Bacău

articolul anterior articolul urmator

Zeci de blocuri în pericol de prăbuşire

0
27 May 2010 14:04:10
Autor: adevarul

Un singur imobil cu risc seismic a fost consolidat în ultimii zece ani, iar pe listă sunt alte 20 de clădiri. Peste 500 de familii din Bacău, care locuiesc în blocuri marcate cu bulină roşie, trăiesc zilnic cu spaima că un cutremur ar putea să-i nenorocească.

Locuitorii din imobilele cu risc seismic, aflate în centrul oraşului, sunt îngroziţi când văd fisurile din pereţi.  Printre cele peste 20 de blocuri marcate cu bulină roşie se numără şi cele de pe Calea Mărăşeşti. Pereţii sunt străbătuţi de crăpături mari de la un etaj la altul, iar pardoseala este fisurată dintr-o parte în alta.

Oamenii spun că le este teamă, dar s-au obişnuit să trăiască în aceste condiţii. „Chiar şi când trec maşini mici pe stradă se simte în fiecare cameră. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla la un cutremur. Situaţia este de foarte mulţi ani. Nu ştiu dacă se va mai reuşi o consolidare a acestui bloc“, a spus Georgeta Dima, care locuieşte în scara B, a blocului numărul 9 de pe Calea Mărăşeşti. Mai mult, din cauză că aceste clădiri sunt trecute în categoria celor cu risc seismic, preţul apartamentelor este mai mic cu până la 30%.

Doar un bloc consolidat

Şefii municipalităţii susţin că ştiu de situaţia acestor blocuri, dar spun că, deocamdată, nu dispun de  fonduri pentru consolidare. „Pe această stradă sunt cinci blocuri cu probleme foarte mari, care necesită urgent consolidare. Anual, reînnoim cererile şi dosarele pentru a obţine finanţare, însă totul depinde de Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice“, a declarat Ionuţ Tomescu, purtător de cuvânt al Primăriei Bacău.

Singurul imobil consolidat în Bacău în ultimii zece ani este blocul numărul 11, de pe Calea Mărăşeşti. Lucrările de consolidare au fost finalizate în urmă cu doi ani şi jumătate şi au costat în jur de 1,8 milioane de lei.

Şefii municipalităţii susţin că nu au nici fonduri şi nici nu pot interveni pentru a consolida clădirile. Pe de altă parte, locatarii blocurilor cu risc seismic spun că nu pot achita în întregime lucrările de consolidare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările