Bacău

articolul anterior articolul urmator

Purtarea măştii în spaţii publice deschise devine obligatorie şi în judeţul Bacău

0
4 Aug 2020 17:15:46
Autor: Borcea Stefan
Foto arhivă
Foto arhivă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău a decis ca, începând de miercuri, 5 august, să fie obligatorie purtarea măştii de protecţie în pieţe şi târguri, în staţii, precum şi în parcarea Aeroporului George Enescu şi în orice zonă aglomerată unde nu se poate respecta măsura distanţării fizice.

 
Iată măsurile prevăzute de Hotărârea Nr.18 din 04.08.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău:
 
Art. 1. (1) Începând cu data de 05.08.2020, orele 00:00, pe întreg teritoriul judeţului Bacău, se instituie obligativitatea purtării măştilor de protecţie, ca măsură de prevenire şi limitare a răspândirii virusului SARS CoV-2 în pieţele şi târgurile organizate în localităţile din judeţul Bacău, pe toată durata de funcţionare a acestora, în zonele de aşteptare pentru pasageri (staţii de autobuz şi microbuz, peroane ale staţiilor/gărilor CF şi autogărilor), parcarea Aeroportului Internaţional „George Enescu” Bacău, precum şi în orice zonă cu aglomerări de persoane unde nu se poate respecta distanţarea socială;
 
(2) Fac excepţie de la aplicarea măsurii de la alin. 1) copii cu vârstă mai mică de 5 ani, persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, dovedite prin documente medicale justificative, dar şi persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante;
 
(3) Fiecare unitate administrativ-teritorială va centraliza şi va informa permanent populaţia, după caz, despre toate locurile şi destinaţiile prevăzute şi clasificate la punctul (1).
Art. 2. Administratorii/proprietarii spaţiilor şi clădirilor menţionate în art. 1, pct. (1) al prezentei hotărâri vor afişa la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştilor de protecţie.
 
Art. 3. Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (C.J.C.C.I.) Bacău va transmite, zilnic, până la ora 20:00, datele actualizate privind pacienţii pozitivi, asimptomatici, respectiv persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, către toţi cei îndreptăţiţi să aibă acces la aceste informaţii, respectiv Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bacău, Unităţilor Administrativ-Teritoriale (U.A.T.) din judeţul Bacău.
 
Art. 4. U.A.T.-urile vor informa pacienţii pozitivi asimptomatici externaţi, respectiv persoanele carantinate sau izolate la domiciliu, că în momentul în care solicită servicii din partea furnizorilor de utilităţi, sunt obligaţi ca, atunci când îşi declină identitatea, să facă precizarea că sunt pozitivi asimptomatici, respectiv sunt izolate sau carantinate la domiciliu, astfel încât reprezentanţii echipelor de intervenţie (apă, canal, gaze, electricitate, internet/telefonie) să ia măsuri sanitare de protecţie.
 
Art. 5 U.A.T.-urile vor oferi sprijin persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, conform art. 14 din Legea nr. 136/2020, unde se prevede că „autorităţile publice locale au obligaţia de a asigura pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu sau în locaţia declarată de aceştia necesarul de hrană ori după caz şi tratament, în funcţie de vârstă şi starea de sănătate a persoanelor, precum şi livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de a-şi asigura procurarea hranei ori, după caz, a tratamentului; prin hotărârea Guvernului se vor stabili limitele maximale pentru aceste cheltuieli, care vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin U.A.T.-uri”.
 
Art. 6. Autorităţile administraţiei publice locale vor efectua periodic acţiuni de dezinfecţie în scările de bloc şi spaţiile de folosinţă comună.
 
Vă mai recomandăm:
 
„Purtaţi masca şi în casă!“: Experţii arată când e nevoie de această măsură extremă
 
Coronavirus se transmite când te aştepţi mai puţin: Când sunt cel mai contagioşi bolnavii
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii