30 de zile de arest preventiv pentru primarul oraşului Dărmăneşti şi pentru consultanţii ieşeni, care i-au dat mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Bacău a decis ca edilul din Dărmăneşti să stea 30 de zile în arest preventiv FOTO Mircea Merticariu
Tribunalul Bacău a decis ca edilul din Dărmăneşti să stea 30 de zile în arest preventiv FOTO Mircea Merticariu

Constantin Spiridon (60 de ani), primarul oraşului Dărmăneşti, Marin Costia, administratorul SC Andersen Consulting din Iaşi şi Laurenţiu Zberianu, director de vânzări al societăţii au primit din partea judecătorului de la Tribunalul Bacău 30 de zile de arest preventiv. Edilul oraşului a primit de la cei doi 10 mii de lei, o tranşă din mita de 25 de mii de lei, cerută la derularea unor contracte.

Primarul oraşului Dărmăneşti îşi va petrece Sărbătorile în celulă, dacă contestaţia făcută după aflarea deciziei Tribunalului Bacău, de arest preventiv pentru 30 de zile, va fi respinsă la Curtea de Apel Bacău.

Constantin Spiridon va fi reprezentat, în acest stadiu al urmăririi penale, de cunoscuţii avocaţi Gabriel Ioniţă şi Nicuţă Manea Cîţu (n.r. care au fost apărători şi în dosarele fostului edil al Bacăului, Dumitru Sechelariu). „Am contestat măsura arestării preventive. Parchetul nu a prezentat niciun fel de dovezi din care să rezulte că primarul Spiridon este pericol public. Nu au nimic concret în acest sens“, ne-a declarat avocatul Gabriel Ioniţă.

Potrivit comunicatului Direcţiei Generale Anticorupţie(DGA), atât edilul din Dărmăneşti, cât şi cei doi reprezentanţi ai firmei Andersen Consulting, sunt acuzaţi de infracţiuni, în formă continuată de luare şi de dare de mită. Prima „tranşă“ de şpagă a fost dată edilului Spiridon  în luna august, iar ieri, 10 decembrie, a doua tranşă. În urma unui denunţ, oamenii Legii i-au prins în flagrant asupra faptei.

Comunicat DGA: „Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău a dispus reţinerea a 3 persoane cercetate pentru luare de mită în formă continuată şi dare de mită, urmând ca astăzi să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Astfel, în data de 10.12.2015, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) - Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Bacău, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, cu sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.) şi participarea lucrătorilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău au organizat şi realizat prinderea în flagrant a lui Constantin Spiridon,  primarul oraşului Dărmăneşti, în timp ce primea suma de 10.000 lei, pretinsă şi remisă de doi reprezentanţi ai unei firme de consultanţă, prin martorul denunţător.

De asemenea, s-au efectuat două percheziţii domiciliare, fiind ridicate şi sumele de 8600 lei, 1100 euro precum şi diverse documente. Au fost puse în executare trei mandate de aducere, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Bacău şi Iaşi.

În urma denunţului depus în luna octombrie 2015, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău de către R.V., consultant în cadrul unei firme din Iaşi, rezulta că Spiridon Constantin (foto) a pretins de la firma sus amintită o sumă de bani, respectiv 10 % din valoarea contractelor de consultanţă încheiate.

Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bacău au fost delegaţi de procuroul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău pentru desfăşurarea activităţilor procedurale.

În urma cercetărilor, a rezultat că S.C., primarul oraşului Dărmăneşti, a încheiat cu firma amintită două contracte de consultanţă, unul pentru constituirea dosarului şi a cererii de finanţare pentru reabilitarea infrastructurii rutiere a oraşului Dărmăneşti, în valoare de 130.000 lei, şi studiul de fezabilitate în valoare de 125.000 lei. În luna august 2015, S.C. a primit de la reprezentanţii firmei, C.M. şi Z.L., suma de 10.000 lei, prima tranşă din totalul de 25.000 lei pretinşi, prin intermediarul R.V., martorul – denunţător în cauză.

În luna octombrie 2015, s-a stabilit achitarea unei noi tranşe, moment în care fapta a şi fost denunţată, iar martorul denunţător a fost introdus în cauză în calitate de colaborator.

Persoanele cercetate au fost audiate la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. Faţă de S.C. s-a luat măsura reţinerii pentru infracţiunea de luare de mită în formă continuată. Aceeaşi măsură s-a dispus şi faţă de C.M. şi Z.L., reprezentanţii firmei de consultanţă, pentru infracţiunea de dare de mită“, se arată în comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Primarul oraşului Dărmăneşti a fost reţinut după ce a fost prins în flagrant cu mită FOTO Facebook
Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite