Bacău

articolul anterior articolul urmator

Tun de 5,2 milioane de euro pentru sediul de la Cadastru Bacău (UPDATE)

0
22 Jul 2011 07:01:00
Autor: adevarul

Clădirea a fost achiziționată cu peste 2.000 de euro pe metrul patrat de la omul de afaceri Viorel Rusu. El riscă să returneze banii la stat dacă nu se construieşte o cale de acces la şoseaua principală. Noul drum ar trece prin curţile oamenilor.

(UPDATE) ORA 9.00: Mihai Busuioc, directorul general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, a dat o primă declarație despre situația de la Bacău. „Eu nu eram director atunci iar domnul Robert Tatu nu mai lucrează în instituția noastră. Pot să vă spun doar că executarea ANCPI a început încă din februarie când s-a pus poprire pe conturile instituției. Abia în luna mai a avut loc virarea banilor. În aceste luni, instituția a avut conturile blocate și nu am putut derula investiții și plăti furnizori. Au fost bani doar de salarii“, a spus directorul.

Un scandal a pornit zilele acestea între Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi firma Conextrust, deţinută de omul de afaceri Viorel Rusu. Aceasta deoarece, în urmă cu trei ani, comisia care a organizat procedura pentru achiziţionarea clădirii Oficiului de Cadastru din Bacău a ales să cumpere chiar sediul Conextrust, unde instituţia se afla deja în chirie.

Preţul final al tranzacţiei, prevăzut şi în procesul final de negociere, a fost de 5,2 milioane de euro, cu tot cu TVA, adică aproximativ  2.000 de euro pentru fiecare metru util din clădire.  Deoarece directorul de atunci al ANCPI, Robert Tatu, nu a mai semnat contractul final de vânzare-cumpărare, Viorel Rusu a dat în judecată instituţia.
Procesul câştigat la Tribunal de societatea băcăuană a ajuns în cele din urmă până la Curtea Supremă, care în luna mai a acestui an a repus procesul pe rol. Deşi procesul continuă, Viorel Rusu şi-a putut încasa banii prin executarea statului.

CITEŞTE ŞI: Programul ANL este în moarte clinică la Bacău

Chiriaşi în spaţiul cumpărat

„ANCPI a fost executată silit de Conextrust în luna mai a acestui an. S-a făcut poprire pe conturile Agenţiei. Aceasta deoarece, în astfel de speţe, decizia primei instanţe este definitivă şi executorie. Dar, în procesele comerciale executarea se poate întoarce şi Rusu riscă să dea banii înapoi“, a spus Mihai Postelnicu, juristul Oficiului de Cadastru din Bacău. Deşi statul a fost obligat să-i vireze lui Rusu peste 5 milioane de euro, Agenţia de Cadastru nu este stăpână pe sediu, iar Oficiul încă plăteşte chirie.
„Până când nu semnăm procesul verbal de predare-primire a imobilului, clădirea este în acte tot a Conextrust-ului. Acum stăm tot în chirie, în 1.350 de metri pătraţi, dar am solicitat peste 2.500. Avem nevoie de spaţii, sunt birouri unde sunt îngrămădite şi câte 3-4 persoane“, a spus Liviu Miroşianu.

Calea de acces, mărul discordiei

Când ANCPI a luat decizia achiziţionării unui imobil în Bacău pentru instituţia judeţeană, a impus condiţii care s-au potrivit aproape ca o mănuşă pentru Conextrust.
Totodată, s-a cerut ca imobilul să fie în zona A a municipiului Bacău, ceea ce a restrâns şi mai mult posibila concurenţă. Normele legale referitoare la amplasarea unei instituţii publice au impus însă şi două condiţii.

Sediul trebuia să aibă cel puţin o cale de acces rutier, iar distanţa maximă până la un mijloc de transport în comun să fie de cel puţin 500 de metri. Deşi sediul are ieşire pe strada Ioniţă Sandu Sturdza 78, iar drumul este în cotă indiviză cu alte societăţi, totuşi, nu respectă cea de-a doua condiţie. Motiv pentru care Conextrust a propus realizarea unei străzi, o străpungere spre strada Oituz, care însă ar afecta proprietăţile particulare ale locuitorilor din zonă.
„Noi nu vom semna recepţia finală fără acest drum de acces pe care trebuie să-l pună la dispoziţie Conextrust“, a mai spus Liviu Miroşianu.

Plângeri penale din partea locatarilor

Deoarece aleea are doar 3 metri, nu se poate realiza un trotuar, iar locatarii ar ieşi din casă direct în calea maşinilor. Cum societatea a schimbat deja porţile gardului şi a tăiat un copac aflat la limita proprietăţii familiei Pralea, aceştia au depus o plângere penală la Poliţie, pentru tulburare de posesie.
„Am depus plângere penală pentru tulburarea posesiei. Ei vor să facă aici stradă, deşi nu au unde şi nu respectă normele legale“, ne-a declarat Valentin Pralea, omul din curtea căruia a fost tăiat copacul.

În replică, Viorel Rusu, cel care are o avere estimată la aproximativ 30 de milioane de euro, încearcă să se ţină departe de scandal.  „Sediul Conextrust nu mai e al meu. L-am vândut! Calea aia de acces o vom face oricum. Terenul este pe domeniul public. Nu mă interesează că nu vor ceilalţi să se facă“, a spus Rusu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările