Sfântul Apostol al fondurilor europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă întrebaţi de ce nu atragem fondurile europene pe care le avem la dispoziţie? Sau de ce proiectele în desfăşurare capătă cu greu contur? Principalul motiv este, fără îndoială, corupţia, iar azi am un pitic cetăţenesc pe creier drept exemplu.

Ca să înţelegeţi, ADR-urile (Agenţiile pentru Dezvoltare Regională) sunt entităţile prin care autorităţile locale (judeţe, oraşe) atrag fondurile europene în cele 8 regiuni de dezvoltare din România. Dacă mult trâmbiţata regionalizare se întâmpla, ADR-urile dispăreau.

În regiunea Moldova, avem ADR Nord-Est, care cuprinde judeţele Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui. Organul deliberativ al ADR Nord-Est este Consiliul pentru Dezvoltare Regională (preşedinţi de consilii judeţene, plus primari de oraşe şi de comune), iar aparatul executiv, care pune în aplicare strategia şi hotărârile aleşilor locali privind fondurile europene la nivelul regiunii, este condus de un director general, în persoana lui Costantin Apostol.

Zona de Nord-Est a primit cei mai mulţi bani ca alocare financiară pentru perioada 2007-2013, fiind zona cu cel mai scăzut PIB din Europa, deci cea mai slab dezvoltată, susţine drumul Iaşi-Crasna.

Un raport al Comisiei Europene lansat în luna iulie, clasa România pe locul doi, după Italia, ca număr de cazuri de fraudare a fondurilor europene, şi pe locul 3 - după Italia şi Polonia, din punct de vedere al sumelor deturnate.

Vorbim despre corupţie şi fraudarea fondurilor europene? Avem exemple!

Constantin Apostol, directorul ADR Nord-Est, a fost condamnat în primăvară la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraude ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri UE. Aceeaşi pedeapsă au primit-o trei subordonaţi ai directorului ADR Nord-Est, Gheorghe Harja (director al Direcţiei Organism Interimar POR), Ioan Romeo Sauciuc (şef Birou asistenţă tehnică şi relaţia cu AM POR) şi Ionel Popa (şef Birou evaluare, selecţie, contractare), dar şi Gabriela Ciubotaru, administrator al Inter Print Bacău, de altfel soţia deputatului Lucian Ciubotaru (PNL).

În ciuda acestui verdict dat de Tribunalul Bacău în martie 2014, Constantin Apostol a rămas pe funcţia de director al ADR Nord Est, postură din care semnează contracte în valoare de sute de milioane de euro. Nimanui nu-i pute situaţia de faţă? Cei de la Comisia Europeană or fi consternaţi, dar noi ce facem? În ciuda fraudelor cu fonduri europene pe care instanţa a demonstrat că le-a săvârşit, Constantin Apostol rămâne în funcţie?

În plus, Constantin Apostol este trimis în judecată în dosarul în care Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, este încarcerat la Penitenciarul Bacău alături de Liviu Goian şi Liviu Cenuşă. Procurorii susţin că Apostol, care conduce şi Asociaţia Top Sport (prin care este finanţată echipa de handbal Ştiinţa), intermedia "şpaga abonament" pe care Romeo Stavarache o primea de la Costel Căşuneanu pentru eliberarea unor autorizaţii de urbanism.

image

Constantin Apostol apare în multe dintre cele 170 de pagini ale rechizitoriului realizat de procurori pentru dosarul "şpaga abonament". L-am numit astfel ca să ştim despre ce dosar vorbim. Băcăuanii trebuie să ştie că acea clădire de sticlă de pe Bulevardul Unirii, 30 Avenue Business Center, a fost la un moment dat deţinută, prin SC Wooltop SRL, de Constantin Apostol (cumătrul primarului) şi de Marius Stănilă, cumnatul primarului. Pe scurt, am putea spune că 30 Avenue Business Center e a lui Romeo Stavarache, prin interpuşi. Tot în această clădire îşi desfăşoară activitatea şi 1 TV Bacău, televiziunea lui Liviu Goian, încarcerat în momentul de faţă alături de Romeo Stavarache. Asta aşa, ca să vedeţi în ce legături e prins directorul ADR Nord-Est, regiunea fără nicio centură construită sau reabilitată pe exerciţiul bugetar 2007-2013, regiunea cu una dintre cele mai mici absorbţii a fondurilor europene pe cap de locuitor, conform ultimelor rapoarte ale Ministerului Fondurilor Europene.

Corupţia, frâna dezvoltării regionale

În raportul Societatii Academice Romane din 2013 la care am contribuit, am subliniat faptul că politizarea excesivă a POR este o altă problemă care a generat blocarea acestui program de către Comisia Europeană, în iunie 2011. Cu toate acestea, cel mai bun rezultat din toate Programele Operaţionale îl are Programul Operaţional Regional, care are o absorbţie de 50%, unde ADR-urile au avut rolul de Organism Intermediar, arată Graţian Mihăilescu, expert pe fonduri europene.

La nivel local şi regional există un cerc vicios: firmele private de construcţii dau bani unui anumit partid pentru bugetul acestuia de campanie, aleşii de pe liste trebuie să returneze banii firmelor plus o parte de câştig care se împarte cu politicianul respectiv. Cum mai uşor se poate realiza acest lucru decât prin "măsluirea" procesului de achiziţii publice? Dacă acest proces se realizează pe fondurile de la bugetul de stat, probabil nu se sesizează nimeni, însă când acest lucru se întâmplă cu bani europeni, UE îţi blochează fondurile. Comisia Europeană a oprit finanţările pe diferite programe din cauza acestor disfuncţionalităţi de management pe perioada 2010-2012. - concluzionează Graţian Mihăilescu

Recomandările din ultimul Raport MCV al Comisiei Europene fac referire la justiţie, integritate, respectiv corupţie. Eu, unul, cred că un înalt funcţionar public, aşa cum este şeful ADR Nord Est, Constantin Apostol, ar trebui să îşi dea demisia. A fost condamnat pentru fraude cu fonduri europene şi este judecat într-un dosar în care implicarea sa este evidentă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite