Bacău

articolul anterior articolul urmator

Sindicatul EUROPOL, despre intervenţia la oribila crimă dublă de la Oneşti: „Ne-a demonstrat haosul instituţional”

8
2 Mar 2021 19:10:20
Autor: Costel Crangan

Sindicatul poliţiştilor europeni arată, într-o analiză postată pe site-ul propriu, că au existat numeroase probleme nu numai la intervenţia propriu-zisă din timpul incidentelor dramatice, ci şi în organizarea de ansamblu a activităţii de ordine publică.

Oribila crimă din oraşul băcăuan Oneşti, în urma căreia doi oameni au fost ucişi de un individ violent chiar în timpul intervenţiei forţelor de ordine, scoate la iveală noi şi noi elemente contextuale alarmante.

Sindicatul european al poliţiştilor EUROPOL a postat pe site-ul propriu o analiză în care identifică toate punctele vulnerabile ale acţiunii judiciare din timpul incidentelor, dar şi problemele generale ale sistemului de apărare a ordinii publice.

Iată în continuare punctul de vedere al EUROPOL.

„Un bărbat de 68 de ani sună la 112 şi anunţă că a sechestrat 2 bărbaţi pe care i-a găsit în apartamentul pe care l-a pierdut şi ca le va da drumul doar dacă primeşte o sumă de bani. Primul echipaj de ordine publică ajunge la faţa locului, confirmă apelul şi transmite primele informaţii către dispecerat. Li se spune să aştepte şi să asigure perimetrul.

Scenariul 1

Sunt chemaţi poliţiştii disponibili (de la nivelul Poliţiei Oraşului Oneşti) pentru a interveni în forţă în apartament, cu riscul ca agresorul, la primele semne ca se încearcă spargerea uşii, să îi atace cu cuţitul pe cei doi ostatici. Iar poliţiştii să execute foc asupra agresorului care nu avea de gând să se supună somaţiilor.

Observaţie: La nivelul municipiului Oneşti exista o singură patrulă de ordine publică. Nu există în dotarea poliţiştilor de ordine publică echipamentele necesare pentru a forţa/sparge uşa unui imobil. Poliţiştilor nu li s-a asigurat pregătirea tactică pentru cazurile de atacuri cu cuţitul.

Scenariul 2

Se aşteaptă echipa serviciului de acţiuni speciale, un trăgător se poziţionează pe acoperişul blocului din partea opusă sau în balcoanele din lateral, aşteaptă momentul oportun când agresorul apare la geamul balconului şi execută foc la nivelul pieptului, cu riscul de a-l ucide pe agresor.

Observaţie: Poliţiştii din cadrul structurilor de acţiuni speciale nu au pregătirea, armele şi muniţia potrivită pentru acest tip de intervenţie. Pentru scenariul 1 şi 2 mass media ar fi lansat concluzii de genul: „pensionar ucis fără milă”, „poliţiştii execută un bătrân neajutorat care a rămas fără casă”, „a fost împuşcat doar pentru că flutura un cuţit” sau „poliţiştii au ales să îl împuşte în loc să dialogheze”.

Scenariul 3

În timpul negocierilor purtate cu agresorul, echipa de intervenţie aşteptă momentul oportun, îi distrage atenţia agresorului şi din balconul de la etajul superior, prin rapel, pătrunde în apartament şi imobilizeză agresorul, cu riscul ca acesta să reuşescă să se rănească cu cuţitul pe care îl avea în mână sau chiar să atace ostaticii. Mai mult există şi riscul rănirii luptătorilor.

Observaţie: Niciun poliţist din cadrului serviciului de acţiuni speciale din niciun inspectorat de poliţie judeţean nu a fost calificat ca „alpinist” pentru a realiza astfel de acţiuni şi nici nu există echipamente de acest gen în dotare.

Scenariul 4

Este cel pe care l-am văzut cu toţii la televizor şi care ne-a demonstrat încă o data haosul instituţional în momente critice.

La „rece” este uşor să analizăm şi să ne dăm cu părerea despre o acţiune care avea multe necunoscute şi puţine certitudini. Peste toate acestea, un lucru doare rău: decesul a două persoane care puteau fi salvate. Iar ezitările au fost generate de o lipsă de asumare de către cei prezenţi, mai ales că la 40 minute de la apelul de urgenţă, la faţa locului a ajuns şi procurorul de serviciu”.

Vă recomandăm şi:

De ce a fost arestată preventiv soţia criminalului de la Oneşti. Înfundată de obiectele găsite în poşetă

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că autorităţile îi au pe conştiinţă pe cei doi electricieni omorâţi la Oneşti

Cum explică poliţiştii intervenţia de la Oneşti. „Negocierea cu un agresor nu are durată“ VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

m wakki
2.03.2021, 19:15:52

așa este, băi milițienilor e timpul să ieșiți în stradă să mai cereți niște bani și reducerea vârstei de pensionare, că e prea mare

+5 (5 voturi)
Tomescu Tom
2.03.2021, 19:41:04

Haosul instituțional ... înseamnă că nimeni nu este vinovat de nimic ! Întotdeauna ! Instituția în cauză, oricare ar fi ea ...doar simulând activitatea ! Toți au dreptate , nimeni a greșit, toți au acționat conform legilor .. pregătirii ..dotărilor ..etc..etc.. . Anumiți oameni .. nu pot supraviețui decât în aceste condiții de haos instituțional ! În toată Europa dacă ar căuta de muncă ..ar muri de foame ..sau ar zace prin închisori !!

-5 (13 voturi)
BOBO
2.03.2021, 20:40:16

Nu BAIATU ! PUTE A INCOMPETENTA DE LA O POSTA . CA SI LA CARACAL ! AVETI PE CONSTIINTA DOI OAMENI CARE VA PLATEAU SALARIILE SI PENSIILE SPECIALE NESIMTITILOR !

+3 (3 voturi)
m lupascu
2.03.2021, 21:14:52

- de la crecnea, pricolicea și altă intrebare citire

+1 (1 vot)
om bun
2.03.2021, 22:20:44

Pai bine ma nene sindicalist cum ramane cu cererile de saptamana trecuta ,vreti salarii mari,vreti pensii mari ,dar voi ce dati inapoi ca inafara de incompetenta nu va caracterizeaza nimic ,poate printr-un birou pe undeva mai sunt si ceva politisti scoliti si cu talent de politist ,restul sunt niste oameni normali imbracati in haine de politie, scoateti politisti pe banda rulanta din scoala de politie parca mai rau ii prosteste decat ii invata ceva despre munca de politie iar ceilalti din surse externe sunt prosti facuti gramada ,eu zic sa faceti urmatorul lucru inchideti momentan scolile de politie ,trimiteti oameni la cursuri in tari cu traditie in afaceri interne dupa care sa vina si sa dea mai departe din invatamintele dobandite in scoli adevarate de politie ,voi nu ajutati populatia voi ii omorati pentru ca nu va pricepeti sa faceti aceasta munca .

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările