Bacău

Pentru ce aş ieşi în stradă şi de ce lupta Anticorupţie nu diminuează corupţia din România

4
8 Feb 2017 16:25:50
Mircea Merticariu
Bloggerul Ionuţ Avram, susţinător al luptei Anticorupţie, afirmă că PSD Bacău este beneficiarul luptei Anticorupţie de la Bacău.
Bloggerul Ionuţ Avram, susţinător al luptei Anticorupţie, afirmă că PSD Bacău este beneficiarul luptei Anticorupţie de la Bacău.

Aş ieşi în stradă pentru creşterea numărului angajaţilor din Curtea de Conturi a României şi din DNA, pentru finanţarea puternică a acestor două instituţii esenţiale în orice stat.

Serviciile Teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie au câte o mână de angajaţi, trei-patru procurori şi câţiva ofiţeri de poliţie. Camerele Curţii de Conturi a României au puţini angajaţi şi nu fac faţă numărului mare al controalelor şi apoi la susţinerea argumentată, în instanţă, a neregulilor constatate. La asta se adaugă şi diminuarea atribuţiilor inspectorilor, prin lege.

Care este situaţia de la Bacău

DNA Bacău, cu tot cu portar şi căţel, nu are mai mult de 10 fiinţe, care trebuie să investigheze faptele de corupţie din două judeţe, Bacău şi Neamţ. Sunt sute de plângeri nesoluţionate, neinvestigate în vreun fel, din motive obiective, lipsa personalului, a resurselor şi poate şi din motive subiective.
Activitatea Anticorupţiei din Bacău a trezit de multe ori suspiciuni şi creează aparenţa unor posibile complicităţi. Când vezi că în ultimii cinci ani au fost găsiţi doar corupţii de Dreapta, din PNL-PDL şi nu ai niciun membru PSD cu o problemă de corupţie, lucrurile arată ciudat.

Când vezi că în cazuri grosolane de fraudare a banului public, de jaf organizat, DNA nu are nicio reacţie, îţi pui o serie de întrebări. Când situaţiile se repetă, iar personajele care par în felul acesta că sunt protejate nu păţesc nimic cu anii, până la prescripţia faptelor, lucrurile par îngrijorătoare. Apoi, când citeşti dosarele unor politicieni trimişi în judecată şi nu vezi probe, ci doar denunţuri, îţi pierzi din nou încrederea în Justiţie.

Lupta Anticorupţie nu este încă una reală tocmai din cauza legislaţiei. Au atribuţii pentru faptele de mare corupţie, în care sunt implicate persoanele publice sau pentru fraudele la fonduri europene, doar angajaţii din DNA. În acest fel, procurorii Anticorupţie iau spuma dosarelor iar ceilalţi procurori de la parchetele obişnuite nu pot face altceva decât să ridice din umeri, dacă un caz de corupţie cu probe solide nu este soluţionat niciodată.

Politica luptei Anticorupţie se leagă inevitabil de activitatea Curţii de Conturi a României, acolo unde depun eforturi uriaşe pentru semnalarea unui număr imens de nereguli, care prejudiciază bugetul ţării cu miliarde de euro.

Regina instituţiilor de control, cum mai este denumită CCR, are angajaţi insuficienţi în teritoriu, lucru bine ştiut de toată lumea. Controlează activitatea tuturor instituţiilor statului, sesizează cheltuirea ilegală a banului public şi îţi susţine controalele în instanţă.

Ca şi în cazul DNA, Curtea de Conturi trebuie să înfrunte, în instanţă sau pe teren, grupuri de interese, afacerişti influenţi care-şi permit să-şi angajeze armate de avocaţi, care de multe ori, pe vicii de formă, câştigă. Statul rămâne din nou cu prejudiciile nerecuperate.

Subdimensionarea celor două instituţii, fapt care este valabil de mai bine de zece ani, arată că de fapt în România nu se doreşte atingerea unui prag de prosperitate pentru omul de rând. Cazurile dese de erori judiciare din dosarele DNA, dar şi momentul în care unii politicieni ajung inculpaţi, au darul de a trezi noi suspiciuni. Dacă instituţiile ar avea mulţi angajaţi şi probabilitatea unor complicităţi de corupţie în interiorul instituţiei Anticorupţie ar fi mai mică. 

Până atunci, vom asista la un surogat de luptă Anticorupţie, care nu diminuează dimensiunea jafului naţional cu aproape nimic. Mai mult, există pericolul ca lupta Anticorupţie să fie slăbită prin lege, aşa cum s-a întâmplat cu celebra Ordonanţă 13 a Guvernului Grindeanu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Laurenţiu Faighel
8.02.2017, 17:19:59

Folosirea condiţionalului sugerează că nici n-ai ieşit în stradă, nici n-o să ieşi. Şi atunci, kakaia prablema?

+3 (3 voturi)
scriptamanent
8.02.2017, 21:39:46

baiatu, degeaba le dam bani si resurse daca omori legile prin care se lupta cu coruptia. tu intelegi ca nu vor mai avea obiectul muncii? ca notiunea de coruptie dispare? revenim la inceputurile PNA cand prin oug-uri (apropo, date cu contributia aceluiasi Iordache) le-au scos din activitate posibilitatea deca se atinge de deputati, senatori si ministri. cauta pe juridice.ro despre istoria dna si pataniile ei in parlamentul condus atunci de a. nastase si n. vacaroiu. poate poti sa faci analogia cu ce se intampla azi. Crezi ca degeaba urla pesedistul ala "NOI ne-am luat tara inapoi"?

+2 (2 voturi)
scriptamanent
8.02.2017, 21:46:26

asta nu e bloggerul ala acuzat voalat de santaj si care a stricat la bacau festivalul ala de teatru fiindca nu au vrut organizatori sa-i dea bani sa le faca publicitate? si din contra a lansat peste tot ca nu se mai tine festivalul si oamenii nu au mai cumparat bilete si totul s-a terminat intr-un fiasco, iar trupele de teatru au cerut ca bacaul sa fie trecut pe lista neagra a culturii si sa fie evitat de toti strainii? poate ma insel si nu e el.

+1 (1 vot)
petru antal cionta
11.02.2017, 14:53:38

Tov.ul MIRCEA MERTICARU ,am citit cu mare atentie articolul scris pe numele Dvs,Daca Dvs. ati dat si numele de TITLU al articolului rezulta clar ca lumina zilei ca sunteti un diversionist si manipulator aflat in slujba CIUMEI ROSII al USD.

Modifică Setările