Bacău

articolul anterior articolul urmator

Proiect unic în România: 150 de elevi şi 225 de profesori, implicaţi în combaterea violenţei de gen în şcoli

4
23 Sep 2021 13:24:53
Autor: Valentin Trufasu
FOTO Fundaţia Terre des hommes
FOTO Fundaţia Terre des hommes

Profesorii implicaţi în proiect vor promova respectul, non-discriminarea, egalitatea de şanse şi tratament, iar elevii vor înţelege mai bine cauzele, modalităţile de prevenţie şi vor realiza inclusiv campanii de combatere a violenţei de gen în şcoli.

Un total de 250 de elevi şi 375 de profesori din România, Moldova şi Ucraina colaborează într-un proiect unic pentru a combate violenţa de gen în mediul şcolar. 

În cadrul proiectului ACTIV: ACTionează Împotriva Violenţei, aşa numite „Comitete Consultative ale Copiilor” vor fi create în fiecare şcoală şi se vor implica direct în identificarea şi conturarea de răspunsuri la problema violenţei şi la implementarea de acţiuni concrete.

După ce vor înţelege mai bine responsabilitatea lor în apariţia violenţei de gen, copiii se vor exprima ei înşişi prin materiale creative care vor sensibiliza şi informa colegii, părinţii şi profesorii. Astfel, în România, vor lua parte la iniţiativă 150 de copii între 11-15 ani, cu o proporţie egală de gen, din 15 şcoli din oraşe şi comune defavorizate din judeţele Olt, Dolj, Gorj, Bacău şi municipiul Bucureşti.

Printre primele 5 ţări din Europa în privinţa violenţei şcolare

„ACTIV: ACTionează Împotriva Violenţei” pleacă de la premisa că prevenţia înseamnă să înţelegem cauzele violenţei de gen: norme sociale, stereotipuri, prejudecăţi şi lipsa procedurilor de intervenţie. Astfel că profesorii vor lua parte la formări, pentru a înţelege în profunzime fenomenul şi a discuta despre soluţii.

Violenţa de gen este o formă de manifestare a relaţiilor inegale de putere între bărbaţi şi femei, care a dus la dominarea şi discriminarea femeilor din partea bărbaţilor (Organizaţia Naţiunilor Unite, 1996). ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi că încalcă şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

România se află printre primele 5 ţări din Europa în privinţa violenţei şcolare. Conform statisticii MEN pentru 2016–2017, procentul cazurilor de violenţă în şcoală ajungea până la 57% (în cazul copiilor cu vârste între 11-15 ani). În Moldova, UNICEF raporta că 76% dintre copiii cu vârsta între 2-14 ani  au parte de metode violente de disciplină si aproape fiecare al doilea adolescent cunoaşte un coleg care suferă de intimidare în şcoală. În Ucraina, în 2017, 24% dintre copii au fost victime ale violenţei în şcoli conform UNICEF.

Şcolile, alese în funcţie de rata abandonului şcolar

„Activ: ACTionează Împotriva Violenţei!” este un proiect derulat de Fundaţia Terre des hommes Elveţia (România), în parteneriat cu Reprezentanţa din Republica Moldova a Fundaţiei Terre des Hommes Lausanne – Elveţia si Separate Division of Terre des Hommes Foundation in Ukraine, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este de schimbare a climatului şcolar şi reducere a violenţei bazate pe gen, prin abordarea cauzelor sale structurale: norme sociale, stereotipuri, prejudecăţi, lipsa procedurilor instituţionale de intervenţie, prin implicarea copiilor, care vor deveni actori activi ai schimbărilor.

În toate cele trei ţări, şcolile implicate au fost alese în funcţie de rata abandonului şcolar, numărul de cazuri de violenţă înregistrate şi diferenţele privind rezultatele şcolare între elevi.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cazul care readuce în atenţie violenţa în familie. Pedeapsa primită de un bărbat care şi-a bătut concubina timp de 20 de ani

Ce pedeapsă a primit o mamă cu patru copii după o crimă de o violenţă extremă. Avea o viaţă plină de abuzuri 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Creier de cristal
23.09.2021, 14:52:38

Daca e vorba de fete si baieti e ok...numai sa nu inventeze si alte genuri

-19 (19 voturi)
un motan intransigent
28.09.2021, 14:27:59

#Creier de cristal, Deocamdata e vorba doar de fete si baieti, dar in curand se vor introduce genuri noi, nemaivazute si nemaiauzite... Vom avea de ce sa ne crucim! Pe viitor fiecare om va avea genul lui propriu. Genul va fi ca amprenta digitala. Va fi de-a dreptul Kafkian... Mai ramane ca genurile sa fie aleatorii, sa poti trece de la un gen la altul printr-o simpla declaratie la Politie. Sa vezi atunci arhive!!!

+1 (1 vot)
Creier de cristal
28.09.2021, 17:13:11

Ai dreptate

Creier de cristal
28.09.2021, 17:30:22

Eu de exemplu..... luni si marti sunt genderulul 051mitraliera, miercuri si joi devin genderul 6724 jmeker gun, iar vineri si sambata sunt genderulul coco geambo +braila...iar Duminica declar ca nu sunt nici un gender,doar din 2 in 2saptamani sunt genderul heavy machinegun diamant.....trebuie sa ma duc la politie sa-mi scrie astea pe buletin si apoi pe pasaport..iar daca nu vor, voi spune ca sunt discriminat si ma plang la Bruxelles..sau la CEDO...ca nu-mi respecta identitatea de gen....a si evident trebuie sa-mi recunoasca dreptul de a umbla total dezbracat pe strada vinerea cand sunt genderul coco geambo+braila....sunt foarte progresist LOL

Modifică Setările