Zid de sutane în faţa judecătorilor pentru „popa-GSM“. Preoţii din Bacău, chemaţi prin SMS să-l susţină: "Fratele nostru trece printr-o grea încercare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţii s-au adunat miercuri, 25 septembrie, la Curtea de Apel Bacău FOTO: Olimpia Filip
Preoţii s-au adunat miercuri, 25 septembrie, la Curtea de Apel Bacău FOTO: Olimpia Filip

Mai bine de 15 preoţi, de la cele mai importante biserici din Bacău, împreună cu duhovnicii unităţilor militare, au venit miercuri la Instanţa Curţii de Apel Bacău pentru a-l susţine pe Octavian Balan (45 de ani), părintele de penitenciar prins cu telefoane mobile sub sutană, în timpul recursului formulat de acesta la decizia de arestare preventivă.

Cu toată organizarea făcută de preoţime, Instanţa a decis ca preotul Octavian Balan, alături de alţi patru inculpaţi, să rămână după gratii.

Mobilizarea preoţimii a fost făcută prin girul Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care şi-a dat binecuvântarea pentru această iniţiativă.

Încă de marţi seară în rândul preoţimii băcăuane a circulat, prin intermediul telefoanelor, un SMS prin care aceştia erau chemaţi să vină, îmbrăcaţi obligatoriu în sutane, în sala de judecată la recursul formulat de colegul lor, părintele închisorii din Bacău.

“Fratele nostru, preotul Octavian Balan, trece printr-o grea încercare. Cu binecuvântarea PS-ului suntem chemaţi în semn de solidaritate să-i fim alături la proces. Ne întâlnim în număr cât mai mare în faţa Curţii de Apel Bacău, la ora 10:30, îmbrăcaţi în reverende”, este conţinutul SMS-ului care a circulat printre preoţi.

Totodată, încă de la prima oră a dimineţii de miercuri, mai mulţi preoţi din Bacău susţin că au primit telefoane de pe numere anonime şi erau întrebaţi dacă sunt sau nu de partea preotului Balan şi că ar fi bine ca toţi, cum mic, cu mare, să vină la Curtea de Apel, ca să îl susţină pe părintele închisorii din Bacău.

preot

Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhipiscopiei Romanului şi Bacăului, afirmă că au venit cu toţii la Instanţă ca să fie alături de preotul Balan dintr-un spirit de colegialitate.

“Noi am venit ca să fim alături de oaia rătăcită”, a afirmat preotul Constantin Gherasim.

Bani făcuţi de deţinuţi la jocuri de noroc în închisoare

În faţa magistraţilor, Oana Mihaela Dăduţ, soţia unuia dintre inculpaţi, a recunoscut că o parte din banii pe care îi primea pe card erau obţinuţi din câştigurile soţului ei, arestat într-un alt dosar. Concret, femeia a susţinut că soţul ei, Eusebiu Marian Dăduţ, zis “Banană” juca în penitenciar zaruri, rummy şi alte jocuri pe bani.

“Deţinuţii care pierdeau banii la jocuri cu soţul meu sunau acasă, la rudele lor, şi acestea, îmi puneau mie bani pe card. Era o datorie la soţul meu, pe care cei de acasă şi-o achitau. Apoi eu eram sunată că au intrat diferite sume pe card şi atunci mă duceam şi scoteam banii”, a afirmat inculpata Oana Mihaela Dăduţ.

Anchetatorii însă susţin că banii din conturi proveneau din “comisioanele” percepute de nevasta lui Banană. Aceasta deoarece ea era cea care cumpăra telefoanele care urmau să ajungă dincolo de gratii. După ce cumpăra telefoanele mobile şi îşi opera comisionul, se întâlnea cu o altă persoană care lucra la un magazin din centrul oraşului. Este vorba despre  concubina unui alt deţinut, care lua telefoanele şi şpaga pentru preot. Ea era cea care se ducea la casa preotului aflată la doi kilometri de oraş, în comuna Săuceşti.

“Eu eram sunată de souţul meu din penitenciar mi se zicea ce să fac. El îmi spunea ce să cumpăr şi cu cine să mă întâlnesc ca să dau telefoanele. Ştiam că telefoanele urmează să ajungă în penitenciar, dar nu cunoşteam modalitatea”, a afirmat nevasta lui Banană.

La flagrantul realizat de ofiţerii Anticorupţie, de la prima oră a dimineţii de vineri, omul bisericii a fost prins cu două telefoane băgate în şosete. Alte două telefoane au fost găsite în maşina sa, în urma unei percheziţii.

Totodată, în buzunare a fost găsită suma de 800 de lei, bani luaţi, spun anchetatorii - ca şpagă de la familiile deţinuţilor, pentru serviciul furnizat. El dădea telefoanele deţinuţilor fie în timpul spovedaniei, fie prin intermediul unor agenţi din penitenciar cu care era mână în mână. Horia Gurău şi Eusebiu Marian Dăduţ, ambii încarceraţi la Bacău, erau „deţinuţii-dealeri”, adică cei care vindeau telefoanele plasate de preot. Numai în ultimele şase săptămâni, la percheziţiile din celule, au fost găsite 30 de aparate, majoritatea introduse de preot.

În plus, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău susţin ca în timpul anchetei, unele rude ale deţinuţilor încarceraţi în Penitenciar au recunoscut că au dus bidoane cu vin acasă la preot, pentru ca a doua zi părintele să le introducă dincolo de gratii. Astfel, oamenii legii mai spun că există indicii certe că băutura a fost comandată de deţinuţi şi ajuns le ei prin intermediul duhovnicului.

Alte articole:

Povestea unui preot păcătos: cum a clădit duhovnicul deţinuţilor din Bacău reţeaua traficanţilor de telefoane

UPDATE VIDEO Preotul care îi dota cu telefoane pe puşcăriaşii din Penitenciarul Bacău a fost arestat pentru 29 de zile. Duhovnicul deţinuţilor a plâns în braţele soţiei

UPDATE Preotul Penitenciarului Bacău, capul reţelei de trafic cu telefoane mobile pentru deţinuţi, a fost reţinut. Anchetă la închisoare

Preotul de la Penitenciarul din Bacău vindea deţinuţilor până şi vinul de împărtăşanie. Bidoane cu băutură erau băgate în închisoare pe sub poale

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite