timp – s-a reuşit atingerea unei presiuni de doar 400 metri cubi/oră, de 3 ori mai puţin decât prevede contractual. A plătit lucrarea, fără ca ea să fie terminată, recepţionată şi funcţională, iar acum un oraş întreg culege „roadele” conduitei iresponsabile a unui om care este primar doar în pozele de pe Facebook cu frizerii, cafenele, păcănele, şuşanele”, mai spune prefectul Lucian Bogdănel.

Primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, respinge acuzaţiile primarului şi spune că municipalitatea face eforturi pentru a rezolva problema, însă este foarte dificil din cauza sărăciei bugetului. Mai mult decât atât, Guvernul a refuzat să aloce fonduri suplimentare pentru Bacău, amplificând criza, în schimb reprezentatul acestui critică vehement situaţia.

Primarul Bacăului este membru al unui partid din Opoziţie (USR), iar la mijloc, dincolo de problemele tehnice şi de incompetenţa constructorilor, există şi o intensă dispută politică.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Băcăuanii sunt la capătul răbdării. O nouă avarie a lăsat fără apă locuitorii unui întreg cartier

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările