Bacău

articolul anterior articolul urmator

Stranierii băcăuani iau cu asalt cabinetele stomatologice

0
21 Aug 2011 22:42:12
Autor: adevarul
Ana Mate a venit din Torino pentru a-şi pune implanturi dentare
Ana Mate a venit din Torino pentru a-şi pune implanturi dentare

Băcăuanii plecați la muncă în străinătate își iau concediu special ca să-și rezolve problemele dentare acasă. Cei mai mulţi vin în august şi septembrie pentru a-şi face implanturi, care sunt de două ori mai ieftine decât în Occident.

Cabinetele medicilor stomatologi sunt pline de băcăuani veniţi din Italia, Anglia sau Spania. Dacă altădată foloseau concediul doar pentru distracţie şi vizitarea rudelor, acum stranierii preferă să-şi pună dinţi, la preţuri de două ori mai mici decât în afara ţării.
„Eu am venit în concediu special să-mi văd şi de sănătate. Mi-am pus şase implanturi dentare. Aici preţurile sunt cu peste 50 la sută mai mici decât în Italia“, a spus Ana Mate, de 58 de ani, care lucrează de mai mulţi ani în Torino. Bacăul a devenit atractiv din acest punct de vedere şi pentru italienii sau spaniolii care îşi vizitează prietenii români.

Medicii lucrează peste program

„Am venit la medic şi cu un amic, spaniol. Nu i-a venit să creadă cât de bine şi ieftin se lucrează la noi“, a spus George Apetrei, care îşi aştepta rândul pentru un tratament al paradontozei.

Din cauza aglomeraţiei, majoritatea cabinetelor lucrează peste program, iar cei care doresc un tratament sau lucrare dentară, trebuie să se programeze din timp. „S-a schimbat mentalitatea stranierilor, care au înţeles cât de important este să ai grijă de dantură. Ei îşi iau concediu special pentru asta. În această perioadă, aproximativ 60% din pacienţi sunt băcăuani care lucrează în Italia sau Anglia“, a spus doctorul Andrei Ştefănescu, specializat în implantologie.

Concediile în funcţie de problemele dentare

Băcăuanii care îşi câştigă existenţa departe de casă vin, de regulă, la medic pentru tratamente importante şi lucrări complexe. Cei mai mulţi preferă implanturile, care în România costă între 500 şi 1.000 de euro, în timp ce în afara ţării, acestea ajung chiar şi 2.000-3.000 de euro pentru fiecare dinte.
De multe ori, implanturile sunt întârziate de paradontozele, care atacă rădăcina dinţilor sănătoşi. „Majoritatea vor să aibă dinţii repede şi să fie estetici. De multe ori, trebuie să-i facem să înţeleagă că acest lucru nu e posibil, dacă gingiile nu sunt sănătoase“, a mai spus Andrei Ştefănescu.

Deoarece punerea implantului, asimilarea acestuia de organism şi aplicarea finală a dintelui durează aproximativ şase luni, stranierii şi-au pus concediile în special în lunile ianuarie, august şi septembrie.

Unii medici susţin că stranierii vor dantură estetică într-un timp cât mai scurt. „Eu sunt specializat pe clienţii locali. Cei care vin de afară au aşteptări exagerate, nerealiste“, a spus stomatologul Bogdan Daraban.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările