Bacău

articolul anterior articolul urmator

Rampa ecologică, poveste fără sfârşit

0
24 Jun 2010 15:16:41
Autor: adevarul

Inaugurarea gropii europene de gunoi ar fi trebuit să aibă loc la finele lunii mai, dar a fost amânată pentru la toamnă. Reprezentanţii de la Mediu şi cei ai Primăriei se bat în declaraţii contradictorii cu privire la data deschiderii rampei ecologice.

În primăvara acestui an, Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, promitea că la sfârşitul lunii mai va fi dată în folosinţă noua groapă de gunoi ecologică a oraşului, după norme europene, dar acest lucru nu s-a întâmplat.


„Noua groapă de gunoi, cu toate anexele ei, este aproape finalizată. Am vorbit cu cei de la Primăria Bacău şi mi-au confirmat că în luna iulie se va face o licitaţie pentru desemnarea societăţii care va opera la noua rampă. Asta înseamnă că abia la toamnă va fi dată în folosinţă“, a spus Paul Toderică, director coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bacău.


La mâna altor oraşe


Reprezentanţii Primăriei au negat însă declaraţiile directorului APM. „La mijlocul lunii iulie se va finaliza noua groapă şi se va închide cea veche. Suntem în grafic pentru că termenul de finalizare a fost modificat“, a declarat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.


Chiar dacă noua groapă de gunoi va fi gata în luna iulie, aceasta nu va putea fi dată în folosinţă. Motivul îl constituie lipsa unui operator care să administreze investiţia. Acest lucru nu va împiedica APM Bacău să decidă închiderea vechii gropi, aşa cum cer normele europene. „Licitaţia pentru desemnarea unui operator durează cel puţin două luni. În iulie, vechea groapă de gunoi va fi închisă. În acest interval de timp tot gunoiul din judeţul Bacău va trebui dus fie la rampa din oraşul Roman, fie la cea din Adjud. Acest lucru presupune costuri suplimentare“, a mai spus Paul Toderică.


Odată cu întârzierea lucrărilor de la groapa de gunoi, mult anunţata colectare selectivă a deşeurilor menajere în municipiul Bacău rămâne doar la stadiul de proiect. Cum de acest lucru ar trebui să se ocupe societatea care va administra noua rampă, în lipsa desemnării operatorului, în municipiul Bacău gunoiul va fi adunat tot pe vechiul sistem.


__________________

Tarife de depozitare a gunoiului
În ianuarie, municipalitatea a plătit 250.000 de lei pentru a depozita gunoaiele din Bacău la Roman şi Adjud. La Roman s-a achitat 37,5 lei pe tona de deşeu compactat, iar la Adjud 69,5 lei pe tonă. Groapa veche din Bacău trebuie închisă conform cerinţelor UE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările