FACSIMIL Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită. Costel Căşuneanu, urmărit penal în dosar pentru dare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Stavarache, primarul Bacăului FOTO Adevărul
Romeo Stavarache, primarul Bacăului FOTO Adevărul

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost reţinut joi, 26 iunie, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită. Alături de el, au mai fost încătuşaţi pentru 24 de ore, fratele fostului fotbalist de la Steaua Dorin Goian, Liviu Goian şi Liviu Cenuşă, verişorul primarului Bacăului. Ultimii doi au devenit patroni de presa locala, sprijiniţi de Romeo Stavarache, cu bani publici.

UPDATE Din ordonanţa de reţinere redactată de procurorii DNA reiese că primarul Romeo Stavarache, alături de Constantin Apostol, cumătrul edilului din Bacău şi şeful ADRNE, le sugerau oamenilor de afaceri, să sponsorizeze fie echipa de handbal Ştiinţa Municipal Bacău, fie publicaţia "Ziarul de Bacău" sau postul de televiziune 1-TV. În schimbul banilor introduşi în conturile firmelor sau asociaţiilor care controlau aceste entităţi, oamenii de afaceri rezolvau semnarea unor contracte pe bani publici cu Primăria Bacău sau cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est.

1. Costel Căşuneanu, administratorul firmelor SC Asero SRL şi SC PA&CO International SRL. Căşuneanu a obţinut, prin intermediul firmei SC Asero, aprobarea unui contract în valoare de 54 de milioane de lei (cu fonduri majoritare de la Uniunea Europeană) de către ADRNE, pentru realizarea unui "centru financiar şi de management al afacerilor". Potrivit procurorilor DNA, între Căşuneanu, Apostol şi Stavarache s-au purtat discuţii, în perioada 2008-2009, cu privire la condiţiile eliberării de către Primăria Bacău a certificatului de urbanism necesar ridicării construcţiei. "Rezultă indicii cu privire la faptul că Apostol Constantin şi Stavarache Romeo au condiţionat eliberarea certificatului de urbanism de achitarea unor sume de bani de către Căşuneanu Costel în conturile Asociaţiei "Top Sport" (n.r. - administrată de Apostol) şi SC Ligone International SRL Suceava (n.r. - administrată de Dorin Goian)", se menţionează în ordonanţa de reţinere. Potrivit aceluiaşi document, Căşuneanu ar fi virat în conturile celor două firme 398.245 de lei, respectiv 421.000 de lei.

Cu privire la înţelegerile dintre Căşuneanu, Apostol şi Stavarache procurorii DNA s-au sesizat din oficiu pe data de 12 martie 2014. Alţi trei oameni importanţi din Bacău, Viorel Rusu, Costică Rusu şi Constantin Şoşu, apar în ordonanţa de reţinere ca martori sau denunţători. Cu toţi au reclamat că Stavarache sau Apostol le-au solicitat bani, după o schemă similară, pentru intermedierea unor contracte.

2. Pe 6 decembrie 2011, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la concesionarea, în condiţiie nelegale, a sistemului de iluminat public din Bacău. Contractul a fost "prins" de SC Electroconstrucţia Elco SA Bacău. Şase zile mai târziu, Radu Cosmin Iliuţă, directorul general al Rombet SA Bacău şi fost director al SC Electroconstrucţia Elco SA Bacău, apare ca martor în acest dosar. Iliuţă sesiza că "în perioada 2007-2011, au fost remise numitului Oţetea Toader - şef Serviciu drumuri, reţele şi iluminat din cadrul Primăriei municipiului Bacău diferite sume de bani şi bunuri pentru a confirma şi introduce la plată situaţii de lucrări şi facturi emise de către SC Electroconstrucţia Elco SA Bacău, operatator al serviciului de iluminat public în municipiul Bacău". Contractul de operare a serviciului de iluminat fusese încheiat în februarie 2003.

Iliuţă a mai semnalat că Rusu Costică, acţionar majoritar la cele două firme, a virat bani periodic, începând cu 2010, în conturile SC Ligone International SRL Suceava, în baza unei înţelegeri cu Romeo Stavarache.

Viramentele erau stabilite în baza unei "punctaj pe stâlp", convenit între Iliuţă şi Liviu Goian. Taxa lunară pe fiecare stâlp la care se executau lucrări era de 18 euro.

3. Pe 21 decembrie 2011, Costică Rusu apare şi el cu declaraţii în dosar, în calitate de denunţător. Rusu a mărturisit că, în cursul anului 2007, Romeo Stavarache i-a pretins drept mită suma de 18 euro pe stâlp, în vederea continuării derulării contractului. Rusu vira periodic banii, iniţial în conturile firmei care deţinea "Ziarul de Bacău" - SC Duoco SRL Bacău şi SC SSC Invest SRL Bacău. Persoana cu care ţinea evidenţa şpăgii era Liviu Cenuşă, patronul Ziarului de Bacău. Ulterior, mita a fost mutată pe firma SC Ligone International SRL Suceava, aflată în spatele televiziunii 1-TV Bacău. În final, în intervalul martie 2008 - octombrie 2011, Rusu a dat şpagă 810.670 de lei. Stavarache i-a pretins 50% din totalul sumei decontate de primărie, de 38 de euro pentru fiecare stâlp întreţinut.

4. Pe 12 decembrie 2013, omul de afaceri băcăuan Viorel Rusu a venit şi el cu un denunţ la DNA. Controversatul om de afaceri, administrator al firmelor SC Conextrust SA Bacău şi SC Rustrans SRL Bacău, a reclamat că Romeo Stavarache i-a solicitat o întâlnire în vederea soluţionării favorabile a semnării unui contract câştigat în 2009, prin licitaţie, la Primăria Bacău. Rusu susţine că a luat legătura cu Constantin Apostol, căruia i-a cerut să intermedieze la Stavarache semnarea mai rapidă a contractului. Apostol i-ar fi recomandat să sponsorizeze echipa de handbal Ştiinţa Municipal Bacău, lucru care ar fi de natură "să-l sensibilizeze" pe Stavarache. Ulterior, primarul de Bacău i-ar fi spus lui Viorel Rusu să sponsorizeze, pe lânga echipa de handbal, şi postul 1-TV, şi Ziarul de Bacău. Rusu susţine că, din 2009, a virat periodic bani în conturile celor patru firme.

5. Al treilea denunţător din dosarul "mită la Stavarache" a fost omul de afaceri Constantin Şoşu, asociat şi unic administrator al SC Soma SRL Bacău, firmă care a obţinut contractul de salubrizare a municipiului Bacău. Pe 13 iunie 2014, Şoşu a reclamat la DNA că, în 2010 şi 2011, Stavarache i-a cerut să încheie două contracte de sponsorizare, în valoare de 30.000 de lei şi 40.000 de lei cu firma SC Ligone International SRL Suceava.

Costel Căşuneanu şi Constantin Apostol sunt urmăriţi şi ei penal pentru dare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

Ordonanţă de reţinere Romeo Stavarache

UPDATELiviu Goian şi Liviu Cenuşă, pentru complicitate la luare de mită. Vor fi prezentaţi instanţei Curţii de Apel Bacău, cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile“, a precizat Cristian Cojocaru, avocat din Baroul Bacău. 

UPDATE Comunicat DNA: "Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalţi 2 inculpaţi, a pretins şi primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani după cum urmează:

1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive.

3. În luna aprilie 2009,  inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la acelaşi om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.
În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

4. În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au  fost încheiate  două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

5. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009".

Împreună cu Romeo Stavarache, au mai fost reţinuţi de procurorii DNA Bacău, pentru 24 de ore, fostul fotbalist Liviu Goian (3 infracţiuni de complicitate la luare de mită), care deţine o televiziune locală-1TV Bacău, şi verişorul lui Stavarache, Liviu Cenuşă (2 infracţiuni de complicitate la luare de mită), patronul publicaţiei Ziarul de Bacău.

Dosarul în care a fost reţinut Romeo Stavarache este instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău. Asupra primarului Bacăului există probe de luare de mită în cinci cazuri separate. Mai mulţi angajaţi din Primăria Bacău au fost luaţi la audieri.

Liviu Goian este fratele mai mare al lui Dorin Goian, fost fundaş la Steaua şi jucător de Naţională. Liviu Goian este o legendă a celor de la Debrecen. A evoluat pentru echipa maghiară timp de 7 ani, totalizând 201 meciuri în campionat, în perioada 1993-2000.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache (PNL), a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pe data de 3 aprilie 2014, pentru tentativă de abuz în serviciu. Alături de primarul din Bacău, procurorii DNA au mai trimis în judecată alţi doi importanţi funcţionari ai municipalităţii băcăuane. Cu toţii sunt judecaţi pentru infracţiuni comise începând cu anul 2005.

Este vorba despre Gheorghe Muntianu, la vremea respectivă şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei municipiului Bacău. În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile de tentativă la abuz în serviciu, uz de fals şi conflict de interese.

Celălalt funcţionar este Gavril Pîrcu, la data faptelor director executiv al Direcţiei patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Bacău, în prezent şef serviciu la Serviciul Patrimoniu. Acesta este acuzat de tentativă la abuz în serviciu. Funcţionarii au repartizat în mod fraudulos locuinţe din fondul locativ al Primăriei Bacău.

În scandalurile de corupţie de la Bacău este implicat şi numele lui Apostol a fost condamnat recent la închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene.

Ştire în curs de actualizare!

Pe aceeaşi temă:

Familia primarului Bacăului, Romeo Stavarache, îngropată de dosare, sub tunurile procurorilor DNA

Romeo Stavarache şi Asociaţia Top Sport Bacău, cercetaţi penal de DNA pentru finanţări de milioane de euro

Percheziţii ale procurorilor DNA la Primăria Bacău şi la domiciliul unor oameni de afaceri apropiaţi lui Romeo Stavarache

Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru tentativă de abuz în serviciu

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite