Scandalul gunoiului din Bacău continuă. Cine a prelungit contractul firmei de salubrizare pentru 20 de ani şi cine tergiversează licitaţia la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii politici şi din administraţia băcăuană au reacţionat faţă de propunerea deputatului Cosmin Necula de a înjumătăţi taxa de salubrizare pentru băcăuani. Mai mult, el acuză existenţa unor probleme de natură penală, după ce contractul de gestiune a gunoaielor a fost prelungit în 2007 pentru 20 de ani şi din 2010 s-a amânat organizarea unei licitaţii, favorizând astfel firma SOMA.

Scandal în toată regula pe gunoiul Bacăului. Totul a pornit după ce deputatul băcăuan Cosmin Necula a afirmat că va strânge semnături pentru a determina Consiliul Local Bacău să subvenţioneze taxa de salubritate, încât băcăuanii să plătească jumătate din valoarea de acum. Mai mult, liderul băcăuan a dezvăluit că delegarea gestionării gunoiului către SOMA pentru 20 de ani (până în 2025) dar mai ales neorganizarea unei licitaţii de Primăria Bacău  din 2010 până în prezent ar fi de competenţa procurorilor Anticorupţie. „Demersul nostru de reducere a taxei de salubrizare cu 50 la sută, într-un oraş devenit insalubru, este o acţiune legitimă, întemeiată în primul rând pe lege. Stă în puterea Consiliului Local să susţină, prin pârghiile largi de care dispune, reducerea taxei de salubrizare însă pentru o astfel de măsură este necesar ca în municipiul Bacău să înceteze, odată pentru totdeauna, drenarea şi sifonarea banilor publici prin diverse firmuliţe de partid, asociaţii sportive năşite de PNL, proiecte costisitoare dar fără finalitate (groapa polivalentă, Spital Municipal etc), precum şi diferite pomeni şi populisme de tipul cumpărării cu tichete cadou sau tichete de analize gratis a pensionarilor ori a altor categorii sociale din oraş... Din 2010 şi până astăzi, administraţia Stavarache - Luchian - PNL nu s-a obosit să respecte legea în privinţa acestui serviciu public, încredinţând – fără licitaţie - pe 20 de ani contractul de colectare şi transport societăţii SOMA, după modelul firmei de deratizare investigată în aceste zile de DNA!“, a precizat Cosmin Necula.


Senatorul liberal Dragoş Luchian l-a acuzat pe Cosmin Necula de populism şi a afirmat că taxa de salubritate nu poate scădea. „Dacă vrem să avem servicii de calitate, acestea se plătesc. Nu putem apela la populism ieftin. Nu este un proiect sustenabil, dar ma voi întâlni cu el, să-i explic!”, a precizat Dragoş Luchian acum câteva zile.


Romeo Stavarache: „Nu eu am propus, în 2007, concesionarea serviciului de salubritate pentru 20 de ani, ci George Bogatu“


Edilul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, denunţă în acest caz anumite interese obscure ale unor şefi din Primăria Bacău, care întârzie nejustificat organizarea unei licitaţii pentru atribuirea serviciului de transport şi depozitare a deşeurilor în noua groapă de gunoi a oraşului. Spusele primarului sunt susţinute şi de creşterea sumelor aprobate de Consiliul Local Bacău firmei SOMA, în 2014, în perioada în care a fost arestat de DNA dar şi de minuta şedinţei. „Nu eu am avut iniţiativa concesionării, pentru 20 de ani, a gestiunii gunoiului către firma SOMA, ci George Bogatu, susţinut de majoritatea consilierilor. Am fost trecut iniţiator al proiectului chiar şi acolo unde nu eram eu, aşa era o procedură. Primarul sau viceprimarul. Nu am avut nicio implicare. În perioada 2008-2013 nu  s-a acceptat creşterea sumelor virate firmei SOMA, iar cât am lipsit, anul trecut, i s-a aprobat o creştere cu 26%“, afirmă Romeo Stavarache.


Conform minutei şedinţei de Consiliu Local din 30 ianuarie 2008, consilierul local social democrat George Bogatu a cerut creşterea perioadei de concesionare a gunoiului de la 15 ani, la 20 de ani. Propunerea lui Bogatu a fost susţinută şi de consilierul Ilie Bîrzu. Mai mult, consilierul George Bogatu l-a întrebat pe Constantin Şoşu, patronul SOMA, cum va reuşi să-şi amortizeze investiţia de 12 milioane de euro în doar 15 ani. Consilierul local Roxana Mironescu a pomenit în şedinţă de existenţa unei clauze, care prevede suspendarea contractului cu SOMA în cazul în care groapa ecologică din Bacău va fi funcţională. În acest caz, municipalitatea urma să despăgubească firma de salubrizare pentru investiţiile făcute şi neamortizate. Termenul  iniţial pentru finalizarea lucrărilor la depozitul ecologic din Bacău era fixat în 2009. La finalul acestei şedinţe, 17 consilieri, indiferent de culoarea politică, din 19 prezenţi, au acceptat creşterea perioadei de concesionare.


La începutul anului 2011, firma SOMA a adus primele maşini de gunoi, nesortat, în groapa ecologică făcută cu fonduri de la Uniunea Europeană. Atunci, viceprimarul Dragoş Luchian, actual senator, afirma că birocraţia europeană ar fi vinovată pentru  neorganizarea licitaţiei pentru atribuirea gestionării gunoiului.
Deşi au mai trecut mai bine de patru ani de atunci, nici în ziua de azi nu s-a făcut lumină asupra gunoiului din Bacău şi administraţia băcăuană.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite