Asistentă de Medicină Legală, arestată. Este acuzată că a modificat probele biologice în cazul unor şoferi prinşi băuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia a fost reţinută    Foto: Shutterstock
Femeia a fost reţinută    Foto: Shutterstock

O asistentă medicală a fost arestată preventiv, fiind suspectă că ar fi primit sume de bani pentru a-i scăpa pe unii şoferi de dosar penal. Ea le modifica probele biologice, reducând alcoolemia, astfel încât aceştia să nu mai răspundă penal pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, peste limita legală.

O asistentă de la Medicina Legală din Maramureş a fost reţinută şi ulterior arestată preventiv pentru 30 de zile, pentru că a falsificat probe biologice, pentru a scădea valorile alcoolemiei unor persoane care erau cercetate. În acest fel, îi scăpa de răspundere penală.

Poliţiştii anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş au efectuat trei percheziţii, dintre care două auto şi una la sediul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Maramureş - Compartimentul Toxicologie.

„În urma activităţilor specifice realizate de către poliţiştii anticorupţie ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş, procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş a dispus la data de 18.05.2022, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore faţă de asistentul medical, persoană cercetată pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (10 acte materiale), sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri în formă continuată (10 acte materiale), fals intelectual în formă continuată( 10 acte materiale) şi favorizarea făptuitorului în formă continuată( 10 acte materiale) urmând ca astăzi, persoana să fie prezentată Tribunalului Maramureş cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile”, arată Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Judeţean Maramureş.

Potrivit informaţiilor făcute publice de procurori, asistenta a primit sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, de la mai multe persoane care sunt suspecţi în cauză, pentru a le facilita obţinerea unor înscrisuri în buletinele de analiză toxicologică a unor valori mai mici ale concenraţiei de alcool, astfel încât să nu mai răspundă penal în faţa legii.

Banii şi „clienţii” veneau printr-un intemediar

Sumele veneau printr-un intermediar, o persoană fără calitate care, potrivit unor surse, ar fi chiar fratele ei. Acesta se lăuda cu ceva timp în urmă că poate să rezolve orice astfel de situaţie, bazându-se pe sora lui, tocmai asistenta reţinută în acest dosar.

„Activităţile  de cercetare penală  au relevat faptul că asistentul medical este direct implicat în pretinderea şi primirea (prin intermediul unei persoane fără calitate specială, aflată în stare de arest preventiv în aceeaşi cauză) sumei totale de aproximativ 33.000 lei şi 800 euro, de la un număr de 10 persoane, suspecţi în cauză, în schimbul facilitării obţinerii şi înscrierii în buletinele de analiză toxicologică (vizând pe cei din urmă) eliberate la Serviciului Judeţean de Medicină Legală Maramureş a unor valori inferioare ale concentraţiilor de alcool în sânge, în vederea evitării răspunderii penale”, arată DGA.

Sunt 20 de persoane suspecte de comiterea unor infracţiuni de dare de mită şi trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals intelectual, favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.

Reţinuţi pentru complicitate

În lunile martie şi aprilie 2022, poliţiştii anticorupţie maramureşeni au efectuat două percheziţii domiciliare şi două percheziţii auto, vizând două persoane, fără calitate specială. Una este cercetată pentru complicitate la dare de mită şi trafic de influenţă, iar a doua este cercetată pentru complicitate la luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuată. De asemeena, ei au pus în executare mandate de aducere la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, pentru continuarea cercetărilor. „Persoana cercetată pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi trafic de influenţă a fost ulterior reţinută pe o perioadă de 24 de ore şi prezentată Tribunalului Maramureş cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, admisă de instanţa de judecată”, mai arată DGA.

Probe ridicate pentru expertiză

Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii anticorupţie au ridicat de la sediul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Maramureş unele eşantioane, conţinând probe biologice de sânge, în vederea expertizării, precum şi documente, înscrisuri şi date informatice stocate în memoria unui calculator conectat la un aparat tip “Gazcromatograf“, atestând prelucrarea unor probe de sânge, în cursul perioadei 2016 – 2021.

Cauza este documentată cu sprijinul de specialitate al I.G.P.R. – Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale – Serviciul de Analiză Comportamentală, respectiv Direcţia Generală Anticorupţie – Direcţia Anchete.      

„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

Şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. 

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: „În Donbas este iadul“. Momentul în care un blindat rusesc care transporta soldaţi e lovit de ucraineni cu o rachetă VIDEO

Mostră rară de decenţă jurnalistică: Cum a comentat Vali Moraru ce s-a întâmplat la imnul României

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite