23 912 fermieri băcăuani au primit subvenţii pentru terenuri în ultimul an. S-au aprobat noile scheme de plăţi pentru agricultori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul an, 23 912 agricultori din judeţul Bacău, care au suprafeţe de teren de peste un hectar, au primit subvenţii din fonduri ale Uniunii Europene dar şi naţionale, dar şi 3248 de crescători de bovine şi 1597 crescători de ovine şi caprine. Recent a fost aprobată o ordonanţă, care vine cu modificări importante în ceea ce-i priveşte pe fermieri, privitor la acordarea de subvenţii în perioada 2015-2020.

În următoarea perioadă, la Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA) Bacău se vor primi cererile pentru acordarea de subvenţii pentru suprafeţele de terenuri şi zootehnie.
În anul 2014, 23 912 cultivatori de terenuri din judeţul Bacău, cu suprafeţe de peste un hectar au primit subvenţie. Totodată, au primit sprijin 3248 de crescători de bovine şi 1597 crescători de ovine şi caprine. Fermierii au luat 139, 3 euro, plată unică pe suprafaţă, la care s-a adăugat şi un ajutor naţional tranzitoriu de 19,81 euro, la hectar. 


Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, pentru perioada 2015-2020, apar mai multe scheme de plăţi: schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat dar şi schema de plată pentru micii fermieri. În plus, şi în acest an se vor acorda şi jutoarele naţionale tranzitorii (ANT) domeniului vegetal şi zootehnic, în limita bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „În noul act normativ apar modificări importante. Până acum se depuneau cereri pentru suprafaţă şi separat, pentru zootehnie. Acum va fi o cerere pentru o schemă unică“, a precizat Ghiţă Burlui, directorul APIA Bacău.


Pentru micii fermieri a fost introdusă o schemă simplificată de acordare a subvenţiei şi într-un an, dacă optează pentru această formă, au dreptul la maxim 1250 de euro, în funcţie de suprafaţa şi numărul de animale eligibile pe care le deţine în gospodărie.


Cei mai avantajaţi de Ordonanţă sunt marii agricultori, care primesc mai multe forme de sprijin, de la plata redistributivă, la cea pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, denumită şi plata pentru înverzire. La aceasta din urmă se ţine cont de diversitatea culturilor, de menţinerea pajiştilor permanente, deja existente dar şi de prezenţa unei zone de interes ecologic. „Diversitatea culturilor constă în existenţa mai multor culturi. Pentru exploataţiile cuprinse între 10 şi 30 de hectare, trebuie să existe două tipuri de culturi, iar cea preponderentă să acopere maxim 75% din total. La exploataţiile de peste 30 de hectare, trebuie să exixste trei tipuri de culturi, iar cea principală, la fel, să nu depăşească 75% iar primele două, ca suprafaţă să nu depăşească 95%“, a mai spus Ghiţă Burlui.


Au dreptul la plata pentru înverzire, din acest an, agricultorii care au minim 15 hectare, din care 5% trebuie să cuprindă terase, elemente de peisaj (garduri vii, arbori izolaţi), zone de tampon situate pe marginea apelor, terenuri împădurite, strat vegetal ş.a.
În scurt timp va fi emisă o nouă hotărâre de Guvern, privind cuantumul subvenţiei pe suprafaţă pentru acest an, care va ţine cont de suprafaţa totală pentru care există cereri eligibile, la care se va împărţi suma disponibilă pentru 2015, de 1,690 de miliarde de euro.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite