Portret / Vasile Spătariu face performanţă cu alocaţia de elev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul spune că ori de câte ori caută sponsori pentru competiţiile de orientare i se închid uşile în nas. Totuşi, el nu s-a întors niciodată fără diplomă. Vasile Spătariu a văzut lumina zilei într-o localitate înconjurată doar de păduri, iar acest lucru şi-a pus amprenta asupra sa mai mult decât a crezut.

De mic i-a plăcut să colinde codrul, iar atunci când se pierdea printre copaci nu intra niciodată în panică. „Mă simţeam în elementul meu în pădure. Niciodată nu mi-a fost frică de faptul că m-aş putea rătăci“, povesteşte elevul.


Vasile a aflat pentru prima dată de orientare de la nişte vecini, care erau membrii unui club din Miercurea Ciuc. „Aveam 13 ani când am luat contact cu acest sport. La câteva luni de când am devenit membru al Clubului de Orientare «Carpaţi», am intrat în focurile competiţiei“, povesteşte Vasile. La primul său concurs de orientare, desfăşurat la Lacul Roşu, elevul a şi urcat pe podium.


De când şi-a făcut botezul în orientare, Vasile Spătariu nu a mai ratat niciun concurs. „Anual sunt mai mult de zece competiţii. Mă străduiesc să nu ratez niciuna. E greu să găseşti sponsori. Multă lume confundă orientarea cu orientarea turistică. Sunt lucruri total diferite“, ţine să precizeze elevul.


„Particip pe banii mei“


Cum de multe ori i s-au închis uşile în nas atunci când a căutat bani pentru cazare şi transport la o competiţie, Vasile a recurs la soluţia extremă. „Alocaţia mea era economisită pentru perioadele în care se organizau concursurile. Nu de puţine ori mama mi-a reproşat că arunc cu banii în vânt“, spune tânărul. În mod cert, Vasile a fost încurajat în acest sacrificiu şi de rezultatele obţinute. Niciodată nu s-a întors acasă fără o cupă şi o diplomă.


Rezultatul cel bun este considerat locul al VII-lea la Campionatul Mondial de Orientare organizat în 2007 la Alba Iulia. „Pentru mine este un loc nemaipomenit pentru că atunci au participat toate ţările latine din lume. Ori să fii al şaptelea din lume nu este chiar de ici-colo“, crede elevul.


La sfârşitul săptămânii trecute, Vasile Spătariu a participat la un concurs organizat la Tuşnad. A făcut echipă cu alţi doi colegi din clasă, Claudiu Stoian şi Alexandru Ionică, şi au ocupat locul al III-lea pe podium, la categoria 18 ani.


„M-am bucurat de rezultat. După premiere, am luat steagul României şi am început să alergăm prin Tuşnad. A ieşit un localnic după noi şi ne-a fugărit cu drujba. N-am înţeles o iotă din ce spunea pentru că nu vorbea româneşte“, povesteşte amuzat Vasile.


Tot el este cel care spune că la orientare îţi trebuie cap de şahist şi picior de maratonist.

________________________

profil
născut.
14 februarie 1992, Zemeş, judeţul Bacău.
studii. Este elev în clasa a XII-a la Grupul Şcolar Industrial „Letea“.
familie. Are doi fraţi.

întrebări şi răspunsuri
Cine ţi-a insuflat această pasiune pentru orientare?

Am avut norocul să o întâlnesc pe doamna Gabi Iosub, cea care coordonează Clubul „Carpaţi“, din Miercurea Ciuc. Ea a fost cea care m-a ajutat să văd cu adevărat ce înseamnă orientarea cu hartă şi busolă. Tot ea m-a ajutat de nenumărate ori, din punct de vedere financiar, să merg în competiţii. 
Dacă ar fi să te afli într-o zonă necunoscută ai putea ieşi la liman?
Fără probleme. Pe lângă hartă şi busolă sunt şi alte repere de luat în seamă. De exemplu, stâlpii de înaltă tensiune sau calea ferată.

ce-i place
Universul lui Vasile Spătariu este orientarea şi pădurea.  „Sunt la curent cu tot ce trebuie să ştie o persoană care face orientare, turism, ecologizare şi care acordă primul ajutor. Pentru acest lucru citesc sau vizionez tot felul de documentare“, precizează Vasile.

ce nu-i place
Oamenii care nu ştiu ce înseamnă orientare turistică sau orientare nu-şi găsesc locul în sufletul tânărului Spătariu. „Ce nu-mi mai place este faptul că acest sport este marginalizat şi luat în derâdere“, adaugă el.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite