Un băcăuan a adus din Anglia ADN-ul sintetic care va „marca” hoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nelu Neculcea, patronul unei firme de pază şi protecţie din Bacău, a adus în Româna ADN-ul sintetic, adică o substanţă fabricată de un chimist şi un poliţist din Londra. Poliţia din Bacău este singura instituţie din România care are deja în dotare un tub cu ADN sintetic, însă poliţiştii afirmă că doar timpul va stabili valoarea noii tehnologii

Concret, este vorba despre o substanţă compusă din fosfaţi şi zaharuri ecolologice care, odată pulverizate pe un infractor, nu se curăţă mai bine de doi ani, chiar dacă omul se spală de câteva ori pe zi.

ADN-ul sintetic nu se vede cu ochiul liber, nu are nici culoare şi nici miros. Practic, infractorului nu-i va trece prin cap că în momentul activării sistemului de alarmă din clădirea în care a pătruns ca să o jefuiască hainele sale au fost stropite cu particule fine din această substanţă, adică “s-a contaminat”. Picăturile de AND pulverizate sunt vizbile doar cu lampa cu ultraviolete.

Spray, gel şi duş – spaima hoţilor

AND-ul sintetic se găseşte sub mai multe forme. Cel mai căutat de instituţiile bancare, este sprayul, adică un tub care se pune deasupra uşii de la intrare şi în care se găseşte substanţa care îi va marca pe infractori. El se declanşează când se activează senzorul de mişcare din interior sau butonul de panică. Fără să se vadă cu ochiul liber, milioane de particule ţâşnesc din tub şi “contaminează” infractorul.

Se va păstra memorată şi ora când tubul de spray a fost declanşat. Adică se va vedea cu exactitate, ora, minutul şi secunda când a pătruns infractorul, a explicat Nelu Neculcea.

Acesta este valabil un an de zile dacă nu este folosit, sau trebuie înlocuit imediat după ce a fost utilizat. Totodată, AND-ul sintetic se mai găseşte şi sub forma unui praf, care se poate pune cu un beţişor special pe tot felul de obiecte de valoare din casă

Se poate pune pe tastatură ca să se descopere cine a umblat la calculator, pe cutia de bijuterii, fişet, sau pe orice alt obiect care ar face cu ochiul unui infractor. Chiar dacă obiectul respectiv a fost furat, din cercul suspecţilor poliţia va stabili cu exactitate cine a pătruns în casă şi asta după pulberea cu AND lăsată pe mâinle hoţului. Indiferent cât de mult şi de des se va spăla pe mâini, pulberea va fi văzută sub lampa de ultaviolete mai bine de doi ani, a explicat Nelu Neculcea.



A treia formă de prezentare a acestui AND este gelul.

Acesta se poate pune fie pe căile de cale ferată, care sunt furate în România din ce în ce mai des, pe capacele de canal care sunt luate de hoţii de fier vechi, utilaje şi tot felul de componente, a mai spus băcăuanul.  

El a mai adăugat că sprayul poate fi folosit şi la marcarea oamenilor dintr-o mulţime, a celor care fac demonstraţii neautorizate, a celor agresivi care au fugit, însă urmează să fie depistaţi ulterior.  

Pe degetele infractorilor, codul ADN-ului

AND-ul sintetic nu poate fi sub nicio formă contrafăcut. Picăturile impregnate pe mâini sau hainele infractorilor şi vizibile doar sub lampa cu ultraviolete, trebuie să fie mai apoi analizate la un aparat special, adică un fel de microscop. Lupa care măreşte picătura va arăta un cod unic format din şapte cifre şi o literă. De altfel, acelaşi cod se va regăsi şi pe tubul iniţial în care a fost substanţa înainte să fie pulverizată (adică în spray, sau în cutia de gel ori praf).

„Astfel, poliţia va face legătura că praful găsit pe mâinile sau hainele unui om care a fugit prin ţară este acelaşi cu cel din cutia rămasă în clădirea care a fost spartă”, a mai spus băcăuanul. Ba mai mult, ca să nu fie loc de interpretări, codul identificat la microscop se va introduce într-o bază de date găzduită pe un server din Anglia.

Poliţia va introduce codul văzut la microscop în acea bază de date din Marea Britanie şi acolo se va vedea oficial cine este proprietarul ADN-ului, adică cine este păgubitul căruia i s-a spart locuinţa. Preţul acestuia variază între 100 şi 10.000 de euro în funcţie de cantitatea cumpărată. Jetul de spray bate la o distanţă de aproximativ cinci-şase metri.

Un tub care se foloseşte doar pentru a marca obiectele de valoare dintr-o locuinţă privată valorează 100 de euro, însă un spray, praf sau gel pentru sediul unei bănci poate ajunge şi la 10.000 de euro, în funcţie de uşile şi geamurile care sunt “păzite” de AND-ul sintetic, a mai spus Neculcea.

Poliţia din Bacău: “Timpul va stabili valoarea”

Poliţia din Bacău a primit cadou de la Nelu Neculcea o trusă cu spray, care conţine ADN-ul sintetic. “Timpul şi vremurile ne vor arăta utilitatea acestei noi tehnologii. Acest produs se va vedea dacă este folositor în timp. Oricum, trusa va fi analizată în detaliu de specialiştii noştri”, a declarat Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău.

Neculcea mai susţine că ADN-ul sintetic depistat pe hainele infractorilor este considerat în România probă în instanţă.   

În Olanda, străzi întregi marcate cu ADN artificial

ADN-ul artificial este folosit oficial în 31 de ţări din întreaga lume. În România, acesta a fost prezentat pentru prima oară în urmă cu zece zile în Bacău.

„În Amsterdam sunt străzi întregi marcate cu tăbliţe în care se antenţionează trecătorii că multe clădiri sunt apărate de ADN-ul sintetic. La olandezi, sprayul cu ADN nu este pus ascuns după tocul unei uşi, ci la vedere, să-l vadă tot omul”, a spus băcăuanul.

El a mai adăugat că în Olanda, cheltuielile necesare cu folosirea acestui ADN sunt susţinute de Guvern, de Primărie, dar şi de firmele de asigurări. Ideea de a aduce în România ADN-ul sintetic i-a venit lui Neculcea în urmă cu doi ani când, pe o stradă din Austria a văzut un poliţist cum analizează cu lantena cu ultraviolete un infractor. “Omul era căutat de poliţie de peste doi ani. I-a găsit picături de ADN sintetic pe pantofi”, a afirmat băcăuanul.

Neculcea vrea să organizeze un schimb de experienţă de câteva zile între poliţiştii băcăuani şi cei din Marea Britanie.

Alte articole:

Poliţiştii băcăuani, în vizită de lucru în Italia

Doctoriţa Elena Munteanu, cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite