Alarmant: 35 de cazuri noi de cancer de piele diagnosticate în acest an la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expunerea prelungită la radiaţiile UV favorizează apariţia cancerului de piele. FOTO: Arhivă
Expunerea prelungită la radiaţiile UV favorizează apariţia cancerului de piele. FOTO: Arhivă

35 de cazuri noi de cancer de piele au fost diagnosticate în primele 6 luni ale anului la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. Potrivit specialiştilor, principalul factor de risc pentru cancerul de piele, pe lângă predispoziţia genetică, este expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete (UV).

Radiaţiile UV sunt produse de soare, dar pot proveni şi din surse artificiale, cum ar fi luminile folosite în saloane (solar). Dacă cancerul de piele este depistat în faza incipientă, şansele de vindecare sunt foarte mari (în cazul epitelioamelor, chiar de 100%). Tratamentul cancerului de piele este, în general, chirurgical. Chiar dacă se vindecă, se impune o supraveghere medicală periodică, existând riscul recidivei. 

Pentru că este ideal să prevenim apariţia cancerului de piele, dr. Adela Cadar, medic primar dermatovenerologie în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare recomandă:

-evitarea expunerii la soare, între orele 11.00 - 16.00; 

-folosirea cremelor de protecţie SPF 50+; 

-purtarea pălăriilor şi a ochelarilor de soare; 

-evitarea expunerii la soare a copiilor mici, persoanelor vârstnice sau care suferă de anumite probleme de sănătate;

-evitarea expunerii la soare a celor care urmează un tratament cu medicamente fotosensibilizante, precum antibiotice, hipoglicemiante, hipotensive, anxiololitice etc. Este indicat să consultaţi medicul sau farmacistul dacă urmaţi un tratament medicamentos, înainte de a vă expune la soare.

Din cele 35 de cazuri de cancer de piele, 27 au fost epitelioame şi 8 melanoame maligne. 

Pacient cu arsură solară de gradul II pe o suprafaţă de 40% din corp 

În această perioadă, medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare se confruntă cu diverse probleme specifice verii. Printre ele se numără şi un pacient cu arsuri solare de gradul II. Arsurile solare reprezintă una din cele mai grave consecinţe imediate, provocate de expunerea excesivă la soare şi fără a se lua măsurile necesare de protejare a pielii. 

„Din păcate, am tratat inclusiv pacient care a suferit arsuri de gradul al II-lea, extinse pe o suprafaţă de peste 40% din corp, după expunerea neconformă şi excesivă la soare. Acest tip de arsură solară afectează primele două straturi de piele şi cauzează băşici dureroase şi pline de lichid”, a declarat dr. Cadar Adela, medic primar dermatovenerologie. 

Citeşte şi

Cum să eviţi arsurile solare. Care sunt sfaturile specialiştilor

Cum să te fereşti de vipere şi care sunt primele măsuri ce trebuie luate dacă ai fost muşcat

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite