Mieii se vând ca pâinea caldă în pieţele băcăuane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de oi vând kilogramul de carne cu 22 de lei şi nu vor să audă de negocieri. Băcăuanii s-au călcat pe picioare pentru primii miei din piaţă. În câteva ore, magazinele au rămas fără marfă.   

Mieii se vând în pieţele băcăuane mai ceva ca pâinea caldă. Speriaţi de zvonurile că oile au fătat târziu şi că mieii sunt prea mici pentru a fi consumaţi la Paşte, băcăuanii n-au mai stat pe gânduri când au apărut primii comercianţi cu „marfă“. „Am venit cu 15 miei şi nu am mai rămas decât cu un berbecuţ mai mare. Ceilalţi s-au vândut imediat. Oamenii au cumpărat fără să negocieze. Au fost unii care au vrut şi câte o jumătate de miel, dar cei mai mulţi i-au luat întregi“, ne-a spus Nicolae Alexa, comerciant din comuna Stănişeşti.


Miei vânduţi pe bucăţi


Acesta susţine că deocamdată a testat piaţa, pentru că mai are gata de comercializare peste o sută de miei. „Preţul este de 22 de lei kilogramul. Nu las mai puţin de atât. Altfel nu ne scoatem nici noi cheltuielile“, a adăugat comerciantul. Oierii au stabilit preţul în funcţie de cheltuielile pe care le au la abator şi cu închirierea tarabelor din piaţă. Din acest motiv nici Gheorghe Manole, cioban în Izvorul Berheciului, nu este dispus să scadă din preţ. „Anul trecut s-au vândut cu 15 lei kilogramul. Anul acesta cheltuielile au fost mai mari, pentru că iarna a fost lungă. Şi ca să scot mieii la 8-9 kilograme i-am hrănit bine“, a explicat Manole. El este dispus să-şi vândă marfa pe bucăţi, pentru că ştie foarte bine că lumea nu are bani.


Preţurile ar putea să scadă


În aceste zile, au fost şi proprietari de oi care au testat piaţa ca să ştie cu câţi miei să vină la vânzare. „Eu vreau să aduc săptămâna viitoare 300 de miei. Veterinarul mi-a spus că trebuie să am certificat de sănătate, să sacrific mieii la abator şi să am echipament corespunzător“, ne-a declarat Vasile Pânzaru, cioban din comuna Pânceşti.


Unele gospodine preferă să cumpere carne de miel abia săptămâna viitoare. „Ce sens are să iau miel de pe acum şi să-l bag în congelator? Nu mai are gust atât de bun. Am venit în piaţă doar ca să văd preţurile, să-mi fac un calcul“, a spus Ioana Munteanu, pensionară. Aceasta nu ascunde faptul că speră ca în preajma Paştelui comercianţii să mai scadă preţul mieilor. Veterinarii recomandă băcăuanilor să cumpere miei doar din locuri autorizate, iar în cazul în care se încumetă să cumpere de la colţul străzii, să se asigure că într-adevăr carnea este de miel şi nu de câine sau alt animal necomestibil.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite