Pierderi uriaşe, de zeci de milioane de metri cubi de apă pe an, la Bacău. „Fac postări pe Facebook”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Compania Regională de Apă Bacău înregistrează pierderi uriaşe, estimate de specialişti la 20 de milioane de metri cubi de apă pe an, din care jumătate sunt cauzate reţelele de distribuţie învechite şi uzate din municipiul reşedinţă de judeţ.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Valentin Ivancea, a prezentat, pe 14 septembrie, rezultatele unei verificări efectuate la operatorul de utilităţi al judeţului Bacău–Compania Regională de Apă Bacău (CRAB). Analiza a fost realizată în cursul ultimelor luni de către o companie independentă şi va fi înaintat autorităţii de reglementare în domeniu, ANRSC.

Conform datelor, CRAB înregistrează pierderi de 20 milioane metri cubi de apă pe an, din care jumătate sunt cauzate exclusiv de reţelele de distribuţie învechite şi uzate din  municipiul Bacău.

Reabilitarea şi mentenanţa reţelelor în cauză revine în sarcina proprietarilor, în acest caz fiind vorba de UAT-uri (municipii, oraşe, comune).  Compania Regională de Apă Bacău este doar operatorul reţelelor, în baza contractului de delegare, şi poate interveni, punctual, în situaţii cauzate de activitatea de operare (avarii, reparaţii curente). 

„Am observat cum cei din conducerea Primăriei Bacău vorbesc despre eficientizarea CRAB, fac postări (fără urmări) pe Facebook, dar nu fac nimic concret pentru a reabilita reţelele avute în proprietate şi care cauzează pierderi uriaşe de apă - aşa cum relevă Bilanţul amintit - ce periclitează stabilitatea economică a operatorului. De aici pleacă totul. Soluţia nu este scumpirea apei prin majorarea tarifelor la nesfârşit (cum prevede auditul Primăriei Bacău!), ca să acoperim – din pix (contabiliceşte) – pierderile induse CRAB de reţelele învechite aparţinând municipiului Bacău. Nici concedierile de angajaţi pe umerii cărora, în campania electorală, unii plângeau cu lacrimi de crocodil, iar astăzi îi vor duşi din CRAB. Soluţia este diminuarea pierderilor prin reabilitarea şi întreţinerea conductelor de către proprietari, creşterea cantităţii de apă facturată şi, astfel, sporirea veniturilor operatorului. Înlocuind conductele uzate, nu personalul CRAB, eficientizăm furnizarea apei în judeţ & municipiul Bacău. Oricât de subiectivi am fi, în final apa e transportată de conducte, nu de oameni! Din punctul meu de vedere, nu putem rămâne blocaţi în indiferenţa celor care urmăresc să cauzeze, prin inacţiunea lor deliberată, colapsul CRAB, doar pentru că au de împărţit sinecuri (în conducerea companiei) sau de promovat alte interese oneroase”, a declarat preşedintele CJ Bacău, Valentin Ivancea.

Bani europeni pentru extinderea reţelelor, nu pentru reabilitare

Valentin Ivancea propune ADIB spre aprobare un regulament care să determine proprietarii de reţele uzate să prezinte un plan anual de reabilitare şi întreţinere, începând cu sectoarele de reţea în care se înregistrează cele mai mari pierderi de apă. De asemenea, tot prin ADIB se va urmări modul în care aceste planuri vor fi duse concret la îndeplinire de proprietarii reţelelor. 

„Aplicaţia POIM, prin care atragem jumătate de miliard de euro pentru 41 de comunităţi din judeţ, prevede investiţii cu prioritate în municipiul Bacău, dar acestea nu vor stopa întru-totul pierderile din reţeaua de apă a oraşului, banii europeni vizând extinderea reţelei, nu reabilitarea & întreţinerea conductelor vechi”, a ţinut să mai precizeze Ivancea. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

FOTO Fenomenul furturilor de apă din reţeaua publică în vârf de munte: facturi între 1.000 şi 4.000 de lei, în loc de judecată

Hoţii de apă căutaţi cu aparate minune de la Uniunea Europeană. Firma care distribuie apă botoşănenilor spune că are pierderi pe reţea de peste 80%

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite