Bacău

articolul anterior articolul urmator

Studentul chinez îndrăgostit de Eminescu şi de România, care a murit în luna ianuarie, va fi declarat, post-portem, cetăţean de onoare al municipiului Bacău

0
12 Mar 2019 10:19:55
Autor: Borcea Stefan
Yin Yuguo
Yin Yuguo

Yin Yuguo, în vârstă de 17 ani, era student la Bacău şi a murit la sfârşitul lunii ianuarie, în urma unui accident de tren.

Yin Yuguo, studentul chinez de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, care a murit la sfârşitul lunii ianuarie după un accident de tren va fi declarat Cetăţean de Onoare post-mortem al municipiului Bacău. Titlul va fi acordat în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Bacău, de vineri, 15 martie.

Studentul Yin Yuguo era îndrăgostit de ţara noastră. Reporterii Recorder au realizat un reportaj cu el, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia.

Despre student a vorbit şi profesorul Ioan Dănilă, de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău.

„Yin Yuguo avea 16 ani. A ajuns la noi, la universitate, în toamna lui 2018, ca student la clasa pregătitoare. Avem un astfel de program pentru viitorii studenţi străini. El absolvise liceul în ţara lui şi plănuia să stea patru ani în Bacău, timp în care să înveţe limba şi să termine Facultatea de Litere. A colaborat cu Institutul Cultural Român din Beijing, iar dragostea lui pentru România a început după ce l-a citit pe Eminescu în chineză. Era singurul copil al unei familii de intelectuali: mama sa e profesoară universitară de limba şi literatura chineză, iar tatăl e profesor de cultură şi civilizaţie indiană. Visul lui Yuguo era să înveţe limba română şi să traducă literatură românească în limba chineză. Acum două săptămâni, pe 15 ianuarie, de ziua lui Eminescu, a mers, fără să-l fi trimis cineva, să recite din Eminescu, în chineză, la o manifestare culturală de la Galeria Alfa, din Bacău. Era un aventurier, lua trenul să viziteze case memoriale de scriitori, muzee, încerca să înţeleagă ţara în care ajunsese. Era o excepţie, am avut mulţi studenţi străini, dar niciunul atât de pasionat de cultura românească“.

Yin Yuguo a murit sâmbătă, 26 ianuarie, în urma unui accident de tren. În vârstă de 17 ani, studentul chinez a plecat într-o drumeţie, la Cetatea Neamţului. El s-a urcat în tren, dar s-a speriat când a crezut că se află la Paşcani, în momentul în care trenul abia se urnise din loc din Roman. Pentru că trenul avea viteză mică, s-a aruncat din mers, dar s-a lovit la cap de o bornă şi a murit.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii