Umilinţă în sistemul medical. Băcăuanii îşi plătesc consultaţiile şi reţetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de băcăuani se plâng că, începând cu 1 februarie, le sunt călcate în picioare drepturile ce decurg din asigurările de sănătate.

Bolile cronice sau gerul cumplit din ultimele zile i-a îndrumat către cabinetele medicilor de familie,unde au constatat că trebuie să scoată bani pentru un consult medical. Aceasta deoarece, de miercuri a intrat în vigoare noul Contract cadru pe anul 2012, care prevede că orice medic de familie nu mai are voie să consulte zilnic peste 20 de pacienţi.

Peste această limită, orice reţetă sau consultaţie costă. Cei mai năpăstuiţi sunt pacienţii cu boli cronice, cărora li s-au agravat problemele de sănătate din cauza temperaturilor scăzute.

Pe lângă faptul că au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru o consultaţie medicală, ei au plătit şi reţeta tratamentului prescris de medic. Săptămâna aceasta, cabinetele medicale au fost luate cu asalt de băcăuani.

"Am stat la coadă două ore, pentru a beneficia de un tratament medical. Sunt cardiacă sub tratament şi acum simt că mă doare capul şi nu mai pot respira. Când am ajuns la medic, am aflat că trebuie să plătesc consultaţia. Nu înţeleg de ce, deoarece sunt asigurată a Casei de Sănătate", a afirmat Elena Popa, 67 de ani, din Bacău.

Nici Ion Toma, de 67 de ani, nu este mulţumit de vestea aflată. Dintr-o pensie de 700 de lei, el a fost nevoit să-şi achite consultul medical. "E prima oară când doctorul îmi cere bani. Decât să mi se agraveze boala, am preferat să tai din alte cheltuieli", a spus omul.

"E o îngrădire a drepturilor pacienţilor"

Nici medicii de familie nu sunt mulţumiţi de situaţia în care s-a ajuns. Ei consideră că este o îngrădire a drepturilor pacienţilor, care sunt asiguraţi ai sistemului de sănătate din România.

Doctorii recunosc faptul că o parte din consultaţiile medicale le oferă gratis, însă nu pot elibera reţete gratuite peste limita de pacienţi impusă recent.

"Există un sistem informatic bine pus la punct şi orice reţetă medicală pe care o eliberez după primii 20 de pacienţi consultaţi, mi se impută", a declarat doctorul Marilena Căliman, preşedintele medicilor de familie din judeţul Bacău.

Doctorul Căliman susţine că noul Contract cadru este practic imposibil de pus în aplicare. "Eu, personal, am 500 de bolnavi cronici care în zilele acestea geroase au venit cu tot felul de probleme de sănătate. Practic, trebuia să le schimb toată schema de tratament. Făcând un simplu calcul, sunt nevoită să consult gratuit peste 20 de pacienţi zilnic, cărora trebuie să eliberez reţete gratuite. De fapt, ei, într-un sistem normal, ar avea dreptul la gratuitate", a adăugat aceasta.

 "De câte ori prescriu o reţetă, în ultimul timp, mă gândesc la costul acesteia, deoarece nu trebuie să depăşesc un anumit plafon. Nu este corect acest lucru, deoarece prin deontologia medicilor, trebuie să tratez pacientul cum ştiu eu mai bine, nu să calculez cât costă medicaţia şi să-I dau minimul posibil", a spus medicul Căliman.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite