UPDATE Percheziţii şi arestări în cel mai controversat caz de retrocedare din România: 43.000 de hectare de pădure urmaşilor familiei Ghika în judeţul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urmaşii familiei Ghika sunt implicaţi într-un dosar de corupţie. Palatul Ghika din Comăneşti a fost retrocedat în urmă cu doi ani FOTO Mircea Merticariu
Urmaşii familiei Ghika sunt implicaţi într-un dosar de corupţie. Palatul Ghika din Comăneşti a fost retrocedat în urmă cu doi ani FOTO Mircea Merticariu

Procurori din cadrul DNA efectuează în această dimineaţă percheziţii la Direcţia Silvică Bacău, dar şi la domiciliul unor persoane implicate în retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure către Paltin Sturza, moştenitorul lui N. D. Ghika Comăneşti. În total, procurorii Anticorupţie din Braşov verifică 25 de domicilii şi sedii, inclusiv un birou de avocatură din  Bucureşti, Covasna, Braşov şi din judeţul Bacău.

UPADATE 13.20 Viorel Hrebenciuc a fost adus la DNA Braşov, cu o maşină a Jandarmeriei şi însoţit de anchetatori. Deputatul băcăuan a afirmat că nu ştie în ce calitate a fost chemat la DNA Braşov, unde au loc audieri în dosarul privind retrocedările ilegale de terenuri. Potrivit unor surse judiciare şi Viorel Hrebenciuc ar fi urmărit penal în acest caz.

12.56 Primarul oraşului Comăneşti afirmă că nu a dat curs solicitărilor venite din partea lui Paltin Sturza, deoarece acesta nu putea preciza amplasamentele. „Am respins solicitarea lui Paltin Sturza şi din motivul că nu a putut face dovada că era moştenitor de gradul al patrulea. După ce instanţa i-a dat câştig de cauză pentru o suprafaţă foarte mare, a venit pentru a fi pus în posesie. I-am cerut să-mi spună unde erau pădurile. A primit 2300 de hectare de pădure în Comăneşti, dar nu are amplasamentul“, a spus Viorel Miron, primarul oraşului Comăneşti. În ciuda apelurilor repetate, Paltin Sturza nu a putut să fie contactat, având telefonul închis. 

12.18 Gheorghe Savu, fostul director al Direcţiei Silvice Bacău, are convingerea că o parte dintre moştenitorii care au primit pădure în judeţul Bacău sunt „inventaţi“. „Acest dosar a fost câştigat în 2007, la Oneşti, deoarece Ellie Vlad Sturza şi apoi moştenitorul acestuia Paltin Sturza nu aveau calitatea de rudă de gradul patru, ca să poată primi pădurea. Paltin Sturza vine dinspre ramura Maria Ghika, care nu a avut păduri, ci doar imobile“, a spus Gheorghe Savu, şeful Ocolului silvic Traian, fost director al Direcţiei Silvice Bacău. Surse din rândul Direcţiei Silvice dar şi a avocaţilor, afirmă că în spatele deciziilor dubioase de retrocedare, de la Judecătoria Sfântu Gheorghe şi Tribunalul Covasna, s-ar afla şi fostul ministru al Mediului, Lazlo Borbely (care ar urma să primească o parte din pădure), o firmă care prelucrează lemn în Comăneşti şi chiar Gabriel Berca, fost prefect al Bacăului, la acea vreme. 

12.11 Deputatul PSD, Ioan Adam, soţul judecătoarei Roxana Anca Adam, de la Tribunalul Braşov, care l-a reprezentat în instanţă pe Paltin Sturza a fost audiat de procurorii DNA Braşov. Avocatul Ioan Adam a refuzat să facă comentarii faţă de motivul audierii. În acelaşi dosar de corupţie a fost chemat la audieri şi senatorul PSD Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta. 

11.53 În dosarul retrocedărilor a fost citat şi deputatul băcăuan Viorel Hrebenciuc. Tot în această dimineaţă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi-a dat acordul pentru propunerea procurorilor DNA Braşov, de arestare la domiciliu şi percheziţie imobiliară a magistraţilor Roxana Anca Adam (soţia deputatului Ioan Adam, avocatul lui Paltin Sturza), judecător al Tribunalului Braşov dar şi a lui Uta Gabriel şi Andraş Lorand Ordog, ambii de la Tribunalul Covasna, acolo unde s-a judecat cazul de retrocedare a pădurilor din judeţul Bacău.

11.27. Paltin Gheorghe Sturza a primit 43 de mii de hectare de pădure pe raza localităţilor Comăneşti, Moineşti, Agăş, Asău, Dofteana, Dărmăneşti, Brusturoasa şi Palanca. Asta după ce Tribunalul Covasna a respins în iulie 2013 cererea de reviziure a Direcţiei Silvice Bacău, ca fiind tardivă. Pe de altă parte, Judecătoria Sfântul Gheorghe a aceptat, în urmă cu patru ani, revizuirea lui Paltin Sturza, care a adus noi acte în instanţă, tardiv,  după mai bine de 30 de zile, cât prevede legea. „Am făcut atunci contestaţie faţă de cererea de revizuire a lui Paltin Sturza, urmaşul lui Ellie Vlad Sturza, deoarece aceasta era tardivă. Din actele primite de la Arhivele Statului, din confirmarea de primire a documentelor, am constatat că urmaşul familiei Ghika a făcut tardiv, peste termenul de 30 zile, cererea de revizuire. Instanţa de la Sfântul Gheorghe ne-a respins contestaţia noastra, fără însă să-şi motiveze vreodată decizia“, a declarat Daniel Asaftei, fost jurist al Instituţiei Prefectului Bacău, responsabil pe fond funciar. 

În această dimineaţă procurorii DNA din Braşov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de aproximativ 90.000 ha de teren forestier si 100 ha teren agricol.Jumătate din acestea sunt în judeţul Bacău.  „În cursul dimineţii de 15 octombrie 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 25 locaţii situate în jud. Braşov, Bacău, Covasna şi Bucureşti, din care cinci la instituţii publice de interes local, una la un birou de avocatură, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei“, se arată în comunicatul DNA.

Directorul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelase, ne-a confirmat faptul că percheziţiile şi verificările oamenilor legii sunt în legătură cu retrocedarea a peste 43.000 de hectare, în Comăneşti şi localităţile învecinate. „Procurorii verifică documentaţia privind retrocedarea unor suprafeţe de teren forestier către urmaşii familiei Ghica“, ne-a precizat Viorel Ghelase.

În dosarul de retrocedare au fost implicaţi avocatul Valeriu Stoica, fostul ministru al Justiţiei, profesorul universitar din Braşov, Ioan Adam dar şi instanţele din Covasna şi Braşov. Potrivit documentelor şi opiniei celor de la Romsilva, instanţa a retrocedat eronat o suprafaţă mult mai mare faţă de cea solicitată, care şi aceasta era mai mare faţă de cea naţionalizaă în 1948 de comunişti. Urmaşii lui Dimitrie Sturza aveau atunci doar moşiile Palanca şi Comăneşti, care au 11,5 mii de hectare de pădure şi nu 43 de mii de hectare, cât a dat Tribunalul de la Covasna, după un act din 1872.

Mai puteţi citi:

Direcţia Silvică a băgat în buzunarul lui Valeriu Stoica 80.000 de euro

Onorariu de 130.000 € pentru Valeriu Stoica ţinut la secret

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite