Astăzi este Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice. DSP atrage atenţia asupra pericolului utilizării lor abuzivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abuzul de antibiotice duce la scăderea eficienţei lor   Foto: Adevărul
Abuzul de antibiotice duce la scăderea eficienţei lor   Foto: Adevărul

Ziua Eurpeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA) este marcată de Direcţia de Sănătate Pulbică Maramureş printr-o informare privind folosirea acestor medicamente în mod impropriu sau abuziv. Reprezentanţii din sănătate trag un semnal de alarmă încă o dată asupra riscului de creştere a rezistenţei organismului în faţa antibiotcelor, dacă sunt folosite abuziv.

Rezistenţa la antibiotice, cauzată de uz impropriu sau abuz, dezactivează unul dintre cele mai importante câştiguri ale medicinii moderne. Sănătatea şi viaţa a milioane de pacienţi depind de eficienţa antimicrobienelor, în principal antibiotice. Noi mecanisme ale rezistenţei la medicamentele antimicrobiene (RAM) se dezvoltă zilnic, selectând bacterii sau ciuperci rezistente pentru care nu mai există remedii, cu toate antibiogramele încercate.

În acest context, tema ZEIA 2015 pune “Accentul pe administrarea prudentă a antimicrobienelor şi pe strategii consolidate pentru controlul infecţiilor în toate unitătile din sănătate”. ZEIA 2015 îşi propune să menţină ridicată atenţia specialiştilor faţă de bacteriile multirezistente notorii (Klebsiella, Stafilococus, Escherichia) şi lărgirea acesteia către Acinetobacterii, precum şi consolidarea atitudinii prudente a publicului în raport cu antibioticele. 

Conform ultimelor statistici, România se găsea în 2013 în poziţiile cele mai defavorabile în privinţa RAM  la principalele tulpini rezistente (Klebsiella, Stafiloccocus, Escherichia) şi, de asemenea, în privinţa recent monitorizatei RAM  la Acinetobacterii. Corelat cu acestea, România se caracteriza prin consumuri mari de antibacteriene în ambulator (asistenţa primară, ce răspunde de 90% din consumul total) şi o înrăutăţire semnificativă faţă de 2012.

În aceste condiţii, este evidentă nevoia menţinerii şi sporirii nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei şi a personalului medical în privinţa abuzului de antibiotice.

Combaterea automedicaţiei cu antibiotice  procurate în afara prescripţiei medicale reprezintă o obligaţie de conştiinţă a farmaciştilor şi o ţintă statornică a promotorilor sănătăţii. 

Mai puteţi citi:

Explozie la Plimob Sighetu Marmaţiei. Un bărbat a suferit arsuri pe braţe, gât şi faţă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite